De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Deze 5 functies van Telegram willen we in WhatsApp zien

Redactie
2 mei 2015, 10:12
3 min leestijd
Deze 5 functies van Telegram willen we in WhatsApp zien

Telegram mag dan een stuk kleiner zijn dan WhatsApp, de dienst troeft de chat-app van Facebook op verschillende punten af. Android Planet noemt  de vijf beste  functies van Telegram die we graag in WhatsApp willen zien.

Lees verder na de advertentie.

De WhatsApp Telegram strijd

WhatsApp is al jaren de populairste chat-app in Nederland. Het was de eerste app die online berichten versturen écht gemakkelijk maakte, en sindsdien is WhatsApp altijd een stabiele dienst gebleken die zelfs om klokslag twaalf uur oudejaarsavond alle berichtjes verwerkt. Toen Facebook WhatsApp in 2014 overnam, waren velen bang voor hun privacy en stapten over naar de logische concurrent Telegram.

whatsapp-telegram

Telegram werd rond die tijd wat populairder onder de internetcommunity en kreeg een boost door de overname van WhatsApp door Facebook. Zo maakte de dienst reclame met de optie om beveiligde versleutelde gesprekken te starten, een functie die WhatsApp toentertijd nog niet had. Daarnaast heeft Telegram zich altijd hard gemaakt voor privacy en staan de servers van de dienst in Europa (Berlijn) in plaats van de Verenigde Staten.

Deze 5 features van Telegram willen we in WhatsApp zien

1. Mentions in de chat

mention

Als je ooit in een drukke groepschat – bijvoorbeeld met al je vrienden – hebt gezeten, dan weet je dat je heel veel meldingen kunt ontvangen. Velen schakelen waarom de meldingen van groepschats uit, maar willen wel graag op de hoogte gehouden worden als hun naam wordt genoemd. Dat kan in Telegram via zogeheten mentions. Je kunt iemand taggen door het @-teken voor zijn naam te zetten. Vervolgens  ontvangt de persoon een melding. Zo weet je precies wanneer iets voor jou belangrijk is, en word je niet door alle andere berichten gestoord.

2. Uitnodigen met een link

Om nog even bij de groepschat te blijven: stel, je wilt bijvoorbeeld je sportteam, gameclan of alle familieleden uitnodigen  voor een groepschat. Dat is bij WhatsApp een lastig proces, omdat je elk persoon individueel moet uitnodigen en daarmee ook zijn of haar nummer moet hebben. Bij Telegram heb je de mogelijkheid om een link te delen waarmee mensen direct deel kunnen nemen aan jouw groepsgesprek. Enorm gemakkelijk en simpel.

4.  Gebruikersnamen

gebruikersnaam

Soms wil je een chatgesprek met iemand beginnen, maar heb je niet direct zin om je telefoonnummer met diegene te delen. Om dit probleem op te lossen, heeft Telegram gebruikersnamen geïntroduceerd. Deze zijn, naast je telefoonnummer, te gebruiken om een chat te starten. Zo  kan iedereen mijn gebruikersnaam @danielverlaan toevoegen om een chat te starten, zonder dat diegene ook mijn telefoonnummer krijgt te zien. Een zeer privacyvriendelijke vorm van communicatie.

4. Een goede desktop-app

WhatsApp heeft al een webversie, alleen nog geen desktop-app. Het verschil zit ‘m in het feit dat je een programma kunt installeren waarmee je vervolgens berichtjes kunt versturen, zonder dat je een werkende verbinding met je smartphone hoeft te hebben. Dat is mogelijk bij Telegram, waarbij je zelfs een webversie én desktop-app hebt. Daarnaast werkt een desktop-app sneller en stabieler, en neemt zo’n klein stukje software ook minder werkgeheugen in dan een Chrome-tabblad met de web-app.

5. Gifjes

kateupton

Waar is het internet voor gemaakt? Communicatie natuurlijk; en gifjes. Deze bewegende afbeeldingen zijn favoriet van menig internetgebruiker en worden niet alleen gebruikt om afbeeldingen te laten bewegen, maar vooral om emoties uit te drukken. Want waar de emoji ophoudt, gaat de gif verder. Deze gifjes zijn via Telegram, dat ook geen limiet voor het versturen van data hanteert, naar andere gebruikers te versturen. Met een druk op de gif kun je de afbeelding laten afspelen. Het is enorm vreemd en vervelend dat WhatsApp deze functie anno 2015 nog steeds niet heeft.

Download WhatsApp of Telegram

WhatsApp en Telegram zijn gratis te downloaden in Google Play. Eerstgenoemde is het eerste jaar gratis uit te proberen, daarna kost het 0,88 euro per jaar. Telegram is geheel gratis te gebruiken.

Download WhatsApp in Google Play (gratis)

Download  Telegram  in Google Play (gratis)

Laatste nieuws over WhatsApp en Telegram

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu