Onbekende WhatsApp-bug trekt de accu van je smartphone leeg

Rens Blom
13 november 2019, 11:57
2 min leestijd
Onbekende WhatsApp-bug trekt de accu van je smartphone leeg

Een deel van de WhatsApp-gebruikers klaagt online dat de app al dagen abnormaal veel stroom verbruikt. De accuduur van hun smartphones is daarom veel korter. Het is onduidelijk wat het probleem veroorzaakt en wanneer WhatsApp een oplossing denkt te hebben.

Lees verder na de advertentie.

WhatsApp verbruikt opvallend veel stroom

De eerste klachten dateren van 8 november, zo valt op te maken uit berichten op Twitter, Reddit en de Play Store. De bug speelt op smartphones van uiteenlopende merken, waaronder OnePlus, Samsung, Xiaomi en Google. Getroffen gebruikers hebben bijvoorbeeld een Galaxy S9, Galaxy S10e of OnePlus 6 en 6T. Deze toestellen draaien op Android 9.0 (Pie) of Android 10.

Screenshots van de batterijstatistieken laten zien dat WhatsApp de accu leeg trekt, vooral op de achtergrond. Normaal gesproken verbruikt een app op de achtergrond, wanneer je ‘m dus niet gebruikt, nauwelijks stroom. Bij de WhatsApp-app gaat daar dus al een week iets grondig mis.

Opvallend is dat ook een deel van de iPhone-gebruikers met dergelijke accuproblemen kampt. Het bekende Twitter-account @WABetaInfo meldde op 8 november dat WhatsApp op zijn iPhone ongewoon veel stroom verbruikt op de achtergrond. Tientallen iPhone-bezitters hebben dit in de afgelopen dagen beaamd. De bug treft in ieder geval de iPhone XS Max, iPhone 11 Pro Max en oudere iPhone 7 Plus.

Probleem onduidelijk, nog geen oplossing

Het gebeurt niet vaak dat een bug zowel Android-smartphones als iPhones treft. Dat de oorzaak van de bug na bijna een week nog niet bekend is, is ook bijzonder. Een allesomvattende oplossing is er ook nog niet. Android-gebruikers met accuproblemen noemen diverse maatregelen die het probleem zouden verhelpen, maar die werken niet bij alle gebruikers.

Als je actie wil ondernemen, is het raadzaam om eerst een WhatsApp-backup te maken. Daarna kun je bijvoorbeeld de app verwijderen en opnieuw installeren. WhatsApp via de Play Store updaten naar versie 2.19.325 kan de bug ook verhelpen.

WhatsApp Facebook-integratie

PhoneArena schrijft dat meerdere gebruikers tevreden zijn na het verwijderen van WhatsApp en het installeren van een iets oudere versie. Die versie, 2.19.291, kun je als een apk-bestand downloaden. Ben je daar niet bekend mee? Lees dan eerst even onze gids om veilig en op de juiste manier apk-bestanden te installeren.

Voor iPhone-gebruikers lijkt er geen methode om het abnormale stroomverbruik van WhatsApp terug te dringen. De ontwikkelaar werkt ongetwijfeld aan een oplossing voor Android- en iOS-gebruikers, maar het is nog niet bekend wanneer er een update verschijnt.

Merk jij dat WhatsApp ongewoon veel stroom verbruikt op je smartphone? En zo ja, heb je dat op een bepaalde manier weten te verhelpen? Laat het weten in de reacties onder dit artikel!

Lees het laatste nieuws over WhatsApp

Bronnen afbeeldingen: Twitter, Twitter, Twitter
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu