Zo gaat WhatsApp je beschermen voor ‘verdachte’ links
Michel van 't Klaphek

WhatsApp gaat spamberichten bestrijden door jou te waarschuwen voor verdachte links. Zodra iemand een dergelijke link deelt, toont de app een rood waarschuwingslabel.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

WhatsApp verdachte links: zo werkt het

Dat meldt de website WABetaInfo. Men kwam de functie in een bètaversie van de populaire chat-app op het spoor. Zodra iemand een bericht naar jou stuurt waarin wordt verwezen naar een mogelijk schadelijke website, krijg je een waarschuwing te zien.

Besluit je er toch op te tikken? Dan vraagt de app of je zeker van je zaak bent. Hierbij wordt uitgelegd dat de link ‘ongebruikelijke’ tekens bevat, en dat je mogelijk naar een andere site dan in de link staat doorverwezen wordt.

WhatsApp verdachte links screenshot

Zo probeer je het zelf uit

Meedoen met het testprogramma van WhatsApp is heel gemakkelijk:

  1. Ga op je smartphone naar de bètapagina van WhatsApp;
  2. Druk op ‘Tester worden’;
  3. Update nu naar de nieuwste versie van WhatsApp in de Play Store;
  4. Vraag iemand om een verdachte link naar je te sturen, en klaar ben je!

Je verlaat het programma door weer naar de bovenstaande bètapagina te gaan, en op ‘Verlaten’ te tikken.

WhatsApp gaat de strijd aan met spamberichten

Alhoewel momenteel onduidelijk is welke tekens WhatsApp ongebruikelijk vindt, lijkt de nieuwe functie zich te richten op het bestrijden van spamberichten. Kwaadwillenden sturen dan berichten naar willekeurige gebruikers, en proberen hen naar een frauduleuze website te lokken. Deze website lijkt vaak exact op die van een bestaand bedrijf, zoals een bank.

Zodra mensen inloggen gaan de criminelen er met de aanmeldgegevens vandoor, met alle gevolgen van dien. De truck werkt omdat het mogelijk is om links aan te passen: je wordt bijvoorbeeld doorgestuurd naar een andere website gestuurd dan dat je dacht.

In de toekomst zou het mogelijk worden om zelf ook links als verdacht aan te merken. Het is onduidelijk wanneer de verdachte linkscanner naar alle WhatsApp-gebruikers uitrolt.

Download WhatsApp in Google Play (gratis)

Lees het laatste nieuws over WhatsApp

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.