Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

WhatsApp gaat berichten standaard versleutelen

Redactie
18 november 2014, 16:49
1 min leestijd
WhatsApp gaat berichten standaard versleutelen

WhatsApp gaat berichten voortaan standaard versleutelen, waardoor de inhoud van een bericht alleen voor de ontvanger zichtbaar is.

Lees verder na de advertentie.

WhatsApp is een samenwerking met Open Whisper Systems aangegaan om de encryptietechnologie te ontwikkelen en in de onlineberichtendienst te integreren. Open Whisper Systems is onder andere bekend van de versleuteldeberichten-app Textsecture, dat eveneens opensource is. Die openheid en de bijbehorende veiligheid van Textsecture wordt door beveiligingsonderzoekers gewaardeerd.

WhatsApp versleuteling: zo werkt het

De encryptie die wordt gebruikt, is een zogeheten end-to-end-encryptie, waarbij de inhoud van een verstuurd bericht specifiek wordt versleuteld voor de ontvanger. Omdat alleen de ontvanger de sleutel heeft om het bericht te ontsleutelen, is de inhoud alleen voor hem of haar beschikbaar. Telegram biedt een soortgelijke end-to-end-encryptie al langer aan.

WhatsApp-berichten worden op dit moment wel versleuteld verzonden, maar kunnen, indien onderschept, ook worden gekraakt. Bij end-to-end-encryptie is de versleuteling veel sterker, waardoor het bij het onderscheppen van deze berichten moeilijker wordt om de inhoud te ontcijferen.

Wanneer komt de update?

Het is daarbij opvallend dat juist WhatsApp end-to-end-encryptie invoert. Het bedrijf, dat recentelijk door Facebook is overgenomen, was juist het middelpunt van veel privacyschandalen. Zo verstuurde WhatsApp voor een lange tijd al zijn berichten onversleuteld, waardoor iedereen die toegang had tot hetzelfde netwerk de inhoud van berichtjes kon lezen.

Vooralsnog lijkt de WhatsApp versleuteling alleen naar de Android-versie te komen. Om van de encryptiemethode gebruik te maken, moet de ontvanger ook over de geüpdatete Android-versie beschikken. De precieze releasedatum voor de WhatsApp-update is nog onbekend.

Laatste WhatsApp-nieuws

(via)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu