De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

WhatsApp voorziet telefoon- en groepsgesprekken van end-to-end-encryptie

Gijs Ettes
26 februari 2016, 15:13
2 min leestijd
WhatsApp voorziet telefoon- en groepsgesprekken van end-to-end-encryptie

De Android-versie van WhatsApp krijgt end-to-end-versleuteling voor telefoongesprekken, zo blijkt uit teksten die zijn verschenen op de vertaalpagina van de chatdienst. Ook groepsgesprekken worden van encryptie voorzien.

Lees verder na de advertentie.

WhatsApp encryptie wordt uitgebreid

Sinds eind 2014 zijn een-op-een chatgesprekken die je via WhatsApp voert al voorzien end-to-end-encryptie, wat inhoudt dat de inhoud van een verstuurd bericht specifiek wordt versleuteld voor de ontvanger. Concurrent Telegram bood  al langer de mogelijkheid om versleutelde berichten te sturen, al moet dit wel via de instellingen aangezet worden. Encryptie is bij WhatsApp standaard ingeschakeld.

whatsapp encryptie

De chatdienst ging hiervoor  de samenwerking aan met Open Whisper Systems en lijkt de encryptietechnologie snel te willen uitbreiden naar telefoon- en groepsgesprekken. Open Whisper Systems is onder andere bekend van de opensource versleuteldeberichten-app Signal. De openheid en bijbehorende veiligheid van Signal worden door beveiligingsonderzoekers gewaardeerd.

Uitleg over versleuteling

Officieel is er over de WhatsApp encryptie nog niets bekend, maar binnenkort komt er een speciale pagina met  uitleg over de aanvullende beveiligingsopties. Op de vertaalpagina valt te lezen dat zowel berichten als telefoongesprekken desgewenst automatisch versleuteld kunnen worden, zodat WhatsApp en derden niet mee kunnen luisteren of kijken. Bovendien zullen  gebruikers een melding krijgen als ze in een chatsessie zitten die niet volledige end-to-end-versleuteling gebruikt. Dit is mogelijk als een van de deelnemers een oudere versie van WhatsApp gebruikt die geen versleuteling ondersteunt.

Verder gaat WhatsApp beveiligingscodes inzetten om de identiteit van gesprekspartners te controleren. Wijzigt de beveiligingscode van een gebruiker, dan krijgen  zijn contacten hiervan een melding. De verbeteringen maken  WhatsApp, dat wereldwijd door 1 miljard mensen wordt gebruikt, weer een stuk veiliger. Bovendien zorgt end-to-end-encryptie dat de  privacy van gebruikers beter wordt gewaarborgd, zodat het voor inlichtingendiensten en overheden lastiger wordt om communicatie te onderscheppen.

Op dit moment is nog niet bekend wanneer de end-to-end-versleuteling voor telefoon- en groepsgesprekken wordt toegevoegd aan WhatsApp.

Lees het laatste nieuws over WhatsApp

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu