Widgets voor Android 1.5: soms nuttig, meestal gewoon leuk

Wouter Nijsen
12 juni 2009, 23:12
3 min leestijd
Widgets voor Android 1.5: soms nuttig, meestal gewoon leuk

Sinds de komst van Android 1.5 is het niet langer nodig een homescreen-vervanger te installeren om widgets te kunnen gebruiken. In de Android Market zijn ondertussen een flink aantal betaalde en gratis widgets voor download beschikbaar.
Door middel van een zogenaamde long-press op je homescreen roep je een menu op waaruit je de optie widgets kiest. Je kunt nu kiezen uit een lijst met de door jou gedownloade widgets. Het is handig om een Widget eerst op een scherm met voldoende vrije ruimte te plaatsen, dit omdat het vooraf niet altijd duidelijk is hoeveel ruimte de gekozen widget nodig heeft.

De meeste widgets geven een foutmelding als er onvoldoende ruimte beschikbaar is, er zijn er echter ook die helemaal geen melding geven waardoor je zou kunnen denken dat de widget niet werkt, terwijl het gewoon een ruimte probleem is.

Ook is het handig je te realiseren dat widgets die automatisch hun gegevens verversen, zoals bijvoorbeeld een RSS-reader, natuurlijk best nuttig zijn, maar door het auto-verversen ook een behoorlijk aanslag op je accuduur plegen. Handmatig updaten heeft dan de voorkeur. De widgets die hier besproken worden zijn recent aan de Market toegevoegd, of gewoon te leuk om onvermeld te laten.

Lees verder na de advertentie.

Retro Meter Widgets

Eigenlijk zijn dit vier aparte widgets die je als één pakket installeert, maar afzonderlijk kunt gebruiken. Het bestaat uit ‘analoge’ meters voor de sterkte van het GSM- en WiFi-signaal, je batterijlading en de staat van het interne geheugen. Eén meter is evengroot als een standaard icoon op je homescreen. Alle vier naast elkaar nemen ze dus maar één regel in beslag. In eerste instantie lijkt het allemaal wat te klein, maar na enige gewenning blijken ze toch behoorlijk goed afleesbaar.

Twidgit

Twidgit is een eenvoudige Twitter-widget die de laatste tweet op je scherm laat zien. Het update-interval is instelbaar van 5 minuten tot handmatig. Door de widget te selecteren opent zich een scherm met de laatste twintig tweets, netjes voorzien van avatars en wanneer het bericht geplaatst is. Als Twitter-client is het heel eenvoudig, meer dan replyen kun je hier niet mee. Dat hoeft ook niet want daar zijn programma’s als Twidroid voor. Als widgets voor het snel checken van tweets voldoet het prima.

WeatherBug

WeatherBug is een uitgebreid weerprogramma dat al een tijdje in de Market te vinden is. Bij de laatste update is er een widget toegevoegd. Deze widget toont het huidige weer voor de door jou gekozen locatie. Naar keuze verandert de locatie mee met je werkelijke locatie. Zou je dus van Amsterdam naar Groningen reizen, dan zal het weerbericht netjes met je eigen locatie meerverhuizen. Het update-interval is instelbaar, maar helaas niet op handmatig te zetten.

tCalendar

Eén van de eenvoudigste widgets in de Market, maar daardoor zeker niet minder nuttig. tCalendar doet niets meer of minder dan een het tonen van je agenda-icoon met daarin de huidige datum. Bij selecteren van de widget zal de agenda-applicatie openen. De datum ververst automatisch om 00:01.

Battery Widget

Het standaard batterij-icoon van Android is natuurlijk aardig als je een indicatie van de batterijlading wilt hebben. Voor informatie in procenten kun je beter je heil zoeken bij Battery Widget. Deze laat netjes door middel van een icoon en in procenten de conditie van je accu zien. Bij een volle lading is het icoon volledig groen ingekleurd; als de lading daalt, daalt de inkleuring in het icoon mee. Voor mij was het een hele verassing om te zien hoe lang je eigenlijk nog met 2% acculading kunt doen. Wat verder opvallend is, is dat de het Android batterij-icoon wel erg optimistisch is. Als Battery Widget een lading van 50% aangeeft, lijkt het Android-icoon nog zeker voor 75% vol. Een aardige extra feature van Battery Widget is dat er een menu verschijnt zodra je het icoon selecteert. In dit menu kun je eenvoudig Display, Wireless en GPS-instellingen aanpassen.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's