Enige tijd geleden kon je hier op Android Planet een artikel lezen over de i’mWatch, de eerste zogenaamde smartwatch met Android aan boord. Er is nu echter concurrentie in de vorm van de WIMM Wearable Platform van fabrikant Rambus, of kortweg WIMM. Daar waar we van de i’mWatch alleen een paar gerenderde afbeeldingen en een animatiefilmpje hebben gezien bestaan er van WIMM echte foto’s waardoor dit project iets geloofwaardiger overkomt.
Het idee voor WIMM is afkomstig van Dave Mooring, de CEO van Rambus en is bedoeld als aanvulling op de zogenaamde 4-schermen theorie waarbij de vier schermen die we dagelijks gebruiken een hoofdrol spelen. Dave Mooring doelt hiermee op de televisie, PC, tablet en de smartphone. Hierbij wordt uitgegaan van de relatie tussen de grootte van het scherm en de tijd dat we een apparaat gebruiken. Zo wordt de meeste tijd besteed aan het televisiekijken, maar dit doe je slechts een paar keer per dag. Wanneer je deze lijst verder doorneemt kom je uiteindelijk bij het kleinste scherm, de smartphone, die je slechts korte tijd gebruikt, maar wel meerdere keren per dag.
Lees verder na de advertentie.
WIMM krijgt een plaatsje in deze lijst onder de smartphone. Dave ziet het als een device dat je veelvuldig op een dag gebruikt, maar slechts enkele seconden per keer. Om dit doel te bereiken komen er voor de WIMM zogenaamde micro-apps, kleine en eenvoudige applicaties voor bijvoorbeeld de weergave van het weerbericht, contactloos betalen of een afstandsbediening voor je camera.
De WIMM is waterdicht en heeft contactpunten voor het aansluiten van een lader of dock. Het scherm is een 1 x 1-inch touchscreen met een resolutie van 160×160 en aan boord vinden we verder Wi-Fi, Bluetooth, GPS, een kompas en bewegingssensoren. Middels een microSD-kaart kun je het geheugen tot 32 GB uitbreiden. Het gebruikte touchscreen is van het transreflectieve soort waarbij een soort passieve mode aanwezig is die ingeschakeld wordt wanneer je de WIMM een tijdje niet gebruikt. Het scherm is dan niet volledig uitgeschakeld maar toont de ondermeer de tijd op dezelfde manier als bestaande digitale horloges. Door deze ‘truc’ kan de accuduur aanzienlijk verlengd worden. Zodra je een app op het horloge gebruikt zal het scherm actief worden en overschakelen naar een normale kleurenweergave inclusief achtergrondverlichting. Via Bluetooth kun je de WIMM verbinden met je Android-telefoon waardoor je diverse informatie van het horloge naar je Android-telefoon kunt sturen, of juist naar het horloge toe.
WIMM is een totaalconcept met een eigen Android-platform, webinterface en app-store en wordt als white-label in de markt gezet, samen met fabrikant Foxconn. Heb je een idee voor een toepassing van de WIMM-module dan koop je de benodigde onderdelen in en zal Foxconn voor de productie zorgen. Ben je een kleine fabrikant met alleen een idee maar geen middelen om een product te ontwikkelen dan kun je zelfs WIMM-labs inhuren om de volledige research en development voor je te doen waarna het product onder je eigen merknaam op de markt komt.
WIMM is een interessant concept dat best levensvatbaar kan zijn. Het wachten is nu op iemand die het aandurft om met de WIMM-module aan de slag te gaan.
Lees meer en check het huidige smartwatch Android-aanbod!