Windfinder voor Android: informatie over weer, wind en golven voor surfers en kitesurfers

Redactie
20 september 2010, 22:03
2 min leestijd
Windfinder voor Android: informatie over weer, wind en golven voor surfers en kitesurfers
kitesurfing

Als kitesurfer, windsurfer, surfer, zeiler en paraglider ben je afhankelijk van de wind, golven en het weer. De applicatie Windfinder geeft per locatie aan of de weerssituatie goed genoeg is om het water op te gaan.

Als kitesurfer was ik aangenaam verrast toen ik Windfinder tegenkwam in de Android Market. Voordat ik de applicatie gebruikte, was het altijd de vraag waar ik het water op ging. Het was altijd een hele klus om uit te zoeken waar er goede wind stond als er geen computer in de buurt was. Maar met Windfinder is het mogelijk om spots te zoeken bij jou in de buurt waar genoeg wind staat die de goede richting op waait.

Lees verder na de advertentie.

Nederland is echt een topland, als het gaat om watersport. je hebt hier alles wat je als watersporter zoekt: veel water, veel wind en slecht weer. Stel, je komt om 17:00 uur van je werk en je loopt het kantoor uit en je ziet aan de boomtoppen dat het pittig waait. Je kitespullen liggen al achter in de auto van de vorige sessie. Op een locatie moet de wind een bepaalde richting op waaien om goed te kunnen kiten. Verder is de windsterkte erg van belang. De kite die achter in de auto ligt is 10 m2. Deze kite is te gebruiken bij 15 t/m 19 knopen. “Waar kan ik nog gaan kiten voordat het donker wordt?”, vraag ik mijzelf af.

windfinder-screens

In zo’n geval komt Windfinder van pas. Je opent de applicatie en zoekt de dichtstbijzijnde kitespots op. De lijst bevat plaatsnamen en bij elke plaatsnaam staat het aantal km dat de kitespot bij jou verwijderd is. Nadat je een plaatsnaam selecteer, wordt aanvullende informatie getoond: het aantal windknopen, welke kant de wind opwaait en wat het weertype is. Voor Windfinder was bovenstaand proces een stuk omslachtiger: vanuit kantoor naar huis om achter de PC te zoeken waar een goede kitesessie mogelijk was. Ondertussen ben je bij wijze van spreken 1,5 uur verder en zakt je motivatie om alsnog even een rondje te doen beetje bij beetje verder weg.

Hieronder staan de functies die Windfinder aanbiedt:

  • Real-time waarnemingen uit meer dan 3000 weerstations wereldwijd.
  • Prognoses voor meer dan 15.000 locaties wereldwijd.
  • De voorspellingen voor de komende 6 dagen in stappen van 3 uur.
  • Weergeeft parameters weer zoals: windsnelheid en richting. Temperatuur, bewolking, neerslag, luchtdruk, golfhoogte, periode, & windrichting.
  • Bespaar tijd door geoptimaliseerde gegevens in te zien.
  • Configureerbare eenheden.
  • Favorieten locaties aanmaken.
http://youtu.be/T8bHcUxl8z8

Windfinder draait op minimaal Android 1.5 en is verkrijgbaar in twee verschillende versies. De gratis versie is voorzien van advertenties. Windfinder Pro kan je vinden in de Android Markt voor €1,59 en biedt ook de Superforecast-functie aan. Deze functie geeft per uur nog nauwkeuriger weervoorspellingen voor Europa, Noord Amerika en Egypte.

Fotocredits: RobW

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's