Achtergrond: 6 vragen over Xiaomi in Nederland beantwoord

Rens Blom
4 december 2018, 15:11
5 min leestijd
Achtergrond: 6 vragen over Xiaomi in Nederland beantwoord

Een smartphone van Xiaomi in Nederland kopen is dit jaar een stuk eenvoudiger en aantrekkelijker geworden. Grote (web)winkels zijn samenwerkingen aangegaan met de Chinese telefoonmaker, waardoor je niet meer verplicht bent om een Xiaomi-toestel te importeren. Dit moet je weten. 

Lees verder na de advertentie.

Smartphone van Xiaomi in Nederland kopen

De smartphones van Xiaomi waren jarenlang alleen verkrijgbaar bij internationale webshops, maar daar is dit jaar verandering ingekomen. De toestellen zijn tegenwoordig te koop bij een aantal bekende (web)winkels en komen binnenkort zelfs in de Kruidvat-winkels te liggen.

1. Wat voor smartphones maakt Xiaomi?

Xiaomi is mede succesvol geworden door de verkoop van een groot aantal verschillende toestellen. De fabrikant verkoopt telefoons in alle prijsklassen. Van spotgoedkope modellen en middenklassers tot premium smartphones die concurreren met de Samsung Galaxy S9 en Huawei Mate 20 Pro: de keuze is reuze.

De gemene deler is dat praktisch alle toestellen een scherpe prijs/kwaliteitsverhouding hebben. De specificaties zijn over het algemeen beter dan die van vergelijkbaar geprijsde concurrenten. Zo hebben Xiaomi-telefoons doorgaans meer werk- en opslaggeheugen en een grotere accu, zaken waar andere smartphonefabrikanten vaak juist op bezuinigen.

xiaomi pocophone f1 review

Een paar jaar geleden maakte Xiaomi vooral telefoons die veel leken op de iPhone, maar die tijd is inmiddels voorbij. De Chinese fabrikant ontwerpt nu meer originele toestellen, met als paradepaardje de Mi Mix 3. Deze smartphone heeft een uitschuifbare frontcamera, voorkantvullend scherm en is de eerste telefoon met 10GB werkgeheugen en 5G-ondersteuning.

Daarnaast verkoopt Xiaomi de Black Shark, een heuse gamingsmartphone met een opvallend ontwerp en krachtige specificaties. En de Pocophone F1 gooide in onze review hoge ogen met zijn high-end hardware en lage prijskaartje.

2. Welke software vind je op een Xiaomi-toestel?

Alle telefoons van Xiaomi draaien op Android. Op de meeste toestellen heeft Xiaomi zijn eigen softwareschil geĂŻnstalleerd, MIUI. De MIUI-schil wijkt flink af van de standaard Android-versie. Zo is de software kleurrijker met andere icoontjes en een gewijzigd instellingenscherm. De schil bevat bovendien veel features om zaken als de prestaties en accuduur aan te passen.

Xiaomi voorziet MIUI van veel extra apps én reclame, om zo extra geld binnen te harken. De wereldwijde versie van de software ondersteunt de Nederlandse taal en komt met de Play Store en Google-apps. Chinese Xiaomi-telefoons komen doorgaans met Aziatische software, die geen Google-apps en Nederlandse taal bevat.

xiaomi mi a2 review

Er zijn ook Xiaomi-smartphones met stock-Android te koop. Android One is de standaard Android-versie zonder aanpassingen van de fabrikant, dus zonder MIUI met alle voor- en nadelen. Op dit moment bestaat het Android One-portfolio van Xiaomi uit de Mi A1, Mi A2 en Mi A2 Lite.

3. Hoe is Xiaomi’s updatebeleid?

Aan de ene kant goed, aan de andere kant minder. De Android One-smartphones krijgen relatief snel en vaak updates van Xiaomi; één van de voorwaarden van het Android One-programma. Daar staat tegenover dat de updates soms vervelende bugs bevatten. Zo liep de Mi A1 na een recente update constant vast, een probleem dat alleen verdween door de taal van Nederlands naar Engels te wijzigen.

De Xiaomi-telefoons met MIUI krijgen minder snel en vaak beveiligingsupdates, waardoor ze langer kwetsbaar zijn voor kwaadwillende apps en hackers. Het uitrollen van grote Android-updates duurt bij Xiaomi doorgaans ook een tijd, zeker bij goedkopere toestellen. Aan de andere kant is de periode van software-ondersteuning langer dan die van de meeste Android-merken. Jarenoude Xiaomi-modellen krijgen nog met regelmaat updates met nieuwe features.

4. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een Xiaomi-smartphone?

Wil je een smartphone van Xiaomi in Nederland kopen, dan dien je met een paar zaken rekening te houden. Allereerst is het raadzaam om de verkoper te controleren: is het een officiële partner of verkoopt hij geïmporteerde toestellen? Bij importmodellen kan het zijn dat er geen Europese stekker wordt meegeleverd, en/of dat de smartphone niet op wereldwijde software draait.

Het is ook handig om de garantievoorwaarden te checken. Wat zegt de verkoper op zijn site? Kan hij je defecte Xiaomi-toestel snel en in Nederland repareren, of moet je hem opsturen en ben je hem een tijd kwijt, omdat de verkoper de reparatie in het buitenland laat verrichten?

Bedenk ook welk type Xiaomi-toestel beter bij je past. Hecht je waarde aan de standaard Android-versie en een duidelijk updatebeleid? Dan kan je het beste naar een Android One-model kijken. Spreekt MIUI je meer aan, vanwege de vele features en lange – maar minder duidelijke – periode van software-ondersteuning? Dan heb je keuze uit meer Xiaomi-toestellen.

5. Welke Nederlandse winkels verkopen Xiaomi-telefoons?

Je kan bij steeds meer Nederlandse (web)winkels een Xiaomi-toestel kopen. De fabrikant werkt samen met MediaMarkt, Coolblue en sinds kort ook Belsimpel. In mei kondigden Xiaomi en AS Watson, het moederbedrijf van Kruidvat, aan dat de drogisterijketen ook Xiaomi-telefoons gaat verkopen. Daarna bleef het echter stil. Toen Android Planet hier in de herfst vragen over stelde, vertelde een woordvoerder dat het wat langer duurt dan verwacht. Welke smartphones er in de Kruidvat-schappen komen en wanneer, kon de woordvoerder niet vertellen.

Op Black Friday verkocht de Kruidvat-webwinkel de goedkope Redmi 6A-smartphone. Wanneer er meer toestellen uitkomen, is nog steeds niet bekend. Verder kan je ook bij webwinkels als Mobiel.nl en GSMwijzer.nl Xiaomi-telefoons aanschaffen, al gaat het hierbij om geĂŻmporteerde modellen.

6. Wat zijn de voor- en nadelen van een Xiaomi-smartphone importeren?

Een Xiaomi-smartphone kopen kan bij een Nederlandse (web)winkel, maar ook in het buitenland. Er zijn veel internationale webshops die Xiaomi-telefoons verkopen. De belangrijkste reden om een smartphone te importeren, is dat je doorgaans goedkoper uit bent dan wanneer je het toestel in Nederland aanschaft. Afhankelijk van de telefoon, kan je zo een tientje tot honderden euro’s besparen.

Xiaomi Mi 5s officieel

Er kleven echter ook nadelen aan het importeren. Je moet rekening houden met douanekosten, je smartphone is over het algemeen langer onderweg en voor snelle verzending moet je bijbetalen. Bovendien loop je kans om een Chinees model te ontvangen, zonder EU-stekker, Nederlandse taal en Google-apps.

En is je toestel defect, dan moet je hem vaak – op eigen kosten – naar het buitenland sturen voor reparatie. Je bent ‘m doorgaans een week tot een paar maanden kwijt, en het defect wordt niet altijd goed gerepareerd of valt volgens de webshop buiten de garantie.

In dat geval draai je zelf voor de kosten op. We adviseren de meeste potentiële Xiaomi-kopers daarom om iets meer te betalen en de smartphone bij een Nederlandse verkoper aan te schaffen.

Heb jij nog andere vragen over Xiaomi? Laat het ons weten in de reacties!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Xiaomi Mi 8
Xiaomi Mi 8

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu