Waarom Xiaomi stopt met het verspreiden van publieke MIUI-bèta’s

Rens Blom
17 juni 2019, 12:08
2 min leestijd
Waarom Xiaomi stopt met het verspreiden van publieke MIUI-bèta’s

Xiaomi staakt na negen jaar de ontwikkeling en verspreiding van de MIUI-bèta’s voor al zijn smartphones. Via het bètaprogramma konden nieuwsgierige Xiaomi-gebruikers nieuwe software alvast testen. Xiaomi geeft meerdere redenen voor het beëindigen van de testversies.

Lees verder na de advertentie.

Xiaomi MIUI-bèta stopt op 1 juli

Bijna alle Xiaomi-smartphones draaien op MIUI, Xiaomi’s eigen softwareschil die over Android heen ligt. De fabrikant gebruikt MIUI al sinds zijn eerste toestel, dat in 2010 uitkwam. Er verscheen ook direct een MIUI Global Beta-programma. Xiaomi maakt via dit programma testversies van zijn nieuwe software beschikbaar voor nieuwe en oudere toestellen. Ontwikkelaars en enthousiaste gebruikers kunnen op deze manier alvast de komende verbeteringen testen, in aanloop naar de officiële release.

Daar komt een einde aan, want Xiaomi stopt op 1 juli aanstaande met het bètaprogramma. Dat schrijft één van de beheerders op Xiaomi’s forum. Er verschijnen geen nieuwe softwareversies meer voor bestaande toestellen als de Redmi Note 7 en Mi 9. Ook komt er geen MIUI-bèta voor nieuwe toestellen.

xiaomi mi 9 review

Xiaomi’s besluit heeft zo gevolgen voor bijna al zijn smartphones, Android One en Android Go-modellen uitgezonderd. Toestellen als de Xiaomi Mi A2 en Mi A2 Lite draaien namelijk stock-Android, dus zonder de MIUI-schil.

Waarom de testsoftware verdwijnt

Het beëindigen van het bètaprogramma heeft meerdere redenen, schrijft de Xiaomi-forumbeheerder. Zo is de Global Bèta – al vanaf het begin – bedoeld als testsoftware voor de meer technische gebruikers. De afgelopen jaren zijn echter steeds meer ‘normale’ Xiaomi-bezitters de bèta’s gaan gebruiken op hun smartphone. Dat is volgens Xiaomi onwenselijk omdat een bèta nog niet af is, en dus nog niet helemaal goed werkt.

In het verlengde hiervan stelt Xiaomi ook dat het steeds minder feedback krijgt van gebruikers. Wie de testsoftware draait, komt ongetwijfeld bugs en schoonheidsfoutjes tegen, net als zaken die beter kunnen. Xiaomi hoort graag van gebruikers hoe de software geoptimaliseerd kan worden voordat de nieuwe MIUI-versie voor iedereen beschikbaar komt. Nu de fabrikant (relatief) minder feedback ontvangt, wordt het lastiger om MIUI te verbeteren.

Het derde argument om het bètaprogramma te staken, is dat MIUI steeds volwassener wordt. De software krijgt meer features en verschijnt op steeds meer (dure) toestellen. Xiaomi moet dus meer moeite doen om stabiele MIUI-versies te ontwikkelen. Door de testsoftware voor het publiek te schrappen, kunnen Xiaomi-ontwikkelaars zich volledig richten op de stabiele software.

Volgens de forumbeheerder zal Xiaomi vaker MIUI-updates uitbrengen voor al zijn gebruikers. Daarnaast belooft de fabrikant ‘tijdig’ beveiligingsupdates uit te blijven brengen en contact te onderhouden met fans.

Overigens heeft Xiaomi nog een tweede bètaprogramma, speciaal voor Chinese gebruikers. In de blogpost wordt met geen woord gerept over de toekomst van dit programma. Mogelijk blijft het bestaan en kunnen Chinese MIUI-fans feedback blijven leveren. In april maakt Xiaomi al bekend welke MIUI-verbeteringen we binnenkort kunnen verwachten.

Lees meer over Xiaomi

Bron: Xiaomi-forum
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Xiaomi Mi 9
Xiaomi Mi 9

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu