Neem je jouw systeemcamera mee op reis of is je smartphone voldoende? Xiaomi en Realme hebben een visie om die producten samen te voegen.
Lees verder na de advertentie.
Xiaomi en Realme presenteren cameraconcept op MWC
Het Mobile World Congres in Barcelona is dé plek waar smartphonefabrikanten laten zien wat ze in huis hebben, van huidige toptoestellen tot aankondigingen van nieuwe devices. Ook concepttelefoons krijgen een plek op de beurs, met dit jaar een opvallende trend. Zowel Xiaomi als Realme hebben een toestel laten zien met een veel grotere cameralens achterop.
Xiaomi presenteerde de Modular Optical System. Het is een lensmodule die magnetisch aan de achterkant van een Xiaomi-smartphone wordt bevestigd. Via twee contactpunten maakt ‘ie vervolgens verbinding. In het apparaatje zelf is ook de sensor verwerkt met een resolutie van 100 megapixel.
Het gaat om een 4/3-sensor, die veel groter is dan de sensors in ‘normale’ telefoons. Door die grootte kan de camera meer licht opvangen en dus beter presteren in donkere situaties. Daarnaast zorgt het voor een wazige achtergrond met realistische bokeh, wat reguliere smartphonecamera’s simpelweg niet kunnen.
Realme kiest voor een andere aanpak. De fabrikant presenteerde een smartphone met achterop een blootgestelde sensor waarop een adapter geplaatst kan worden. Daarmee kunnen Leica-objectieven, bedoeld voor systeemcamera’s, aan de smartphone worden bevestigd. Dit geeft je de vrijheid om te kiezen welk zoombereik je graag wil, met bijvoorbeeld een groothoek- of telelens.
Beide fabrikanten benadrukken dat de cameratelefoons nog in de ontwikkelingsfase zitten. De concepten zijn niet klaar voor productie en het is onduidelijk of en wanneer ze überhaupt verschijnen. En zo ja, dan is het nog maar de vraag of het aanslaat bij het grote publiek.
Is de markt nu wél klaar?
We hebben er een hard hoofd in, omdat – hoe tof het ook klinkt – het geen nieuw idee is. Samsung introduceerde in 2013 de Galaxy S4 Zoom. De smartphone was een reguliere Galaxy S4, maar met een zoomlens achterop die je herkent van oudere compactcamera’s.
Hoewel de telefoon een optisch zoombereik van 10x had, wat ongekend was voor smartphones van die tijd, werd ‘ie niet super ontvangen. Ondanks de kritiek lanceerde Samsung in 2015 nog wel een opvolger: de Galaxy K Zoom. Wederom was het een high-end smartphone met een enorm zoombereik, maar wel de laatste van zijn soort voor Samsung.

Ook Sony durfde het aan om een unieke cameralens te maken, bedoeld voor smartphones. Ze pakten het echter anders aan, want met de QX1 plakte je een volledige camera op je toestel. De lens en sensor zaten in het compacte apparaat verwerkt, maar voor het bekijken van je shots had je een smartphone nodig.
Het is interessant om te zien hoe Xiaomi de aanpak van Sony lijkt te kiezen met een kleine camera die achterop de telefoon wordt geplaatst. Realme’s idee komt dan weer meer overeen met Samsungs manier, waarbij de sensor wel in de smartphone zelf zit, met een betere en grotere lens erop.
We zijn benieuwd of en hoe de fabrikanten hun concepttelefoons doorzetten en hoe de markt daarop reageert. Wat denk jij? Laat het weten in de reacties onderaan de pagina.
Het laatste Samsung-nieuws
- ‘Samsung Galaxy S25 FE haarscherp te zien op gelekte renders’ (20 jun)
- ‘Samsung Galaxy Unpacked 2025 vindt plaats op deze datum’ (19 jun)
- ‘Je Samsung Watch krijgt One UI 8 met nieuwe (betaalde) functies’ (18 jun)
- Overzicht: deze telefoons krijgen (waarschijnlijk) Android 16 (18 jun)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check dit overzicht – week 24 (13 jun)