De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Xiaomi wil selfiecamera onder het scherm stoppen: zo werkt dat

Thomas Haenen
6 juni 2019, 13:52
2 min leestijd
Xiaomi wil selfiecamera onder het scherm stoppen: zo werkt dat

Als het aan Xiaomi ligt, hebben onze smartphones straks geen inkeping meer voor de selfiecamera. De Chinese fabrikant wil de camera onder het scherm stoppen, en legt uit hoe de technologie precies werkt.

Lees verder na de advertentie.

Xiaomi selfiecamera zit straks onder het scherm

Vrijwel alle fabrikanten streven naar een scherm dat vrijwel de hele voorkant vult. Veel bedrijven kiezen voor een kleine inkeping bovenaan het beeld, anderen kiezen voor uitschuifbare of kantelende camera’s – zoals op de Oppo Reno en OnePlus 7 Pro. Xiaomi heeft een andere oplossing: het bedrijf wil de camera ónder het scherm stoppen.

Op Twitter heeft Xiaomi-topman Wang Xiang een nieuw concept gedeeld voor deze technologie. Xiaomi wil toekomstige smartphones voorzien van een camera die daadwerkelijk onder de glazen schermlaag zit. De camera zit er dan wel, maar is verder onzichtbaar.

Grotere camera, donkerder beeld

Om dat mogelijk te maken, zit er boven de cameralens een speciaal glas met minimale reflectie en verhoogde transparantie, waardoor de selfiecamera gewoon bruikbaar blijft. Xiaomi zegt tevens dat het glas van het scherm als cameralens gebruikt kan worden. Het bijkomende voordeel is dat Xiaomi grotere selfiecamera’s onder het scherm kan stoppen dan voorheen. Fabrikanten proberen de inkeping boven het beeld momenteel zo klein mogelijk te houden.

Een camera in het scherm heeft mogelijk ook enkele nadelen. Elk scherm wordt van de onderkant belicht, om evenredige helderheid te bieden. Als er een camera onder een deel van het scherm zit, is op die plek geen ruimte voor goede belichting. Op de afbeeldingen van Xiaomi zie je dan ook een klein beetje dat het beeld nét wat donkerder is op de plek van de camera.

Oppo, Samsung ook aan de slag

Overigens is Xiaomi niet de enige fabrikant die met deze technologie bezig is. Oppo toonde eerder deze week ook een prototype van een smartphone waarbij de selfiecamera onder het scherm zit. Samsung zou er ook al jaren aan werken, al is daar tot nu toe nog geen bewijs voor. Voor de Galaxy S10 heeft het bedrijf een andere oplossing: dat toestel heeft rechtsboven in het scherm een klein gaatje waar de selfiecamera precies in past.

Het is nog maar de vraag wanneer de eerste smartphones met een camera onder het scherm verschijnen. Zowel Xiaomi als Oppo laten tot nu toe enkel prototypes zien. Het is nog onbekend of de technologie klaar is voor massaproductie. We achten de kans groot dat de technologie later dit jaar opduikt in een opvolger van de Xiaomi Mi Mix 3. Smartphones in deze reeks hebben al nagenoeg voorkantvullende schermen.

Lees het laatste nieuws over Xiaomi

Bron: Twitter
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu