De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Xiaomi werkt aan uitschuifbare zoomcamera voor smartphones

Mike Peek
8 november 2020, 10:19
2 min leestijd
Xiaomi werkt aan uitschuifbare zoomcamera voor smartphones

Xiaomi werkt aan een uitschuifbare zoomcamera voor smartphones. Die maakt het in de toekomst misschien mogelijk om dichtbij en veraf te fotograferen met één lens.

Lees verder na de advertentie.

Xiaomi brengt uitschuifbare zoomcamera wellicht naar de smartphone

Smartphonecamera’s worden steeds beter. Wat de meeste helaas nog niet kunnen, is optisch inzoomen. Daar brengt Xiaomi de komende jaren wellicht verandering in. De fabrikant werkt namelijk aan een uitschuifbare zoomcamera voor smartphones. Zo zou je met één camera zowel groothoekfoto’s als ingezoomde portretten kunnen schieten.

Momenteel stoppen veel fabrikanten wel drie of vier camera’s in hun telefoons. Naast de primaire camera kun je denken aan een groothoeklens en telecamera. Al die sensoren nemen veel kostbare ruimte in. Een ander nadeel is dat die tweede en derde lens vaak veel minder goed zijn dan de primaire camera.

Xiaomi Introduces New Smartphone Zoom Camera Technology With Better Low Light Sensitivity

Xiaomi’s uitschuifbare zoomcamera kan een oplossing zijn. De lens zou 300 procent meer licht binnenlaten dan een normale telecamera. Dat moet vooral in het donker voor mooiere (portret)foto’s zorgen. Ook is de stabilisatie 20 procent verbeterd, wat scherpere kiekjes oplevert.

Zoals je in bovenstaande video kunt zien, lijkt Xiaomi’s zoomlens op die van een normale compactcamera. Helemaal nieuw is dat overigens niet. Samsung experimenteerde jaren geleden al met optische zoom op de Galaxy K Zoom. Dat toestel was helaas zo groot en vooral dik dat veel consumenten hem links lieten liggen.

Xiaomi’s uitschuifbare zoomcamera heeft ook nadelen. Waarschijnlijk moet het bedrijf smartphones toch iets dikker maken om de techniek kwijt te kunnen. Omdat de lens beweegt, bestaat bovendien het risico dat er zand of vuil in het mechanisme terechtkomt. Dat kan de levensduur van de camera beperken.

Andere toepassingen voor de zoomcamera

Het grote voordeel van een uitschuifbare camera is dat je er mee in kunt zoomen. Toch noemt Xiaomi die optie niet expliciet. Het bedrijf kan ook inzetten op andere mogelijkheden. Denk aan het combineren van een normale camera met een macrocamera. Die laatste gebruik je om bijvoorbeeld planten van heel dichtbij te fotograferen.

In dat scenario zou de scherpstelafstand veranderen wanneer de lens beweegt. Leuk, maar het spreekt voor veel consumenten vermoedelijk minder tot de verbeelding dan echte optische zoom.

Wat Xiaomi precies voor ons in petto heeft, moeten we afwachten. Het is nog niet duidelijk wanneer er een smartphone verschijnt die gebruik maakt van deze uitschuifbare camera.

Lees meer over Xiaomi

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu