Amerikaanse overheid zet telefoonmaker Xiaomi op de zwarte lijst: dit zijn de gevolgen

Michel van 't Klaphek
15 januari 2021, 10:49
2 min leestijd
Amerikaanse overheid zet telefoonmaker Xiaomi op de zwarte lijst: dit zijn de gevolgen

Elektronicabedrijf Xiaomi is door de Trump-regering op een zwarte lijst gezet. Hierdoor mogen Amerikaanse investeerders niet langer in het Chinese bedrijf investeren. Eerder werd Huawei ook al op de zwarte lijst gezet, al zijn de situaties niet identiek.

Lees verder na de advertentie.

Ook Xiaomi op zwarte lijst van Amerika

De Trump-regering heeft naast Xiaomi – dat onder meer smartphones, elektrische steps en allerhande huishoudelijke apparatuur maakt – nog acht andere Chinese bedrijven op de zwarte lijst gezet. Deze firma’s worden ervan beticht banden te hebben met het Chinese leger en de staatspartij.

redmi 9t

Een directe consequentie van de sanctie is dat Amerikaanse investeerders niet langer mogen investeren in Xiaomi en de andere Chinese bedrijven. Zij worden verplicht hun belangen in de firma’s terug te trekken. Dit moet voor 11 november 2021 gebeuren.

Xiaomi ontkent de aantijgingen. In een verklaring, die onder meer in handen is van website Android Central, zegt het bedrijf dat het “geen eigendom” is van het Chinese leger. Ook ontkent men banden te hebben en/of onder toezicht van de Chinese staatspartij te staan.

De fabrikant benadrukt verder zich altijd aan de regelgeving te hebben gehouden, en dit in de toekomst te blijven doen. Xiaomi gaat daarom actie ondernemen tegen de sancties. Op welke manier dit gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Xiaomi is een van de grootste smartphonemakers ter wereld. Het bedrijf moet alleen Samsung en Huawei voor zich laten.

Wat betekent dit voor mijn Xiaomi-smartphone?

Xiaomi mag nog wel handelen met Amerikaanse bedrijven en verkopen in het land, in tegenstelling tot Huawei. Deze partij heeft namelijk daarnaast nog een handelsverbod, waardoor men bijvoorbeeld geen zaken mag doen met Google, de eigenaar van Android. Recente Huawei-smartphones draaien dan ook op een versie van het besturingssysteem zonder Google-apps en -diensten.

Voorlopig is dit niet van toepassing op Xiaomi. De telefoons blijven dus ‘gewoon’ op Android draaien. Dit kan in de toekomst uiteraard wel veranderen. Mogelijk voert de Amerikaanse overheid zwaardere sancties door.

Blijf op de hoogte

De redactie van Android Planet volgt het nieuws rondom Xiaomi op de voet. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, of download de gratis Android Planet-app voor je smartphone. Op die manier mis je niets.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu