Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Sony SmartBand en Xperia Z1 Compact hands-on

Gijs Ettes
12 januari 2014, 15:07
3 min leestijd
Sony SmartBand en Xperia Z1 Compact hands-on
Sony Xperia Z1 compact hands-on

De CES is als vanouds een technologiebeurs waar veel nieuwe tv’s, gadgets, tablets en smartphones worden geïntroduceerd. Naast een hele reeks nieuwe BRAVIA-televisies en digitale camera’s, presenteerde Sony tijdens de CES ook de Xperia Z1 Compact en de Sony  SmartBand.

Lees verder na de advertentie.

Eerstgenoemde is een kleinere versie van het huidige vlaggenschip van de fabrikant, de Xperia Z1. De SmartBand is vooral gericht op sportieve gadgetfans. Met de slimme polsband kun je allerhande activiteiten vastleggen: van het aantal afgelegde kilometers te voet en per fiets tot je slaapritme en je favoriete liedjes. Sony was er snel bij om beide apparaten naar Nederland te halen, zodat we er tijdens de Nieuwjaarsborrel uitgebreid mee aan de slag konden. Lees verder voor de SmartBand en Xperia Z1 Compact hands-on.

Xperia Z1 Compact hands-on

Tijdens de hands-on sessie stonden alle Xperia-smartphones gebroederlijk naast elkaar. Als je de telefoons op een rijtje ziet, valt pas op hoeveel ze – afgezien van de schermgrootte – op elkaar lijken. Ondergetekende moest dan ook goed kijken om de nieuwste telg in de serie, de Xperia Z1 Compact, te kunnen onderscheiden. Op papier wijkt deze kleinere versie van de Xperia Z1 nauwelijks af van zijn grote broer, maar de compactere afmetingen en het lagere gewicht (137 gram) zijn een fijne verbetering. Het toestel heeft een 4,3 inch-scherm met een weliswaar lagere 720p-resolutie, maar als je hem in één hand houdt is het nu wel mogelijk de bovenkant van het beeld te bereiken. Ook voor de (strakke) broekzaktest slaagt de Xperia Z1 Compact met vlag en wimpel.

Sony Xperia Z1 compact hands-on toestellen

Het toestel dat wij kort konden uitproberen, draaide nog een niet-finale versie van Android, maar zo op het eerste gezicht wijkt deze niet af van de versie op de Xperia Z1. De interface voelt ook bij de Compact vlot aan en er is geen sprake van haperingen. Of je het design ervan mooi vindt is persoonlijk, maar strak en futuristisch is het wel. Onderhuids is de Xperia Z1 Compact overigens identiek aan de Xperia Z1 met een 2,2GHz-quadcore-processor, 2GB aan werkgeheugen en een fijne 20,7-megapixel-camera. Alleen de accu heeft een lagere capaciteit (2300 mAh), wat waarschijnlijk is gedaan om te voorkomen dat de smartphone nog dikker zou worden. Met een dikte van 9,5 millimeter is hij immers al best flink.

Niettemin is onze eerste indruk van de Sony Xperia Z1 Compact goed. Het toestel biedt high-end specificaties en dezelfde uitstekende camera in een kleinere en lichtere vorm. Binnenkort kunnen we aan de slag met de consumentenversie van de Z1 Compact, waarna uiteraard een uitgebreide review op AndroidPlanet volgt.

De Sony SmartBand nader bekeken

Sony Lifelog

Een goed oordeel over een accessoire als de Sony SmartBand kun je eigenlijk pas vormen als je het een aantal weken uitvoerig hebt kunnen testen. Tijdens de hands-on sessie werd in ieder geval duidelijk dat Sony goed heeft nagedacht over de polsband. De SmartBand is in wezen een kleine module die je in een rubberen en verstelbare polsband naar keuze kunt klikken. Deze heb je in verschillende kleuren, vormen en maten, al kun je de module natuurlijk ook in je broekzak stoppen. Om de SmartBand te gebruiken, heb je wel de gratis te downloaden Lifelog-app nodig. Vanuit de app stel je de SmartBand in en kun je informatie checken met betrekking tot je slaapritme, het aantal afgelegde kilometers (en eventueel de verbrande calorieën) en welke muziek je regelmatig beluistert. Lifelog registreert ook wanneer je in de auto zit en waar en wanneer je foto’s hebt geschoten.

Sony SmartBand

Daarnaast is het handig dat de SmartBand je desgewenst informeert over binnenkomende mails, sms’jes en WhatsApp-berichten. In de Lifelog-app kun je namelijk per app instellen of de polsband trilt bij meldingen.

Voor die functionaliteiten betaal je echter flink: de SmartBand zal dit voorjaar verschijnen voor een adviesprijs van 99 euro. Een setje van drie polsbandjes in verschillende kleurencombinaties kost 24,99 euro.

Sony Xperia Z1 Compact review en kopen

Lees ook onze uitgebreide Sony Xperia Z1 Compact review en bekijk onze Sony Xperia Z1 Compact kopen-pagina, met de laatste prijzen en beste aanbiedingen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony SmartBand
Sony SmartBand

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu