Round-up: de Xperia Z2, Galaxy S5, HTC One M8 en Ascend P7 vergeleken

htc one m8 en ascend p7April en mei waren goede maanden voor smartphoneliefhebbers, dankzij de releases van de Samsung Galaxy S5, HTC One M8, Sony Xperia Z2 en Huawei Ascend P7. De vier vlaggenschepen zijn – op het Huawei-toestel na – vrijwel hetzelfde geprijsd en vertonen ook onderhuids veel overeenkomsten. In deze round-up belichten we alle voor- en nadelen van de telefoons en zetten we ze naast elkaar, om voor eens en altijd te bepalen aan welk toestel jij het beste je zuurverdiende euro’s kunt besteden.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

In deze vergelijkende test hebben we overigens de LG G3 nog niet meegenomen, aangezien we het toestel nog niet uitgebreid genoeg hebben kunnen testen. Je kunt wel al onze LG G3 hands-on lezen voor onze eerste indruk.

Verder hebben we bij elk toestel de adviesprijs die de fabrikant meegeeft, aangehouden. Houd er echter rekening mee dat veel webshops de toestellen een paar tientjes goedkoper aanbieden.

Sony Xperia Z2

Sony Xperia Z2 kopenDe Xperia Z1 was al een prima smartphone met één groot nadeel: het scherm. De Xperia Z2 verbetert zijn voorganger op dit belangrijke punt en is – ondanks de grotere schermdiagonaal – dunner en lichter. Dat betekent overigens niet dat de Z2 handzaam is, maar het toestel behoudt wel het stevige en fraaie ontwerp van zijn voorgangers. Bovendien is de accuduur verbeterd en is de interface in hoge mate aanpasbaar, zodat je de Z2 bloatwarevrij en persoonlijk kunt maken.

Over de overige specificaties zijn we ook te spreken. Het toestel hapert nergens en veelgebruikte opties zijn aanwezig en snel te vinden. De Xperia Z2 is dan ook zonder twijfel de beste smartphone die Sony sinds lange tijd heeft gemaakt en één van de beste telefoons die je kunt kopen.

Pluspunten: dun en fraai design, uitstekend scherm, supersnelle hardwareMinpunten: niet echt handzaam, 4k filmen beperkt, bloatwareCijfer: 9 (lees de review)Releasedatum: 29 april 2014Adviesprijs: 649 euro (meer info)

Samsung Galaxy S5

galaxy s5 round-upDe Samsung Galaxy S5 is een veelzijdig toestel met een aantal fijne verbeteringen. Zo is het display helder en voorzien van betere kijkhoeken, is het design stof- en waterbestendig en de camera functioneler dan ooit. Ondanks dat het toestel grotendeels uit plastic bestaat, voelt het stevig en high-end aan. Daarbij hapert de smartphone nergens, zelfs niet als je veel apps, games en andere processen tegelijkertijd draait.

TouchWiz is nog steeds een kermis van kleuren, maar instellingen en apps rangschikken of de interface tweaken is zo gepiept. Twee features die minder uit de verf komen, zijn de vingerafdrukscanner en hartslagmeter. Zo is  de vingerscanner met één hand bedienen vrijwel onmogelijk  en vinden we de hartslagmeter toch vooral  een gimmick die weinig toevoegt. Gelukkig onderscheidt de S5 zich met een uitstekende accuduur die dankzij de spaarstand flink is op te rekken.

Pluspunten: prima scherm, waterbestendige behuizing, snelle hardware, accuduurMinpunten: goedkoop plastic design, vingerafdrukscanner en hartslagmeter niet perfectCijfer: 8,5 (lees de review)Releasedatum: 11 april 2014Adviesprijs: 699 euro (meer info)

HTC One M8

htc one m8De HTC One is op vrijwel elk punt verbeterd. Het design is mooier en steviger, de processor krachtiger en de kleuren spatten van het scherm af. Ook Sense 6 is in combinatie met KitKat een uitstekende toevoeging van HTC, dat laat zien dat software van een fabrikant niet per se vervelend of langzaam hoeft te zijn. Het grote nadeel van de HTC One blijft, net als bij zijn voorganger, de camera. Geef `m de camera van een willekeurige high-end concurent en het vlaggenschip van HTC zou vrijwel perfect zijn.

De originele One werd eveneens door de media geprezen, maar was geen groot commercieel succes. HTC moet meer toestellen gaan verkopen om écht weer een grote klapper te maken en de concurrentie aan te gaan met Samsung en opkomende fabrikanten als  Huawei. Wat HTC met de nieuwe One laat zien, biedt echter hoop voor een toekomst vol potentie, mogelijkheden en succes.

Pluspunten: fraai design, snelle hardware, nette interfaceMinpunten: matige camera, relatief dik en zwaarCijfer: 9 (lees de review)Releasedatum: 4 april 2014Adviesprijs: 699 euro (meer info)

Huawei Ascend P7

Huawei Ascend P7Met de Ascend P7 is  het vlaggenschip van Huawei echt  volwassen geworden. De dunne en lichte smartphone verbetert zijn voorganger op vrijwel alle  belangrijke punten. Zo is er een groter full-hd-scherm aan boord, alsmede 4G, meer opslagruimte en een tweetal prima camera`s met veel opties.

De hardware is niet zo krachtig als die van concurrerende (en veelal duurdere) Android-telefoons, maar in de praktijk voelt de Ascend P7 vlot en soepel aan. De interface is weliswaar even wennen en qua accuduur legt de P7 het in de meeste gevallen af, maar dankzij het relatief lage prijskaartje is dit toestel  ideaal voor wie veel Android wenst, maar niet te veel geld wilt uitgeven.

Pluspunten: prima scherm, dun en licht, uitstekende prijs-kwaliteitverhoudingMinpunten: minder krachtige hardware, gemiddelde accuduur, interfaceCijfer: 8,5 (lees de review)Releasedatum: 20-5-2014Adviesprijs: 399 euro (meer info)

Android Planet  koopadvies

Zoals je ziet, ontlopen de vlaggenschepen van Samsung, HTC, Sony en Huawei elkaar qua beoordeling weinig, maar toch zijn er  de nodige verschillen. Zo is de Ascend P7 aanzienlijk goedkoper dan zijn concurrenten, maar dat toestel beschikt ook over mindere krachtige hardware. Niettemin biedt de telefoon een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en in de dagelijkse praktijk kan hij  prima meekomen.

xperia z2 round-up htc one m8 en ascend p7

Datzelfde geldt voor de aanzienlijk duurdere Galaxy S5, die tjokvol features zit die niet allemaal even functioneel zijn. De camera, accuduur en het scherm zijn uitstekend, maar over  de plastic behuizing zijn we minder te spreken. De HTC One M8 heeft een veel fraaiere en stevigere aluminium behuizing, maar is minder goed bestand tegen water en heeft een mindere camera. Toch scoort deze smartphone dankzij een uitstekend scherm, snelle hardware en een interface die fijn in gebruik is.

Voor een paar tientjes minder dan de S5 en M8 koop  je het vlaggenschip van Sony, dat zijn voorganger op alle fronten verbeterd. De Xperia Z2 is een beestachtig snelle telefoon, met een dun en chique ontwerp, een uitstekend scherm en een dito camera. Heb je genoeg te besteden en maakt het niet uit dat de smartphone niet zo handzaam is, dan kun je op dit moment het beste gaan voor de Xperia Z2.

Voor welke smartphone zou jij gaan? Laat het ons weten in een reactie!

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.