YAAM (Yet Another Android Market): meer vrijheid, minder apps

Redactie
6 juni 2010, 12:18
3 min leestijd
YAAM (Yet Another Android Market): meer vrijheid, minder apps
yaam

YAAM is een nieuw alternatief voor de Android Market op je toestel. Het grootste voordeel voor gebruikers is dat je met PayPal (en later ook met andere betaalsystemen) kunt afrekenen. YAAM belooft ook een gedetailleerde beschrijving en maximaal zes screenshots. Als ontwikkelaar ben je bij het toevoegen van omschrijvingen niet beperkt tot een paar woorden, zoals Google dat doet. En beperkingen voor landen of toestellen, waarbij je die ene app alleen maar ziet staan als je het juiste toestel hebt en in het juiste land woont, zijn er ook niet.

YAAM wil profiteren van de onvrede onder ontwikkelaars. Zij hebben een petitie getekend waarin ze Google vragen om de Android Market te verbeteren, maar het kan nog wel even duren voordat Google daarop ingaat. De ontwikkelaars willen bijvoorbeeld een echte website, ze willen makkelijk commentaar en ratings van applicaties zien en een mogelijkheid om op het commentaar te reageren. De beschrijving van applicaties is momenteel beperkt tot 325 karakters en de naam van de app mag maar 25 karakters lang zijn, waarbij je maximaal 2 screenshots per app mag tonen. Al deze beperkingen zijn te lezen in de petitie die de ontwikkelaars naar Google hebben gestuurd.

Lees verder na de advertentie.

Doet YAAM (Yet Another Android Market) het zoveel beter? De ontwikkelaars hoeven geen inschrijfgeld te betalen, krijgen alle omzet uitgekeerd (dus geen 30% afroming zoals bij Google), ze kunnen de APK’s laten encrypten en hebben de mogelijkheid om te reageren op commentaar van gebruikers. Ook kun je bij YAAM opgeven voor welke mobiele apparaten een applicatie geschikt is. Daarmee behandelen ze de gebruiker op een volwassener manier: die mag zelf bepalen of hij een app op een incompatibel toestel probeert, terwijl Google de app gewoon niet toont. Ook is er bij apps vaak niet duidelijk op welke toestellen het wel en niet werkt. De ontwikkelaar kan dat in het systeem van Google niet kwijt (opnemen van een lijstje van compatibele toestellen snoept een te groot gedeelte van de 325 karakters af).

Ontwikkelaars kunnen hun omschrijving ook voorzien van opmaak (vet, cursief, hyperlinks, opsommingen met bullets), wat bij Google zelf niet mogelijk is. Mocht een gebruiker klagen, dan kun je bij YAAM als ontwikkelaar reageren of de klager een mailtje sturen. Om de commentaren goed te kunnen volgen biedt YAAM voor elke app een rss-feed aan.

yaam qrcode

YAAM is 4 maanden in ontwikkeling en klaar om live te gaan. Geld verdient YAAM met advertenties, die overigens wel van Google zijn. Op de website staat een lijstje met argumenten waarom je YAAM zou moeten gebruiken. Ook geven ze een opsomming waarom YAAM beter is dan de Android Market. Je betaalt als ontwikkelaar bijvoorbeeld geen €25 inschrijfgeld zoals bij Google. Wel laat het lijstje één groot nadeel zien: er staan in YAAM nog maar 44 applicaties, terwijl de Android Market er 50.000 heeft. Als gebruiker heb je voorlopig dus maar beperkte keuze. En als ontwikkelaar krijg je er ALWEER een nieuwe plek bij, waar je je apps moet uploaden en bijwerken. De administratie die daarmee gepaard gaat is ook niet iets waar ontwikkelaars op zitten te wachten. Toch is het een aardig alternatief om eens uit te proberen.

Andere manieren om de Android Market te ‘omzeilen’ bij het vinden van nieuwe apps:

  • AndBOT
  • AppBrain
  • AndroidZoom
  • AndroidZoom
  • App Store HQ
  • … en natuurlijk de alom bekende Cyrket en AndroidLib

YAAM is een Frans initiatief en heeft een eigen Android-applicatie (zie hieronder). Het is ook te bekijken via de browser op yaam.mobi.

Downloaden app: YAAM< (apk-bestand, hoeft niet via Android-browser)

Categorie: Google Play
Spotlights: Android, Google Play

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's