Terugblik op een iconisch Android-toestel: YotaPhone 2

Gijs Ettes
11 februari 2016, 19:02
4 min leestijd
Terugblik op een iconisch Android-toestel: YotaPhone 2

Er zijn er maar een handjevol van verkocht in de Benelux en met 699 euro was hij veel te duur, maar desondanks is de YotaPhone 2 ons bijgebleven. Hoe dat komt, lees je in deze terugblik.

Lees verder na de advertentie.

Flop uit Rusland

De van origine Russische fabrikant YotaPhone verraste eind 2014 door een opvolger van de gelijknamige smartphone uit te brengen, ditmaal ook in ons land. De YotaPhone 2 verbeterde zijn voorganger op een groot aantal fronten, waaronder design, schermkwaliteit, hardware en interface. Tegelijkertijd behield het de tofste feature van de eerste YotaPhone: een volwaardig  e-ink-scherm aan de achterkant. Ondanks al die verbeteringen sloeg ook de tweede YotaPhone niet aan, wat waarschijnlijk te wijten is aan de hoge adviesprijs en het merk dat vrijwel niemand buiten Rusland kende.

YOTAPHONE 2 : The phone with two fronts

De  redactie van Android Planet kon  rond de release  enkele weken met de YotaPhone 2 spelen, en het toestel  is  ons zeker bij gebleven. Qua design is het toestel stukken mooier vormgegeven dan zijn rechthoekige voorganger, met fraaie afgeronde hoeken, krasbestendig Gorilla Glass 3 aan de voor- en achterkant en een prima afwerking. Het toestel heeft een strakke look en enkele slimme features, zoals volumeknoppen die ook dienstdoen als simkaartslot.

Twee is beter dan één

Waar echter de meeste interesse naar uitging  zijn de twee schermen waar  de YotaPhone 2 wederom over twee beschikt. Aan de voorzijde bevindt zich een 5 inch-amoled-scherm met een fijne 1080p-resolutie en aan de achterzijde een e-ink-scherm van 4,7 inch. Dit  display is iets kleiner en heeft een lagere resolutie van 960 bij 540 pixels, maar is desondanks prima geschikt voor het lezen van e-books. YotaPhone levert eigen applicaties mee, al kun je er ook eentje naar keuze gebruiken.

Het e-ink-scherm heeft nog meer toepassingsmogelijkheden. Zo kun je zelf een homescreen samenstellen met bijvoorbeeld de tijd, het weerbericht, notificaties en agenda-afspraken. Die informatie is te allen tijde zichtbaar en wordt alleen ververst als er daadwerkelijk iets nieuws te melden valt. Is dit niet het geval, dan blijft het beeld statisch en wordt er geen energie verbruikt.

 NL

Het is misschien wel de grootste kracht van de YotaPhone 2: je kunt op het e-ink-display direct notificaties checken als je toestel op tafel ligt, zonder dat je ‘m daadwerkelijk hoeft aan te zetten. Na enkele minuten gaat de telefoon automatisch in slaapstand, waarna het energieverbruik wordt geminimaliseerd. Omdat je hem niet steeds hoeft te ontgrendelen  om meldingen te checken, is het mogelijk om meerdere dagen op één acculading te doen. De accubespaarmodus rekt de accuduur op tot circa één week.

De volledige Android-interface is op het e-ink-scherm te gebruiken

Ook tof is dat je de volledige Android-interface op het e-ink-scherm kunt tonen. Deze functie activeer je door de homeknop ingedrukt te houden en niet voor Google Now, maar voor  ‘Mirroring’ te kiezen.  Omdat het scherm aanraakgevoelig is, kun je het op de gebruikelijke manier bedienen en bijvoorbeeld over het web surfen of berichten tikken. Het e-ink-scherm werkt hierbij uiteraard trager dan het primaire amoled-scherm, maar het accuverbruik is stukken lager.

Schot in de roos

Wat dat betreft is  de YotaPhone 2 een schot in de roos, al heeft het toestel ook zo zijn minpunten. Zo is de kwaliteit van de 8 megapixel-camera aan de achterkant matig en heeft het virtuele keyboard last van lag, ook  als je een alternatief als Swiftkey installeert. Daarnaast  is de 2500 mAh-accu relatief klein en niet te verwijderen; als je voornamelijk het primaire scherm gebruikt, valt de accuduur juist weer wat  tegen. Tot slot  is de opslag niet uitbreidbaar, al zal de 32GB die standaard aanwezig is voor de meeste gebruikers voldoende zijn.

YotaPhone 2 terugblik

Qua specs komt  de YotaPhone 2 anno 2016 nog goed mee, al blijft het toestel waarschijnlijk op Android Lollipop steken. Ook zul je  de smartphone  alleen tweedehands via online veilingsites vinden. Kun je ‘m daar voor een prikkie vinden en hou je van (boeken) lezen op je smartphone, dan is de YotaPhone 2 een zeer interessante optie.

Iconische Androids

In de reeks Terugblik op een iconisch Android-toestel bespreken we de hoogtepunten van Android uit de afgelopen zeven jaar. Eerder namen we al de T-Mobile G1, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy Note, Nexus One, HTC One M7, Nexus 7 en Nexus 5 onder de loep. Welke Android-telefoon staat jou nog steeds bij en kan niet gemist worden in deze reeks? Laat het weten in de comments!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

YotaPhone 2
YotaPhone 2

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu