YotaPhone 3 duikt op, bevat extra e-ink-scherm
Thomas Haenen

Ruim drie jaar na de introductie van de YotaPhone 2 maakt de fabrikant een comeback. De YotaPhone 3 is een opvallend toestel met een e-ink-scherm achterop.

YotaPhone 3 aankondiging: mid-range met twee schermen

Het Russische Yota wist ons in 2014 te verbazen met een opvallend toestel, de YotaPhone 2. Sindsdien bleef het stil rond het bedrijf. Dit weekend kondigde de fabrikant een comeback aan, de YotaPhone 3. Hoewel de release van de nieuwe smartphone pas eind dit jaar volgt, zijn de meeste specificaties nu al uitgelekt.

YotaPhone 3 aankondiging

Het toestel volgt hetzelfde principe als zijn voorgangers, met een scherm aan beide kanten. Voorop vinden we een 5,5 inch-amoled-scherm, het e-ink-scherm achterop is 5,2 inch groot. E-ink verbruikt veel minder stroom, al wordt het beeld ook minder snel ververst. Daardoor is het scherm achterop vooral geschikt om boeken op te lezen, of eventueel mee te browsen. Onder het scherm voorop zit nog een vingerafdrukscanner.

Hoewel de YotaPhone 2 qua specificaties geen echt vlaggenschip, valt zijn opvolger qua hardware meer onder de midrangers. Het toestel is voorzien van een Snapdragon 625-chipset, 4GB werkgeheugen, 13 megapixel-camera achterop en 12 megapixel-camera voorop. Een koptelefoonaansluiting ontbreekt: oordopjes sluit je aan via de usb-c poort onderop.

Nederlandse release en adviesprijs onzeker

Gelukkig maakt de prijs veel goed, want volgens bronnen wordt de YotaPhone 3 vanaf eind dit jaar voor zo’n 350 dollar verkocht. Je krijgt dan 64GB opslagruimte. Een variant met 128GB opslagruimte wordt ook beschikbaar, en moet 450 dollar gaan kosten. Dat maakt het een interessant alternatief voor toestellen als de Moto Z Play en de Asus Zenfone 3.

Helaas is nog onduidelijk of en wanneer de YotaPhone 3 buiten China en Rusland verschijnt. De YotaPhone 2 was wel in Nederland verkrijgbaar bij een klein aantal webwinkels.

Lees ook: Terugblik op de YotaPhone 2, een iconisch Android-toestel

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.