Google stopt binnenkort met losse tekstjes over YouTube-video’s heen

Erwin Vogelaar
17 maart 2017, 20:42
2 min leestijd
Google stopt binnenkort met losse tekstjes over YouTube-video’s heen

Google trekt begin mei de stekker uit YouTube-annotaties. Dit zijn die losse tekstjes en links die over een video heen geplaatst worden. De annotaties stoppen, omdat YouTube voornamelijk bekeken wordt via smartphones en tablets en ze daar niet werken.

Lees verder na de advertentie.

YouTube-annotaties

Met annotaties is het mogelijk om in YouTube-video’s tekst en links te plaatsen over een video heen. Dit was bedoeld om videomakers de mogelijkheid te geven om extra informatie te delen met kijkers en ze te motiveren om te klikken naar andere video’s. In de praktijk kan dit vrij irritant gebruikt worden. Dan ben je tijdens het kijken van een video voornamelijk tekstjes aan het wegklikken. Gelukkig stopt YouTube per 2 mei met annotaties, omdat de dienst tegenwoordig voornamelijk via smartphones bekeken wordt. Daarom werken kaarten en eindschermen beter om kijkers door te laten klikken.

youtube-annotaties

In eindschermen is het mogelijk om enkele video-opties te geven als de huidige video klaar is. Kaarten nemen een vast deel van het scherm in beslag en geven kijkers bijvoorbeeld een poll of links naar een playlist. Sinds deze opties verbeterd zijn, door feedback van gebruikers, stelt Google dat het gebruik van annotaties met zeventig procent gedaald is. Daarom kun je vanaf 2 mei geen annotaties meer toevoegen of bewerken, maar enkel verwijderen. Bestaande annotaties blijven nog wel getoond worden als de video op een desktop-computer bekeken wordt.

Annotaties zijn in 2008 geĂŻntroduceerd. Dat was nog de tijd dat YouTube voornamelijk via desktop computers bekeken werd. Volgens Google komt inmiddels zestig procent van alle kijktijd op YouTube via smartphones en tablets. “Waarom de moeite doen om annotaties te maken, als je daar niet eens de meerheid van je publiek mee bereikt?”, stelt Google. Kijkers zouden gemiddeld twaalf annotaties sluiten voordat ze er op eentje klikken. Ook leveren kaarten en eindschermen zeven keer meer kliks op dan annotaties.

Lees het laatste nieuws over YouTube

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu