YouTube krijgt straks ook automatisch afspelende video’s: zo zet je ze uit

Google experimenteert met automatisch afspelende video’s in de YouTube-app. Gelukkig geeft het bedrijf je ook gelijk een optie om het uit te schakelen.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

YouTube experimenteert met autoplay

Het Home-scherm van de YouTube-app gaat binnenkort automatisch video’s afspelen, zo ontdekte Android Central. De bovenste video in beeld wordt automatisch afgespeeld. Het gaat niet om een preview van slechts enkele seconden of frames, maar de volledige video. Standaard wordt deze gelukkig wel zonder geluid afgespeeld, tenzij je de video selecteert. Op het Home-scherm worden enkel ondertitels bij de video getoond terwijl deze afspeelt.

YouTube automatisch afspelen uitschakelen

De functie wordt nu nog bij een selectie groep gebruikers getest, maar rolt waarschijnlijk spoedig uit naar een breder publiek. Daarmee lijkt ook Google definitief de trend van automatisch afspelende video’s te omarmen. Eerder dit jaar doken ze al op in de zoekresultaten van Google. Ook andere websites zetten ze vaak in, maar dan doorgaans in de vorm van aandachtstrekkende advertenties. Door het geluid standaard uit te zetten, beperkt Google vooralsnog de irritatie bij gebruikers.

YouTube automatisch afspelen uitschakelen

Mocht je toch geen zin hebben in de automatische video’s, dan kun je deze straks gemakkelijk weer uitschakelen. Daarvoor volg je onderstaande stappen.

  1. Druk rechtsboven op het Home-screen op je profielicoontje, en kies voor ‘Instellingen’;
  2. Selecteer vervolgens ‘Algemeen’;
  3. Zet vervolgens de optie ‘Play as you browse’ of ‘Afspelen terwijl je bladert’ op ‘Uit’.

Ook kun je ervoor kiezen om automatische video’s alleen te laten afspelen als je een wifi-verbinding hebt. Heb je een vrij kleine databundel, dan is het raadzaam om in ieder geval daarvoor te kiezen. Dan voorkom je een onaangename verrassing waarbij je wel heel snel door je databundel heen bent.

Lees het laatste nieuws over YouTube

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.