Google heeft miljard YouTube-video’s automatisch ondertiteld

Erwin Vogelaar
16 februari 2017, 20:52
2 min leestijd
Google heeft miljard YouTube-video’s automatisch ondertiteld

YouTube-ondertiteling is belangrijk, maar ook extreem tijdrovend. Gelukkig wordt stemherkenning zo goed, dat Google al een miljard video’s automatisch heeft ondertiteld.

Lees verder na de advertentie.

YouTube-ondertiteling

Als je Nederlands en Engels spreekt, denk je mogelijk niet vaak na over ondertiteling bij YouTube-video’s. Je kent de talen, dus extra tekst heb je zelden nodig. Toch zijn er een hoop dove en slechthorende mensen die zonder ondertiteling de video’s niet kunnen ervaren zoals jij dat kunt. Het toevoegen van ondertiteling aan video’s is echter een hels karwei waar veel tijd in gaat zitten. Hierdoor zitten een hoop video’s nog zonder tekst. Google wordt gelukkig steeds beter in het herkennen van gesproken tekst en het bedrijf past deze technologie ook toe op YouTube.

youtube-ondertiteling

YouTube stelt dat er inmiddels een miljard video’s automatisch zijn ondertiteld op de video-dienst. Google is hier in 2009 mee begonnen, maar inmiddels is er natuurlijk veel veranderd. Voornamelijk de technologie voor stemherkenning is er enorm op vooruit gegaan. De automatisch ondertitelingen zijn hierdoor de afgelopen jaren vijftig procent preciezer geworden. Google stelt dat de dienst zelfs dichtbij het percentage fouten komt dat mensen doorgaans maken. Hierdoor doen de automatische vertalingen nauwelijks onder voor de menselijke vertalingen.

Kijkers helpen ook om de technologie rond de automatische ondertitelingen te verbeteren. Gebruikers kunnen namelijk de automatisch ondertiteling bekijken en bewerken. Dit kost veel minder tijd dan vanuit het niets deze teksten intypen en op het juiste moment laten tonen. De feedback die YouTube krijgt op de automatische ondertiteling wordt via machine learning weer gevoed aan het systeem dat de ondertitelingen maakt. Hierdoor worden de teksten vanzelf beter, zonder extra werk van Google. Op dit moment worden er tien talen automatisch ondertiteld. Binnenkort zullen daar meer talen aan toegevoegd worden. Dagelijks wordt er zo’n 15 miljoen keer een video met ondertiteling op de video-dienst bekeken.

Lees het laatste nieuws over YouTube

Bron: TechCrunch
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu