YouTube Red is de betaalde dienst van het grote videoplatform. Voor 9,99 dollar per maand verwijder je advertenties, kun je video’s offline opslaan en op de achtergrond afspelen. Ik heb er zo enorm veel zin in.
Lees verder na de advertentie.
Niemand houdt van reclame. Werkelijk niemand. Nog nooit heb ik iemand horen zeggen: wat een leuke reclame van twintig seconden voor mijn video van een minuut. Of dat iemand de reclame in een televisieprogramma leuk vindt.
Reclame is nodig om content aan te bieden. Je betaalt voor je tv- en internetabonnement, maar dat geld gaat enkel naar de provider toe. Uitgevers, die websites en televisieprogramma’s maken en onderhouden, moeten ook hun centje verdienen. Reclame maakt het mogelijk dat een website als Android Planet kan bestaan en dat de redacteur die dit stuk schrijft zijn boodschappen kan doen.
Waarom YouTube Red een fantastisch idee is
YouTube verdient geld aan reclame die voor video’s wordt getoond. Dat vindt niemand leuk. Als ik een video wil bekijken, heb ik eerlijk gezegd geen zin om twintig seconden te wachten totdat ik de video kan bekijken. YouTube kijk ik wanneer ik wil en zet ik niet aan – zoals bij de tv. Als je iets op YouTube wilt checken, wil je dat direct doen en niet wachten. Dat is volkomen logisch. Maar een Adblocker installeren om een platform als YouTube geen inkomsten te gunnen omdat ik te ongeduldig ben, is in mijn ogen ethisch onverantwoord.
Al heel lang wil ik betalen voor YouTube. Voor een dienst die ik zo vaak gebruik heb ik graag wat centen over. Ik volg talloze toffe kanalen, van Vice en MKBHD tot De Snijtafel. De site en app werken goed en de streams zijn altijd snel, maar mijn gebruikservaring werd altijd gestoord door die ellendig vervelende advertenties. Ik wil graag betalen en ik ben gok ik lang niet de enige.
Naast het advertentievrij kijken van video’s is het met YouTube Red ook mogelijk om video’s offline op te slaan en op de achtergrond af te spelen. Een hele slimme zet. Offline opslaan weigert Netflix, waardoor ik in de trein veel data verbruik en in het vliegtuig niet eens mijn favoriete series kan kijken. Met YouTube kan ik interessante documentaires en andere video’s offline opslaan, om on-demand te bekijken zonder dat ik data verbruik.
Het op de achtergrond afspelen van video’s is vooral voor muziekliefhebbers fijn, die op YouTube remixes vinden die je op platformen als Spotify niet tegen komt. Bouw je eigen afspeellijst van muziek die op YouTube staat en je kunt er helemaal legaal naar luisteren. Dat gezegd hebbende: bij een YouTube Red-abonnement krijg je ook onbeperkt toegang tot Googles muziekstreamingdienst Play Music. Twee vliegen in één klap.
En waarom jij ervoor zou moeten betalen
Ik ben altijd heel blij als ik voor een dienst kan betalen die ik vaak en graag gebruik. Neem bijvoorbeeld Netflix, Plex, Spotify, Private Internet Access, NLZiet, Dropbox of LastPass. Allemaal diensten waarvoor ik maandelijks een bedrag opzij leg om ze te gebruiken. Niet alleen omdat ik optimaal wil gebruikmaken van de diensten, maar ook goede internetinitiatieven graag steun.
Het is op het internet heel normaal geworden dat alles gratis is. Je betaalt toch al voor je internetverbinding, waarom zou je dan ook nog voor websites of diensten gaan betalen? Met die gedachte moeten we eens stoppen. Ik ben blij dat de jongere generatie opgroeit met diensten die zo goed en belangrijk zijn dat ze er een tientje per maand over over hebben. En ik hoop dat dit alleen maar groeit.
YouTube Red hoort absoluut in dit rijtje. Ik betaal graag een bedrag om advertenties te verwijderen, maar de extra opties en het Play Music-abonnement bieden echt waar voor je geld. Als dit experiment slaagt, is er de mogelijkheid dat Google vaker dergelijk betaalde opties gaat doorvoeren. Betalen voor Gmail, zodat je e-mails Ă©cht privĂ© zijn – het zou ideaal zijn. Daarom is het belangrijk dat we aan Google laten zien dat we Ă©cht wel willen betalen voor toffe diensten. Nu nog wachten tot YouTube Red naar Nederland komt…