De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘YouTube wil kindervideo’s naar eigen app verplaatsen, reacties verstoppen’

Thomas Haenen
20 juni 2019, 9:24
2 min leestijd
‘YouTube wil kindervideo’s naar eigen app verplaatsen, reacties verstoppen’

Binnen YouTube zijn er mogelijk serieuze plannen om de videodienst iets toegankelijker en vooral kindvriendelijker te maken. Dat melden verschillende bronnen.

Zo wil YouTube video’s kindvriendelijker maken

Video’s voor kinderen zijn binnenkort mogelijk alleen nog te vinden in YouTube Kids, en niet meer in de gewone YouTube-app. Dat meldt de Wall Street Journal. YouTube zelf wil het nieuws niet bevestigen of ontkennen, maar geeft wel aan dat er regelmatig nieuwe ideeën geopperd worden binnen het bedrijf, al halen ze volgens de woordvoerder niet allemaal de eindstreep. Of dat betekent dat dit plan inmiddels is gesneuveld, is onduidelijk.

YouTube is in de afgelopen maanden meerdere malen in opspraak gekomen, omdat het kinderen niet voldoende beschermt tegen schadelijke video’s. Sommige videomakers weten het algoritme van YouTube te manipuleren, om ogenschijnlijk onschuldige video’s populair te maken. Tussen de kindervideo’s duiken echter steeds vaker beelden op van volwassenen verkleed als kinderfiguren, die gewelddadige acties uithalen.

YouTube video's kindvriendelijker

YouTube Kids onbekend bij veel ouders

Om de videodienst veiliger te maken, werd enkele jaren geleden YouTube Kids geïntroduceerd. In deze kindvriendelijke app zijn alleen video’s te vinden die handmatig gekeurd zijn door medewerkers van YouTube.

Daardoor is de kans een stuk kleiner dat er gevaarlijke video’s in opduiken. Veel ouders weten echter niet van het bestaan van de app, omdat alle video’s ook nog op het ‘gewone’ YouTube te vinden zijn. Door al deze video’s naar de Kids-app te verplaatsen, hoopt de videodienst ouders waarschijnlijk naar een veiligere omgeving te duwen.

Lees ook: alles wat ouders (en kinderen) moeten weten over YouTube Kids

Binnen YouTube wordt volgens de Wall Street Journal ook overwogen om te stoppen met het automatisch afspelen van nieuwe video’s nadat je er eentje hebt afgekeken. De volgende video die opduikt is namelijk lang niet altijd even kindvriendelijk en veilig. Ouders die hun kind op de bank zetten met een set Disney-video’s, komen vaak na een tijdje alsnog enge video’s tegen.

YouTube-reacties krijgen eigen plekje

Daarnaast experimenteert Google met een andere manier om de videodienst vriendelijker te maken, zo ontdekte XDA Developers. Bij verschillende gebruikers van de YouTube-app worden de reacties nu niet meer standaard getoond. Tot nu toe vind je die onder elke video, maar gezien de soms giftige reacties op video’s wil Google ze waarschijnlijk een wat minder prominente plek geven.

In de testversie van YouTube die sommige gebruikers worden voorgeschoteld, staat er onder elke video een knop om de reacties mee te openen. Die staat tussen de Like- en Deel-knoppen in. Pas als je op de knop drukt, wordt deze getoond. Of en wanneer deze aanpassingen voor iedereen zichtbaar is, is nog onbekend. Google experimenteert wel vaker met aanpassingen om te zien hoe gebruikers daarop reageren.

Lees meer over YouTube

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu