Zaklamp Android-app steelt gebruikerslocaties en verkoopt informatie door

Redactie
7 december 2013, 12:11
1 min leestijd
Zaklamp Android-app steelt gebruikerslocaties en verkoopt informatie door
Zaklamp Android-app

De app ‘Helderste Zaklamp Gratis’, een gratis zaklamp Android-app, heeft de locatie- en toestelgegevens van miljoenen gebruikers aan derden doorverkocht. Dat berichten verschillende media na een aanklacht tegen de app van de Federal Trade Commission (FTC). De app, die inmiddels meer dan 50 miljoen keer gedownload is, heeft de gegevens van zijn gebruikers doorverkocht aan adverteerders die grof geld voor de informatie betaalden.

Volgens de FTC verkocht de ontwikkelaar van Helderste Zaklamp Gratis de “precieze locatie” door zonder dat gebruikers hier expliciet toestemming voor hebben gegeven.

Lees verder na de advertentie.

Data moet worden verwijderd

zaklamp

De ontwikkelaar, GoldenShores Technologies, zou volgens de FTC klanten hebben bedrogen door locatie- en toestelgegevens te verzamelen alvorens zij de mogelijkheid hadden om de functie uit te zetten. In de instellingen van de zaklamp Android-app is namelijk wel een optie beschikbaar die de locatie-data uitschakelt. Voordat gebruikers de functie hadden gevonden, bleek de informatie al te zijn verstuurd.

“Consumenten moet een duidelijke keuze krijgen om wel of niet hun informatie te delen”, aldus de FTC. GoldenShores Technologies moet van de FTC meer inzage gegeven in de verzamelde gegevens en moet alle reeds verzamelde data vernietigen. Zowel Google als GoldenShores Technologies hebben nog niet op het nieuws gereageerd. De zaklamp Android-app blijft voorlopig in Google Play beschikbaar.

Bescherm jezelf

Lees hoe je jezelf beschermt tegen malafide apps en virussen in ons tip-artikel bescherm je Android-toestel.

Eén van de belangrijkste tips is het controleren van de permissies als een app wordt geïnstalleerd. Zo kun je direct zien welke permissies een app vraagt. Een zaklamp-app die je locatie- en internetverbinding wilt raadplegen, kun je bijvoorbeeld beter links laten liggen – zo laat Helderste Zaklamp Gratis zien.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's