Waarom Google zelfvernietigende notificaties introduceert met Android O

Thomas Haenen
6 april 2017, 16:55
1 min leestijd
Waarom Google zelfvernietigende notificaties introduceert met Android O

Niet iedereen is elke dag gekluisterd aan zijn smartphone. De meldingen stapelen zich dan op, maar daar moet in Android O een einde aan komen.

Lees verder na de advertentie.

Zelfvernietigende notificaties in Android O

Er is altijd wel een reden om je smartphone even links te laten liggen. Of je nou op vakantie bent, een dag vol drukke vergaderingen hebt of gewoon een keer onthaast door niet naar je telefoon te staren. Bij terugkomst staat je toestel dan echter  vol met binnengekomen berichten. Sommige daarvan, zoals notificaties van WhatsApp of Gmail, zijn ook uren later nog het lezen waard. Maar een aanbieding die slechts een uur geldig is, of breaking news van een halve dag geleden sla je waarschijnlijk direct over.

Ook Google ziet dat in, en introduceert met Android O ondersteuning voor zogenaamde ‘notificatie time-outs’. Daarmee kunnen ontwikkelaars zelfvernietigende notificaties aan hun app toevoegen. Als een gebruiker niet binnen een bepaalde tijd op een melding reageert, verdwijnt die vanzelf weer. Zo wordt je niet meer geconfronteerd met verlopen aanbiedingen of andere overbodige berichten. Er zit geen limiet aan de vernietigingstijd die ontwikkelaars kunnen instellen. In theorie kan het soms dus zelfs dagen of weken duren voor een bericht zichzelf weer verwijderd.

zelfvernietigende notificaties in Android O

De functie is onderdeel van de Android O Developer Preview, die eind vorige maand uitkwam. De komende maanden verschijnen er nog verschillende andere voorlopige versies; de definitieve versie van Android O is waarschijnlijk dit najaar beschikbaar. Vervolgens moeten ontwikkelaars de functie echter nog wel integreren in hun bestaande apps. Dat betekent dat het met een beetje pech nog bijna een jaar duurt voor je de zelfvernietigende notificaties in Android O in actie ziet.

Lees het laatste nieuws over Android

Bronnen: PhoneArena, Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu