Zo beoordelen 5 Android Planet-lezers de Sony Xperia Z5 (ADV)

Redactie
16 januari 2016, 15:00
10 min leestijd
Zo beoordelen 5 Android Planet-lezers de Sony Xperia Z5 (ADV)

In samenwerking met Sony maakten we onlangs een vijfkoppig testpanel van Android Planet-lezers blij met de gloednieuwe Xperia Z5. Hoe beoordelen zij het vlaggenschip van Sony?

De afgelopen weken hebben Marijke, Joost, André, Marlies, Ernst de Xperia Z5 grondig getest en hun oordeel geveld over onder meer de camera en het gebruiksgemak van de Sony-smartphone. Voorwaarde om het toestel na de test te mogen houden, was dat ze ook hun ervaringen met het toestel moesten delen. In hoeverre komt het oordeel van lezers overeen met dat van de critici? Klik op de tabbladen hieronder om de volledige gebruikersreviews te lezen.

Marijke: scherp display en veel mogelijkheden

Marijke Peer | Leeftijd: 45 | Beroep: stadhouder VUmc Kinderstad | Eindcijfer: 8,5

marijke

Voornamelijk over de camera van de Xperia Z5 ben ik erg te spreken, die is in de automatische stand erg bruikbaar en stelt vliegensvlug scherp. Ik heb diverse foto`s gemaakt van een voorstelling van het wintercircus: een flitsende show met veel beweging en die wordt verrassend scherp vastgelegd. Ook ‘s avonds maakt de camera vlijmscherpe opnames en videobeelden ogen scherp, al heeft de camera de neiging soms vast te lopen. Ook is het jammer dat je de 4K-optie niet als standaard kunt instellen.

marijke2

De Xperia Z5 ligt prettig in je hand en voelt solide aan. De kleuren op het scherm zijn prachtig en de afbeeldingen zijn super scherp. Mijn vorige telefoon was een Xperia Z1 Compact en die had ik bewust gekozen voor het formaat. Maar na een aantal  weken de Xperia Z5 getest te hebben, wil ik niet meer terug. Ik vind persoonlijk het design zo mooi dat het bijna zonde is om er een beschermhoesje omheen te doen. Ben ook blij dat het toestel gewoon opgeladen kan worden  zonder dat je eerst een afdekflapje moet weghalen.

marijke1

Een ander voordeel van de smartphone is de vingerafdrukscanner aan de rechter zijkant. Mijn vingerafdruk wordt meestal zeer snel herkend. De optie  smart tegenlicht is fijn en voorkomt dat het beeld uitschakelt als je ernaar kijkt. En de snelheid waarmee veelgebruikte apps en de browser worden geopend, is indrukwekkend. Nadeel aan de software vind ik Lifelog, dat niet alle activiteiten even goed bijhoudt, en de opties in de camera-app. Veel daarvan bieden wat mij betreft geen toegevoegde waarde – op 4K en de panoramamodus na dan.

De vingerafdrukscanner werkt snel en accuraat

Omdat ik aanvankelijk geen nanosimkaart had, kon ik de telefoon niet direct volledig gebruiken. Maar nu is hij dagelijks in gebruik en haalt hij met gemak 36 uur voordat de accu weer opgeladen dient te worden. Al met al ben ik erg te spreken over de Xperia Z5 en alle mogelijkheden die de smartphone  biedt. Hij  is bovendien lekker snel dankzij de krachtige processor en het grote geheugen.

Premium toestel is aanrader

joost

Joost Berk | Leeftijd: 34 | Beroep: cameraman | Eindcijfer: 8

De nieuwe Sony Xperia Z5 lijkt in heel veel opzichten op de Xperia Z3. Ik heb een hoop low-light gefotografeerd en dit ziet er heel goed uit. De camera is snel en plaatjes zijn mooi. Echter, als je de foto`s vergelijkt met die van de Xperia Z3 is er weinig  verschil. Op low-light foto`s zie je wel dat de gedeeltes die zwart zouden moeten zijn, naar donkerblauw neigen. Dit komt door de sensortechniek  en  is jammer, want dit is met goeie software te compenseren. Filmen kun je beter doen met de 4K-instelling, die vriendelijker omgaat met low-light situaties.

joost1

Het toestel is heel netjes afgewerkt en absoluut een premium product. Wat veel mensen fijn vinden aan de Xperia Z5 is dat de achterkant van matglas is. Maar door het  matglas glijden mijn handen er makkelijker overheen dan bij een glanzende laag. Het risico hiervan is dat de telefoon gemakkelijker uit mijn handen glipt.

joost2

Wat prestaties betreft, is de Xperia Z5 een fractie sneller dan de Xperia Z3. Alles loopt heerlijk soepel, het toestel is lekker snappy en ik heb geen gekke oververhitting gevoeld. Het scherm van de Xperia Z3 was van nature nogal blauw ingesteld. Ik heb hiervoor een handmatige witbalans uitgevoerd. De test met de Xperia Z5 ernaast toont  dat de kleuren van de Xperia Z5 van zichzelf al een stuk natuurlijker zijn. De accuduur is goed, maar haalt het niet bij die van zijn voorganger. Als je de Xperia Z5 normaal gebruikt kun je er een dag mee doen, maar wel met hakken over de sloot.

Het toestel is lekker snappy

Al met al is de Xperia Z5 een goede smartphone met een hele hoop functies aan boord, waaronder een prima vingerafdrukscanner. Zeker een  aanrader voor bezitters van een ouder Xperia-toestel, maar ook voor wie nog nooit een Sony-telefoon heeft gehad.

Veelzijdige allrounder met uitstekende camera

André Ribourdouille | Leeftijd: 66 | Beroep: jurist | Eindcijfer: 8

andre

De Xperia Z5 is een beauty. Hij heeft een glazen achterkant en een strakke metalen zijkant, met een hoekbescherming van polycarbonaat. Daardoor biedt hij wel weinig houvast en het glas aan de voor- en achterkant maakt hem wat  kwetsbaar. Als vanzelf ga je het toestel met twee handen bedienen, hoewel dat met één hand ook best te doen is. De ontgrendeling met vingerafdruk gaat snel en accuraat en de knop zit op de goede plek. De schermresolutie is prima en de leesbaarheid is onder alle omstandigheden goed.

andre1

Sony houdt de vurige mustang van Qualcomm goed aan de teugels. De waarschuwing die soms vooraf verschijnt dat de app bij oververhitting wordt afgesloten is eerlijk, maar gelukkig heb ik het niet meegemaakt. Alle toepassingen lopen als een zonnetje, zonder stotteren of vertragen, al werd hij wel behoorlijk warm bij gamen en videogebruik. De accu dan: na 8 uur stand-by heeft de Xperia Z5 4 procent van zijn puf verloren. Twee dagen matig gebruik is voor de accu goed haalbaar, bij intensief gebruik kan hij `s nachts beter een pitstop maken.

Er zijn veel mogelijkheden om de camera naar je hand te zetten

De camera is heel goed te gebruiken voor kiekjes  en je kunt  veel zelf instellen, waaronder  de gevoeligheid (bij lagere resolutie), dynamisch bereik, resolutie, witbalans en belichtingscorrectie. Een iso van hoger dan 400, hooguit 800 is niet aan te bevelen, daarboven zijn de ingrepen van de software te rigoureus, wat leidt tot waterverfschilderijen. Omdat de sluitertijd kan dalen tot een achtste van een seconde, is een vaste hand welkom.

andre2

Bij heldere lichtomstandigheden zijn de resultaten mooi scherp. De kleur wijkt iets af, maar zal in de meeste gevallen voldoen. Door de snelle scherpstelling is het mogelijk om bewegende kinderen en dieren in beweging goed op de plaat te krijgen. Fijn aan  de camera is de groothoeklens van 24 millimeter (vergelijkbaar met full frame). Niet ideaal voor portretten, maar wel voor landschappen, straatfotografie, groepen en opnamen binnenshuis.

Op veel punten onderscheidt de Xperia Z5 zich duidelijk van andere smartphones. Hij is waterbestendig, heeft een instelbare camera, stereoluidsprekers, fm-radio, energiebesparing, notificatieled en uitbreidbaar geheugen. Het is een allrounder van hoog niveau en een aanrader voor mensen zonder gladde handen!

Prima camerasmartphone met lange accuduur

Marlies Galgenbeld | Leeftijd: 35 | Beroep: administratief medewerker | Eindcijfer: 8

marlies

Toen ik de Sony Xperia Z5 voor het eerst in mijn handen had, viel meteen het formaat van het toestel op. Het scherm meet  5,2 inch, maar het totale formaat van het toestel komt door de bezels neer op ongeveer 5,7 inch. Aangezien ik vrij kleine handen heb, was ik bezorgd dat ik problemen zou hebben met de  bediening. In de praktijk valt  dat mee: doorgaans gebruik ik twee handen en dat werkt prima. Verder vind ik dat de Xperia Z5 er gelikt en luxe uitziet, mede dankzij de matglazen achterkant.

marlies2

De camera is het belangrijkste selling point van Sony en de reden dat ik hiervoor ook een Sony-telefoon had. Ik maak ontzettend veel foto`s met mijn mobieltje, dus de camera moet goed en gemakkelijk te bedienen zijn. Het verschil tussen de foto`s van mijn Xperia Z3 Compact en de Xperia  Z5 is groot. Ik ben de uitdaging aangegaan om in moeilijke omstandigheden foto`s te maken en dat is gelukt.  Zie als voorbeeld de vuurwerkfoto hieronder.

marlies1

De Xperia Z5 is mijn eerste smartphone met een vingerafdrukscanner. Het instellen daarvan kostte erg veel moeite en daarna was het alsnog lastig  om het toestel met mijn vinger te ontgrendelen, omdat deze door de scanner niet herkend werd. Daarom heb ik besloten om gezichtsherkenning in te stellen om het toestel ontgrendelen. Dat werkt uitstekend.

Grafisch intensieve games draaien moeiteloos

De accuduur dan: met de STAMINA-modus actief haal ik bij intensief gebruik het eind van de dag met gemak. De teller blijft steken op zo`n 11 procent als ik naar bed ga. De waarheid gebiedt mij wel te zeggen dat ik een tweetal apps heb uitgesloten van STAMINA-modus. Zo sta ik mijn stappenteller en sleeptracker toe te synchroniseren  bij een vergrendeld scherm.

Verder werkt het toestel erg soepel. Ik heb geen enkel probleem ondervonden  bij het dagelijks gebruik. Grafisch intensieve games draaien moeiteloos (ik testte  met Star Wars Galaxy of Heroes en Fallout Shelter), het toestel hapert nergens en wordt ook niet noemenswaardig warm. Kortom, een geweldig high-end toestel en een waardige upgrade van mijn Xperia Z3 Compact.

Hoogwaardige telefoon met geoptimaliseerd OS

Ernst Walinga | Leeftijd: 22 | Beroep: medewerker ICT | Eindcijfer: 8

ernst

Voor een smartphone heeft de Xperia Z5 een zeer geavanceerde camera. Die kan zelf detecteren wat de lichtomstandigheden zijn, waardoor hij ook goed presteert bij weinig licht.  Tijdens het filmen wisselt hij tussen verschillende instellingen zodat de beeldkwaliteit goed blijft. Een groot voordeel is de cameraknop aan de rechterkant. Als je die indrukt, schakelt  de camera in  en hoef je niet eerst te ontgrendelen. Zo kun  je snel foto`s maken zonder dat er een mooi moment voorbijgaat. Foto’s ogen over het algemeen scherp en warm en tijdens het filmen merk je dat er een goede beeldstabilisatie in de camera zit.

ernst1

De Xperia Z5 is goed  te bedienen met één hand. Wel moet je iets meer moeite doen om met één hand de bovenkant van het scherm te bereiken. Het toestel voelt hoogwaardig aan en er zijn geen materialen gebruikt die snel krassen; een groot voordeel voor mensen die geen hoesje gebruiken. Wel is  hij wat glad, waardoor hij uit je handen zou kunnen glippen. Maar de telefoon is niet bezweken onder de douche en ook stof blijft er niet in hangen.

ernst2

De vingerafdrukscanner is voor linkshandig gebruik iets moeilijker te gebruiken. Ik krijg geen vinger van mijn linkerhand er helemaal recht op, waardoor mijn afdruk niet wordt herkend. Meer te spreken ben ik over het OS, dat vlot en stabiel werkt en weinig  onnodige apps bevat. Het systeem is goed geoptimaliseerd en dit merk je aan  de accuduur. De telefoon verbruikt zo goed als geen stroom als het scherm vergrendeld is. Bij intensief gebruik gaat hij zeker een dag mee, de STAMINA-modus kan dit met een halve dag verlengen. Hieronder vallen dingen als spelletjes spelen, filmen, browsen, social media checken en filmpjes kijken.

Het besturingssysteem is vlot en werkt stabiel

Ik zou de Sony Xperia Z5 zeker bij vrienden aanbevelen. Hij heeft veel cameraopties, het OS is goed geoptimaliseerd en de accu gaat langer mee  dan bij andere flagships. Ook het design is mooi afgewerkt en is hij natuurlijk weer water- en stofbestendig.

Conclusie Sony Xperia Z5 testpanel

Zoals je ziet is ons testpanel behoorlijk te spreken over de Sony Xperia Z5, en dan met name het design en de camera. Laatstgenoemde biedt  veel opties voor gevorderde fotografen als Joost en André, maar ook in de automatische stand kun je er volgens Marijke prima mee uit de voeten. Daarnaast waardeert het testpanel  de snelle autofocus en 4K-videomodus. Wel geven de testers aan dat de Xperia Z5 een vrij forse en gladde telefoon is, waardoor hij gemakkelijk uit je hand kan glijden. De afwerking en stevigheid is niettemin goed. Hetzelfde geldt voor de prestaties en responsiviteit van de Xperia Z5, die bij intensief gebruik niet zo warm wordt als zijn voorganger. Over de accuduur lopen de meningen wat uiteen: Joost meldt een gebruiksduur van één dag, terwijl Ernst en Marijke anderhalf tot twee dagen op een acculading vooruit kunnen. Toch zouden de meeste panelleden het toestel aanraden dankzij de veelzijdigheid en de bovengemiddelde camera.

Heeft dit artikel je geholpen?
Sony Xperia Z5
Sony Xperia Z5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu