De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

ZTE’s Kickstarter-smartphone is een flop, maar fabrikant geeft niet op

Thomas Haenen
23 januari 2017, 13:39
2 min leestijd
ZTE’s Kickstarter-smartphone is een flop, maar fabrikant geeft niet op

Het Chinese ZTE hoopte eerder deze maand een innovatieve smartphone op een innovatieve manier te lanceren: via Kickstarter. Na enkele weken is het minimale bedrag nog lang niet in zicht. ZTE probeert het project nog te redden.

Lees verder na de advertentie.

ZTE Kickstarter-flop

ZTE’s Kickstarter-campagne heeft na twee volle weken slechts 182 backers binnengehaald. Samen hebben zij iets minder dan 35.000 dollar binnengebracht, goed voor nauwelijks 7% van de 500.000 dollar waar ZTE op hoopte. Hoewel de campagne nog loopt tot en met 19 februari lijkt de kans klein dat de ZTE Kickstarter-flop zijn doel nog haalt.

Dat terwijl het project nog met veel bombarie werd gepresenteerd op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Het toestel was onderdeel van ZTE’s Project CSX, waarbij gebruikers hun ideeën konden insturen voor de toekomst van smartphones. Het bedrijf zou de beste ideeën verzamelen en ze daadwerkelijk in een toestel stoppen. Dat toestel zou vervolgens op Kickstarter gelanceerd worden, waarbij ZTE zichzelf hoopte te profileren als een innovatief bedrijf dat naar de consumenten luistert. De Chinese fabrikant heeft tot voorheen vooral succes gehad als maker van budget smartphones.

ZTE Hawkeye

De verwachtingen voor ZTE’s Project CSX-smartphone waren hoog, maar het bleek het al gauw tegen te vallen. De grote innovaties die het bedrijf beloofden waren geen opvouwbare schermen of unieke camera’s, maar een zelfklevende achterkant en een irisscanner die je ogen kan vallen. Het grote idee erachter was dat je de smartphone op een spiegel of ander oppervlak kan plakken om het toestel met je ogen te besturen. Gebruikers reageerden teleurgesteld: dit was een innovatie waar maar weinig mensen op zaten te wachten.

ZTE Hawkeye specificaties teleurstellend

Ook de specificaties van het toestel bleken bedroevend. De ZTE Hawkeye, zoals de definitieve naam zou luiden, beschikte niet over de hardware van een vlaggenschip maar van een midrange smartphone. Zo werd de Snapdragon 625-chipset gebruikt en viel ook de accucapaciteit tegen. Dat leidde er uiteindelijk allemaal toe dat de interesse op Kickstarter minimaal was.

Hoewel de campagne nog bijna een volle maand loopt, heeft ZTE nu al excuses aangeboden in een blogpost. Het bedrijf zegt dat het niet goed naar gebruikers luisterde die liever een krachtiger toestel hadden gezien. Het probeerde de prijs laag te houden (de Hawkeye kost slechts 199 dollar) ten koste van enkele specificaties.

Het is volgens ZTE te laat om een compleet ander toestel aan te bieden, maar het bedrijf geeft de Kickstarter-campagne nog niet op. In plaats daarvan kunnen consumenten via het blog stemmen op nieuwe functies om toe te voegen. De opties suggereren dat ZTE zijn les echter nog niet heeft geleerd. Consumenten kunnen kiezen uit een krachtigere chip, een iets grotere accu, of stock Android in plaats van ZTE’s interface. Een compleet nieuw toestel zit er dus niet meer in. Mocht je toch nog een Hawkeye in huis willen halen, dan kun je terecht op de Kickstarter-pagina van het project.

Lees het laatste nieuws over ZTE

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu