Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Nokia 9 PureView

Scherm
6 inch
Camera
megapixel

Dit moet je weten over de Nokia 9 PureView

De Nokia 9 PureView is een high-end smartphone die vooral opvalt door de vijf camera’s achterop. Volgens Nokia maakt deze cameramodule betere foto’s en video’s omdat de lenzen beelden combineren. Daarnaast heeft de 9 PureView een groot scherm, een vingerafdrukscanner onder het display en draait de telefoon op Android One-software.

Op moment van schrijven heeft Nokia deze smartphone nog niet officieel onthuld. Veel details zijn echter al uitgelekt. Op deze pagina vind je alle Nokia 9 geruchten, specificaties en speculaties. In de aanloop naar de release wordt deze pagina regelmatig bijgewerkt met nieuwe informatie.

Pluspunten Nokia 9 PureView

  • Groot en scherp beeldscherm is zeer geschikt voor video’s en spelletjes
  • Vijf camera’s maken uitstekende foto’s en video’s
  • Veel opslaggeheugen voor apps en media
  • Android One: duidelijk en langdurig updatebeleid

Minpunten Nokia 9 PureView

  • Vingerafdrukscanner onder het scherm minder betrouwbaar dan traditionele scanner
  • Lastig met één hand te bedienen
  • Oudere processor

Onderscheidend: vijf camera’s achterop

Steeds meer smartphones hebben niet één maar twee, drie of zelfs vier camera’s achterop. Fabrikanten zeggen dit te doen omdat meer camera’s betere resultaten afleveren, maar dat is niet altijd zo. De Nokia 9 PureView lijkt het eerste toestel te worden met maar liefst vijf camera’s op de achterkant. In een gelekte promotievideo belooft ook Nokia dat deze bijzondere cameramodule betere foto’s en video’s schiet, en daar kan het merk wel eens gelijk in hebben.

De vijf cameralenzen gebruiken technieken van ZEISS, een beroemd fotografiebedrijf. Alle lenzen maken individueel een foto, maar die informatie wordt direct samengevoegd tot één plaatje. Volgens Nokia is dit vooral handig in donkere situaties, want dan zou de cameracombinatie veel meer licht kunnen opvangen dan een traditionele cameralens.

Een camera die meer licht vangt, maakt foto’s met meer detail en minder ruis. Uit de promotievideo blijkt ook dat de Nokia 9 PureView zijn camera’s kan inzetten om bokeh-beelden te maken. Bij dit scherpte-diepte-effect wordt de achtergrond vaag, zodat de persoon of het object op de voorgrond beter tot zijn recht komt.

Krachtige hardware

De Nokia 9 PureView krijgt volgens geruchten en het gelekte promotiefilmpje een 6 inch beeldscherm zonder inkeping (notch). Onduidelijk is nog om wat voor schermtype het gaat: oled of lcd. Het display heeft een haarscherpe qhd-resolutie en ondersteunt hdr, een techniek die foto’s en video’s nog mooier op het scherm toont. Onder het beeldscherm zit een vingerafdrukscanner. Die ontgrendel je door je vinger op de aangewezen plek op het display te leggen. Steeds meer dure smartphones, waaronder de OnePlus 6T en Huawei Mate 20 Pro, hebben zo’n scanner.

Het opslaggeheugen van de Nokia 9 PureView wordt vermoedelijk 128GB groot. Het is nog onbekend of je dit kan vergroten met een micro-sd-kaartje. De telefoon krijgt 6GB werkgeheugen, wat gebruikelijk is voor high-end-toestellen. De processor lijkt een Snapdragon 845 te worden, de chip die in de meeste vlaggenschepen van 2018 zit. Het is daarom opvallend dat Nokia zijn high-end smartphone van 2019 voorziet van deze oudere processor. Nieuwe modellen zoals de Samsung Galaxy S10 en Sony Xperia XZ4 krijgen de nieuwe Snapdragon 855-chip, die onder andere sneller en energiezuiniger is.

Nokia 9 Plus afbeelding uitgelekt

Android One-software

Nokia brengt de 9 PureView uit met Android 9.0 (Pie). De fabrikant heeft Android One-software op de smartphone geïnstalleerd, wat betekent dat je de standaard Android-versie krijgt. De software is vrij van aanpassingen en apps van Nokia. Een ander voordeel van Android One is dat je gegarandeerd twee jaar beveiligingsupdates krijgt. Ook belooft Nokia twee grote Android-updates.

De Nokia 9 PureView wordt vermoedelijk eind februari onthuld op de telecombeurs MWC. Volgens de geruchten wordt de smartphone even duur als het vorige Nokia-vlaggenschip, de 8 Sirocco. Dit toestel kostte bij zijn lancering 749 euro.

Deze smartphone koop je als… op zoek bent naar een high-end smartphone met een uitstekende camera.

Download onze app

Download onze app