Dit moet je weten over de OnePlus 7
De OnePlus 7 is een zeer krachtige Android-smartphone met een fraai oled-display en een dubbele camera op de achterkant. Het grote scherm heeft een geïntegreerde vingerafdrukscanner. Hoewel de 7 niet zo goedkoop is als voorgaande OnePlus-toestellen, biedt hij nog steeds een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding. De OnePlus 7 is een kleinere en goedkopere uitvoering van de OnePlus 7 Pro, die betere specificaties heeft. In september 2019 werd de OnePlus 7T als opvolger aangekondigd.
OnePlus 7 specificaties in vogelvlucht
Met de OnePlus 7 haal je een vlaggenschip in huis dat de concurrentie aangaat met de Samsung Galaxy S10, Xiaomi Mi 9 en iPhone XS. Hieronder vind je alle OnePlus 7 specificaties:
Lees verder na de advertentie.
- 6,47 inch-amoled-scherm met resolutie van 2380 bij 1080 pixels
- Screen Unlock: vingerafdrukscanner in het scherm
- Snapdragon 855-chip met 6GB of 8GB werkgeheugen
- Keuze uit 128 en 256GB opslagruimte, niet uitbreidbaar
- 3700 mAh accu die snel oplaadt
- Geen 3,5mm-audiopoort, micro-sd en draadloos opladen
- Android 9.0 (Pie) en update naar Android 10.0 met lichte OxygenOS-schil
- Dubbele camera achterop (48 en 5 megapixel)

Voorkantvullend scherm met snelle vingerafdrukscanner
De OnePlus 7 is gemaakt van glas, waardoor de smartphone er fraai uitziet en luxe aanvoelt. Houd er wel rekening mee dat de achterkant gevoelig is voor vingerafdrukken en kwetsbaar is voor val- en stootschade. Het toestel beschikt over een usb-c-aansluiting die de accu oplaadt en bedraad muziek luisteren mogelijk maakt. Een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt, net als op de oudere OnePlus 6T.
Het 6,47 inch grote scherm van de OnePlus 7 neemt bijna de hele voorkant in beslag. Onderin zit een smalle rand voor de nodige sensoren, maar de zijkanten en bovenkant zijn praktisch randloos. Bovenaan zit slechts een kleine inkeping voor de selfiecamera. Het voorkantvullende display geeft de smartphone een futuristisch uiterlijk en maakt ‘m kleiner dan je denkt. Want hoewel een scherm van bijna 6,5 inch fors is, vallen de fysieke afmetingen van het toestel mee omdat de schermranden minimaal zijn.
Onder het scherm zit een optische vingerafdrukscanner. Door je vinger op de aangewezen plek op het display te leggen, herkent de scanner je vingerafdruk en ontgrendelt hij het toestel. De scanner van de OnePlus 7 is identiek aan die van de 7 Pro en is snel en nauwkeurig. En ja: hij is beter dan de scanner van de 6T, deels omdat de scanner groter is en je vinger dus beter herkent.
Twee camera’s achterop
De OnePlus 7 beschikt over een dubbele camera op de achterkant. De primaire sensor is een 48 megapixel sensor van Sony, welke ook gebruikt wordt in andere topsmartphones als de OnePlus 7 Pro en Xiaomi Mi 9. Deze hogeresolutie camera perst de beeldinformatie van de 48 megapixels in één 12 megapixel plaatje. Dit moet tot betere foto’s leiden, vooral in het donker. De tweede camera is een 5 megapixel dieptesensor die helpt bij het maken van portretfoto’s. De extra camera creëert een bokeh-effect: een scherpe voorgrond en wazige achtergrond.
De cameraopstelling van de OnePlus 7 is flink anders dan die van de Pro-versie. De OnePlus 7 Pro heeft weliswaar dezelfde primaire 48 megapixel camera, maar voegt daar twee andere lenzen aan toe. Het gaat om een groothoeklens en een telelens die 3x optische zoom mogelijk maakt. Zo kun je inzoomen met een minimaal kwaliteitsverlies. De groothoeklens stelt je in staat om een wijder deel van de omgeving te fotograferen. Deze functies mis je dus op de reguliere OnePlus 7.

Hardware: vertrouwd krachtig
OnePlus-smartphones staan al sinds de OnePlus One bekend om hun uitstekende specificaties. De fabrikant kiest steevast voor de snelste processor en een zee aan werk- en opslaggeheugen. Dat is bij de OnePlus 7 niet anders. Het toestel draait op een Qualcomm Snapdragon 855-processor, die je ook terugvindt in andere high-end smartphones als de Xiaomi Mi 9, Sony Xperia 1 en LG G8s ThinQ.
De OnePlus 7 is voorzien van 6 of 8GB werkgeheugen, wat meer dan genoeg is om vlot te wisselen tussen recent gebruikte apps en games. Wat opvalt is dat andere fabrikanten ook steeds meer werkgeheugen in hun topmodellen stoppen. OnePlus was lange tijd een buitenbeentje met 8GB, maar nu hebben ook toestellen als de Samsung Galaxy S10 zoveel werkgeheugen.
Het opslaggeheugen van de OnePlus 7 bedraagt 128GB of 256GB, afhankelijk van het model dat je koopt. Let erop dat het geheugen niet uitbreidbaar is. De smartphone heeft namelijk geen micro-sd-slot.
Batterij: groot genoeg, geen draadloos opladen
In de OnePlus 7 is een 3700 mAh accu ingebouwd. De capaciteit is even groot als in de OnePlus 6T en dat is begrijpelijk, want de toestellen hebben praktisch hetzelfde scherm. De nieuwe Snapdragon 855-processor zal wat minder stroom verbruiken, maar al met al verschilt de accuduur weinig met die van de 6T. Dat betekent dat je het toestel zonder problemen een lange dag kan gebruiken.
Het opladen gaat via de usb-c-aansluiting. OnePlus levert in de doos een Warp Charger met een vermogen van 30 Watt. Die laadt de accu snel op. Volgens de fabrikant is 30 minuten laden genoeg voor één dag gebruik. Ter vergelijking: de iPhone XS komt met een 5W-oplader, de Galaxy S10 met een 15W-lader en de Huawei P30 Pro met een 40W-oplader.
Geen 5G voor de OnePlus 7
De OnePlus 7 heeft géén ondersteuning voor 5G. OnePlus verkoopt een speciale 5G-smartphone, maar die is niet in Nederland verkrijgbaar. De reden: Nederlandse providers verwachten pas vanaf 2020 5G aan te bieden. Op dit moment is ons mobiele netwerk nog niet geschikt voor de nieuwe technologie. Dat de gewone OnePlus 7 ‘alleen’ 4G ondersteunt, is dus helemaal niet zo erg.

OxygenOS is fijne softwareschil
Net als alle andere OnePlus-smartphones draait de OnePlus 7 op het zelfontwikkelde OxygenOS. Dit is een softwareschil die over Android heen ligt. OxygenOS is een lichte schil die visueel bijna identiek is aan vanille Android. OnePlus heeft wat extra handige functies en een handvol eigen apps toegevoegd. Wie Android zonder poespas wilt, is goed af met OxygenOS.
OnePlus belooft dat de OnePlus 7 minimaal twee grote Android-updates krijgt. Omdat de smartphone uitkwam met Android 9.0 (Pie), betekent dit dat het toestel wordt bijgewerkt naar Android 10.0 (Q) en Android 11. De smartphone ontvangt ook drie jaar lang elke maand een beveiligingsupdate. Het updatebeleid van OnePlus is hiermee vergelijkbaar met dat van bijvoorbeeld Samsung en smartphones met Android One-software.
De genoemde update naar Android 10.0 werd voor de 7 Pro uitgerold vanaf september 2019. Dat ging in fases, waardoor niet iedereen tegelijk de nieuwe software kon downloaden. OnePlus richtte zich onder andere op het kunnen aanpassen van het uiterlijk van de software. Zo kun je als gebruiker een accentkleur kiezen, vorm van de knoppen in de instellingen en bijvoorbeeld de animatie van de vingerafdrukscanner die in het scherm zit. Daarbij kwam de fabrikant ook met Smart Display, een functie om via het lockscreen snel het weer, agenda-afspraken of muziek dat wordt afgespeeld te bekijken. Tot slot was ook de Game Space-app in de Android 10-update te vinden. Via die app kun je van alles instellen om optimaal te kunnen gamen op de OnePlus 7 Pro.
OnePlus 7 niet meer verkrijgbaar in Nederland
Inmiddels is de OnePlus 7-serie niet meer te koop in Nederland, met uitzondering van de refurbished toestellen. Sinds 2019 heeft OnePlus uiteraard niet stil gezeten. Zo koop je nu de OnePlus 8 en zelfs de OnePlus 9 is al verkrijgbaar. Beiden zijn zeer goede smartphones die volgens ons absoluut het overwegen waard zijn. In onderstaande toestelvergelijker zie je eenvoudig de belangrijkste specs.