Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

OnePlus 8 Lite

Scherm
6.4 inch
Camera
48 megapixel

Wat je moet weten over de OnePlus 8 Lite

De OnePlus 8 Lite is één van de drie smartphones in de OnePlus 8-serie. De fabrikant komt ook met de OnePlus 8 en 8 Pro, die betere specificaties hebben dan het Lite-model. Om die reden is de OnePlus 8 Lite goedkoper en dus de beste keuze voor wie een betaalbare OnePlus-smartphone zoekt.

Op dit moment is de OnePlus 8 Lite nog niet aangekondigd. Tot de officiële presentatie houden we je op deze pagina op de hoogte van de verwachte specificaties, het uiterlijk en de prijs van de smartphone.

OnePlus 8 Lite specificaties op een rij

OnePlus-telefoons beschikken doorgaans over de beste mobiele hardware van dit moment. De OnePlus 8 Lite vormt daar een uitzondering op omdat hij minder geavanceerd is dan de normale 8 en 8 Pro. Toch hoeft de smartphone zich niet te schamen, want de specificaties zijn dik in orde. Hieronder vind je de verwachte hardware;

  • 6,4 inch-amoled-scherm met resolutie van 2400 bij 1080 pixels
  • Ververssnelheid van 90Hz, lekker soepel beeld
  • Snapdragon 855 Plus-chip met 6GB RAM en 128GB opslag
  • 3800 mAh-accu die vlot oplaadt (30Watt)
  • Drie camera’s aan de achterkant
  • Draait op Android 10

90Hz-scherm voor vloeiend beeld 

In 2019 introduceerde OnePlus de OnePlus 7 Pro, één van de eerste smartphones met een 90Hz-scherm. Dit betekent dat het beeld een ververssnelheid heeft van 90Hz, waardoor het scherm zich negentig keer per seconde ververst. De meeste telefoons hebben een 60H-scherm. OnePlus bracht het 90Hz-display ook naar de OnePlus 7T en 7T Pro en zei dat voortaan alle toestellen zo’n scherm krijgen.

En dat geldt dus ook voor de OnePlus 8 Lite. In de praktijk betekent dit dat het beeld veel vloeiender is dan bij veel andere smartphones. Dit merk je niet alleen tijdens het lezen van artikelen maar ook in het navigeren in de instellingen en openen van apps.

De OnePlus 8 Lite krijgt naar verwachting een 6,4-inch scherm met in de hoek een gaatje voor de selfiecamera. Het display is een oled-paneel, met een mooi contrast en een lager stroomverbruik dan lcd. De verwachte full-hd-resolutie levert een scherpe weergave.

oneplus 8 lite renders

Drie camera’s achterop

Op de achterkant van de OnePlus 8 Lite zitten waarschijnlijk drie camera’s. Dat zijn er evenveel als op de OnePlus 7T-serie en de OnePlus 8. De drie cameralenzen zitten onder elkaar in de linkerhoek van de telefoon, vlak naast de flitser en de laserautofocus.

De primaire camera maakt foto’s in 48 megapixel en heeft een diafragma van f/1.6, waardoor de OnePlus 8 Lite genoeg licht ‘ziet’ om ook in het donker goede foto’s te maken. Daarvoor kun je ook de Nightscape-functie gebruiken, die helpt bij scherpere en heldere shots bij mindere lichtomstandigheden.

De tweede camera is een groothoeklens met een breder blikveld. Deze camera is vooral handig als je een wijds landschap of een grote groep mensen wilt vastleggen, of wanneer je vlak voor een groot gebouw staat. De groothoeklens kun je ook gebruiken voor de nachtmodus, zodat ook bredere foto’s met minder licht helder ogen.

Tot slot heeft de smartphone een zoomlens. Handig, want hiermee haal je dingen dichterbij zonder in te leveren op kwaliteit. Het is mogelijk om veel verder in te zoomen, maar dan zijn foto’s wel minder scherp. Details van de zogeheten telelens ontbreken nog.

Krachtige hardware en snel opladen

De hardware van de OnePlus 8 Lite is minder krachtig dan de 8 en 8 Pro. Logisch, want daarom zijn die toestellen duurder. Wie niet de snelste chip van dit moment en (overdreven) veel werkgeheugen nodig heeft, komt bij de 8 Lite uit. De smartphone draait op de Snapdragon 855 Plus-processor uit 2019. Dat klinkt ouderwets, maar de processor zat ook in de dure OnePlus 7T-serie en is – nog steeds – ontzettend krachtig.

Met 6GB werkgeheugen hoeft de OnePlus 8 Lite zich bovendien niet te schamen. Wisselen tussen apps en games gaat zeer soepel en je kan veel programma’s op de achtergrond actief houden. Het opslaggeheugen meet een royale 128GB en is niet uit te breiden met een micro -sd-kaartje.

OnePlus 8 Lite render

Prettig is de 3800 mAh-accu; groot genoeg voor een lange dag gebruik. En dankzij de bewezen Warp Charge 30T-snellaadtechniek zit de telefoon 23 procent sneller vol dan de OnePlus 7 Pro van vorig jaar. In ongeveer een uur zit de 8 Lite helemaal vol. Draadloos opladen is helaas niet mogelijk.

Android 10 met jarenlange updates

De OnePlus 8 Lite draait uiteraard op Android 10. Dit is op moment van publicatie de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem, die weer een aantal grote verbeteringen introduceert. Zo is er een systeembrede donkere modus, waarmee de interface en allerlei apps een andere, donkere look krijgen.

Dat is vooral fijner voor je ogen als je de smartphone in het donker gebruikt. Ook is een donkere modus energiezuiniger, wat in de praktijk voor een iets betere accuduur moet zorgen. Ook introduceert Android 10 een nieuw Privacy-onderdeel in de instellingen-app, de Focus-modus om bepaalde apps tijdelijk te pauzeren en een beter en sneller deelmenu.

OnePlus past Google’s Android-software nauwelijks aan, waardoor je het besturingssysteem in feite gebruikt zoals op de Google Pixel 4 of een Android One-smartphone. Prettig, want je hebt bijvoorbeeld geen last van onnodige apps of visuele wijzigingen. De schil van OnePlus over Android heet OxygenOS.

OnePlus OxygenOS-prijsvraag

Het updatebeleid van OnePlus is erg goed. De fabrikant rolt drie jaar elke maand een beveiligingsupdate uit, waar veel fabrikanten dat twee jaar doen. Ook belooft OnePlus de 8 Lite twee jaar Android-upgrades te geven. Je kan dus rekenen op updates naar Android 11 (later dit jaar) en 12.

OnePlus 8 Lite release en prijs

De OnePlus 8 Lite wordt naar verwachting in april of mei aangekondigd, samen met de OnePlus 8 en 8 Pro. Het is nog niet duidelijk wanneer de smartphone uitkomt en wat hij gaat kosten. De OnePlus 7T kostte bij zijn release 599 euro. Vermoedelijk gaat de 8 Lite daar niet boven zitten, eerder onder.

Sim only keuzehulp

Download onze app

Download onze app