Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Acer Liquid Jade S Review: faalt op belangrijke punten

Redactie
17 maart 2015, 19:12
5 min leestijd
Acer Liquid Jade S Review: faalt op belangrijke punten

Reviewscore

5,5

De Liquid Jade S van het Taiwanese Acer is  met  een octacore-processor en 2GB RAM op papier veelbelovend,  maar bezuinigt op te veel onderdelen om echt een blijvende indruk achter te laten.

Lees verder na de advertentie.

Acer  is voornamelijk bekend van zijn relatief goedkope laptops. De productgroep smartphones is geen onbekend terrein  voor het Taiwanese bedrijf – het produceert immers al een tijd smartphones -, maar de naamsbekendheid bij het grote publiek blijft een probleem. Acer  behoudt wel zijn succesvolle laptopstrategie, waarbij het bedrijf zich richt op de low-end- en midrange-toestellen.

De  Liquid Jade S is het topmodel uit de smartphonelijn van Acer, maar wordt door zijn specificaties en prijs gezien als een midrange-toestel. Wat krijg je voor de 299 euro die het toestel bij verschijning kost?

Design en scherm

Het 5 inch-scherm van de  Liquid Jade S is voorzien van een hd-resolutie met 1280 bij 720 pixels.  De hd-resolutie levert niet dezelfde scherpte als een full-hd-resolutie, dat voor een scherm van 5 inch toch wel gewenst is. Daarbij zijn de helderheid en kijkhoeken van het ips-paneel niet indrukwekkend, waardoor de schermkwaliteit te wensen over laat.

liquidjade-4

De voorkant bestaat verder uit glas, waarbij aan de onderzijde het logo van Acer te zien is. De bovenkant is opvallend door de ronde speaker, die een leuk effect geeft aan het uiterlijk van de smartphone. Acer heeft daarnaast een dunne metalen rand aan de  Liquid Jade S toegevoegd, waardoor het toestel  meer kwaliteit uitstraalt.

liquidjade-1

De achterkant is gemaakt van kunststof, waarbij de cameralens een klein beetje uitsteekt. De lens trekt echter niet de meeste aandacht; dat doet de speaker aan de onderzijde. Deze is opvallend rond en laat best een hard geluid klinken. Het is niet per se beter dan het geluid van andere smartphones in deze prijsklasse, maar het valt te prijzen dat Acer iets anders probeert.

liquidjade-3

Helaas heeft Acer de powerknop aan de bovenkant geplaatst, wat niet een ergonomische plek is voor zo’n knop. Het 5 inch-toestel is net te groot om de knop aan de bovenzijde goed in te drukken. Aan de rechterkant zijn te volumetoetsen te vinden en aan de linkerzijde is plek voor twee simkaarten, die in één simkaartslot worden gestopt.

Hardware en software

De  Liquid Jade S is voorzien van een  1,5GHz octacore-processor van MediaTek met 64-bits-ondersteuning, 2GB aan RAM-geheugen en 16GB opslagruimte dat kan worden uitgebreid met een micro-sd-kaart. De octacore-processor presteert naar behoren, waarbij het scherm met een hd-resolutie een voordeel is. Door de lagere resolutie wordt er minder van de processor, het werkgeheugen en ook de accu gevraagd.

liquidjade-2

Een andere belangrijke eigenschap van de  Liquid Jade S is de mogelijkheid om twee simkaarten in het toestel te gebruiken. Je hebt dan de mogelijkheid om op beide nummers gebeld en ge-sms’t te worden, waardoor de smartphone juist geschikt kan zijn voor zakelijk gebruik. Ook is er een fm-radio aanwezig.

Vanuit de doos draait de  Liquid Jade S op Android 4.4 KitKat, waar Acer zijn eigen skin overheen heeft geplaatst. Deze skin is geen verbetering van de kale versie van Android, die bijvoorbeeld de Motorola- en Nexus-apparaten gebruiken. Zo werkt Acer veelvuldig met lelijke iconen, kinderachtige thema’s en gekke  effecten. Neem het waterniveau op het lockscreen, dat meebeweegt met jouw bewegingen. Zo’n effect was alleen hip toen de eerste doe-net-alsof-je-een-biertje-drinkt-app voor smartphones uitkwam. Het was een betere keuze geweest als Acer juist niet veel aan Android had veranderd.

Camera en accuduur

De  Liquid Jade S maakt foto’s met een 13 en 5 megapixel-camera die respectievelijk aan de achter- en voorkant zitten.  De kwaliteit van de foto’s die met de 13 megapixel-camera zijn geschoten, vallen tegen. Zo neemt de lens veel ruis mee, terwijl de foto op klaarlichte dag is gemaakt. Opvallend genoeg zijn closeups vaak van betere kwaliteit, waardoor de autofocus bij overzichtsfoto’s mogelijk niet helemaal goed werkt.  De  kleuren van de foto’s en de kwaliteit van de selfiecamera zijn daarentegen wel in orde.

IMG_20140218_092527

De opgenomen video’s hebben van hetzelfde autofocusprobleem last. Zo zorgt de autofocus ervoor dat tijdens het opnemen van een video veelvuldig op objecten wordt scherpgesteld, zonder dat dit per se nodig is. De uiteindelijk opgenomen beelden  in 1080p met 30 frames per seconde  kunnen hierdoor om de paar seconden even wazig worden, terwijl de lens opnieuw scherpstelt.

IMG_20140218_092545

De accuduur van de Liquid Jade S valt niet tegen, maar is ook niet indrukwekkend. De 2300 mAh-accu hoeft dan niet zo veel pixels van energie te voorzien, bij normaal gebruik gaat de smartphone niet erg zuinig om met het aantal mAh’s. Acer heeft wel een speciale accubesparingsmodus aan Android toegevoegd, die automatisch inschakelt als  het percentage te laag is. Met die modus kun je nog enkele uren vooruit met maar 10 procent van je acculading.

Acer Liquid Jade S review: conclusie

Helaas imponeert de Liquid Jade S niet. Acer heeft een degelijke smartphone gemaakt die op basis van zijn hardwareprestaties en uiterlijk indruk maakt, maar slaat de plank mis met drie van de belangrijkste eigenschappen van een smartphone: het scherm, de camera en de software. Het scherm is van een te lage kwaliteit, de camera schiet lastig kwalitatief goede  plaatjes en de software is gewoonweg niet mooi.

De adviesprijs van 299 euro maakt de Liduid Jade S nog wel een aantrekkelijke aankoop in combinatie met een  sim-only-abonnement, of een goedkoop abonnement met een gratis telefoon. Voor veel functionaliteiten is de Acer-smartphone zeker geschikt – en we hebben vrijwel geen haperingen in de software gemerkt, wat zeker een pluspunt is -, maar verder zijn de genoemde nadelen toch wel flinke beperkingen in een voor de rest  prima toestel.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Acer Liquid Jade S
Acer Liquid Jade S

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu