De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Acer Liquid Jade Z Review: budgettoestel met voors en tegens

Wouter Nijsen
24 juni 2015, 19:31
5 min leestijd
Acer Liquid Jade Z Review: budgettoestel met voors en tegens

Reviewscore

6,5

De Acer Liquid Jade Z is een nieuw budgetmodel dat sinds een aantal weken verkrijgbaar is in Nederland en – op papier althans – prima specs biedt voor een aantrekkelijke prijs.  Maar is het toestel  zijn geld waard? Je leest het in deze Acer Liquid Jade Z review.

Lees verder na de advertentie.

Waar je Acer waarschijnlijk vooral kent van de betaalbare pc`s en laptops, begon het Taiwanese bedrijf een aantal jaar geleden met het uitbrengen van Android-smartphones. Kenmerkend hierbij is de combinatie van  een  lage prijs en vlotte specificaties. Ook de Acer Liquid Jade Z, de nieuwste telg in de Acer-familie, beschikt over deze eigenschappen.

Design en scherm:  goed, maar niet super

De Acer Liquid Jade Z is voorzien van een 5 inch-scherm met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Dat is niet heel indrukwekkend, maar voor een toestel uit deze prijsklasse gangbaar. Het gaat hierbij om een ips-paneel, waarmee  volgens Acer  goede kijkhoeken en waarheidsgetrouwe kleuren gegarandeerd worden. Dat is in de praktijk echter maar gedeeltelijk waar. Beelden zien er op het eerste gezicht prima  uit, maar wanneer je goed kijkt zijn ze ietwat flets. De kijkhoeken zijn redelijk, waardoor het  scherm ook gedraaid goed af te lezen is.

Acer Liquid Jade Z review

Waar voorgaande Acer-toestellen er nogal  goedkoop uitzagen door de simpele plastic behuizing, heeft Acer het met de Liquid Jade Z iets anders aangepakt. De behuizing is nog steeds van plastic, maar heeft ditmaal een andere achterkant. Deze heeft namelijk  een simpel motiefje gekregen, dat het toestel een fraai uiterlijk geeft. Aan de bovenzijde is plek voor de relatief grote camera, die iets  uitsteekt.

Acer Liquid Jade Z review

Verder vinden we aan de rechterzijde van het toestel de volumeknoppen  en  aan de bovenkant de powerknop. We hadden liever gezien dat deze aan de rechterzijde was geplaatst, omdat het indrukken van de knop nu lastig is. Doordat je met je wijsvinger naar de knop moet, druk je in sommige gevallen het toestel uit je hand.

Aan de onderkant bevindt zich de micro-sd-aansluiting. Deze is – in plaats van in het midden –  aan de rechterkant geplaatst. Dat werkt in het begin wat verwarrend, maar went snel. Aan de linkerkant is tot slot de opening voor de simkaart aanwezig. Een groot pluspunt is dat de Liquid Jade Z – net als veel andere Acer-toestellen – dualsim-ondersteuning heeft. In de opening zijn twee slots te vinden, waar allebei een simkaart in kunnen. Gebruik je maar één telefoonnummer, dan is er plek  voor een micro-sd-geheugenkaartje.

Hardware en software

Vooral aantrekkelijk aan de Acer Liquid Jade Z zijn de vlotte specificaties van het toestel. De smartphone wordt aangedreven door een 1,5GHz quadcore-processor, met 1GB aan werkgeheugen. In het dagelijks gebruik is dit meer dan voldoende. Het navigeren door  de interface en browsen met Chrome verloopt vrij vloeiend. Zo nu en dan is  een korte hapering merkbaar, maar heel storend  is dat niet.

Acer Liquid Jade Z review

De Jade Z krijgt het echter lastiger wanneer je meerdere dingen tegelijk gaat doen. Heb je meerdere apps geopend en schakel je vervolgens het multitasking-scherm in, dan heeft  het toestel het zichtbaar moeilijk,  wat zijn weerslag heeft op de gebruikerservaring. Het spelen van simpele games kan, maar grafisch intensieve spelletjes  zijn maar moeilijk speelbaar.

De Liquid Jade Z heeft het met zware taken nogal moeilijk

De Acer Liquid Jade Z draait uit de doos op Android 4.4.4 (KitKat) en wordt waarschijnlijk later dit jaar bijgewerkt naar Android 5.0 (Lollipop). Aan  de software schort het een en ander, en  dat komt vooral door de skin die Acer meelevert.

De LiquidUI-schil oogt druk en ziet er behoorlijk verouderd uit. Zo zien de aanwezige widgets er ronduit lelijk uit en bieden ze nauwelijks meerwaarde. LiquidUI voegt verder maar weinig handige functies toe en is daardoor grotendeels overbodig.

Doordat er veel verschillende icoontjes worden gebruikt  raakt  de interface al gauw onoverzichtelijk. We hadden liever gezien dat Acer het qua software simpeler had gehouden, en bijvoorbeeld was gegaan voor een kale versie van Android. Vooral  storend zijn de vele voorgeïnstalleerde apps, die je maar zelden gebruikt en dus kunt verwijderen. Wel handig is AcerNAV, een navigatie-app die in samenwerking met TomTom is ontwikkeld en gratis offline navigatie biedt.

Camera en accuduur: niet bijzonder

Foto`s maakt de Acer Liquid Jade Z met de 13 en 5 megapixel-camera. Op papier lijken dat prima camera’s, maar dat valt in de praktijk nogal tegen. Zo zien kiekjes geschoten met de 13 megapixel-camera er uitgewassen  uit en ontbreekt er zichtbaar detail. Kleuren ogen nogal flets, wat het wel erg moeilijk maakt om een mooie foto te schieten.

Ook de 5 megapixel-frontcamera stelt teleur. De camera lijkt problemen te hebben met focussen, wat resulteert in matige kiekjes waarbij het verkeerde is scherpgesteld. Wel bevat de camera-app enkele functies waarmee je kiekjes kunt opfleuren  en met de ingebouwde spraakbesturing is het mogelijk om de applicatie volledig  te bedienen. Zo zeg je ‘camera achter/voorzijde’ om een camera te selecteren en schakel je simpel tussen alle aanwezige modi.

Acer Liquid Jade Z review

De accuduur van de Liquid Jade Z is eveneens niet bijzonder. Op een volle batterijlading haal je het einde van de dag, maar daarna  moet het toestel toch echt aan het stroom. Om meer uit het toestel te persen heeft Acer een accubesparingsmodus toegevoegd, die automatisch wordt ingeschakeld als het resterende percentage onder de 10 procent raakt. Hiermee kun je nog wat langer met het toestel vooruit, wat bij noodgevallen erg handig is.

Conclusie Acer Liquid Jade Z review

De Acer Liquid Jade Z weet op weinig fronten indruk te maken. Hoewel het design ten opzichte van zijn voorgangers is verbeterd en het toestel over een aardig scherm beschikt, zijn er duidelijke nadelen. Zo ziet de software er verouderd uit en zijn er tal van overbodige applicaties aanwezig. Ook de camera is maar matig en legt het af tegen  vergelijkbare toestellen. Slecht is de Jade Z  niet, maar aangezien hij  met zwaardere taken al gauw moeite heeft, is de smartphone alleen geschikt voor  niet veeleisende gebruikers.

Acer Liquid Jade Z kopen

Hieronder hebben we de beste aanbiedingen voor de Acer Liquid Jade Z met abonnement op een rijtje gezet. Bij de meeste tweejarige abonnementen krijg je het toestel gratis.

Acer Liquid Jade Z

Acer Liquid Jade Z prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Acer Liquid Jade Z prijzen. Bekijk alle Acer smartphones.

Alle Acer smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Acer Liquid Jade Z
Acer Liquid Jade Z

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu