Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Android 7.0 Nougat review: klaar voor de toekomst

Thomas Haenen
23 augustus 2016, 20:15
8 min leestijd
Android 7.0 Nougat review: klaar voor de toekomst

Reviewscore

8

Android 7.0 (Nougat) is een combinatie van veelgevraagde features en nieuwe opties. Met Nougat is Android een stukje toekomstbestendiger, al is het uiterlijk nauwelijks aangepast. We hebben Android 7.0 de afgelopen weken uitgebreid getest en in deze review lees je onze bevindingen.

Lees verder na de advertentie.

Check de Android Nougat review

Google maakte eind augustus de definitieve versie van Android Nougat beschikbaar. Nexus-toestellen kunnen direct met de nieuwe software aan de slag, andere fabrikanten zullen Nougat de komende weken en maanden aanpassen voor andere smartphones en tablets.

→ Kijk wanneer jouw toestel wordt bijgewerkt in het Android 7.0 update-overzicht!

Splitscreenmodus

Een splitscreenmodus staat al jarenlang bovenaan het wensenlijstje van veel Android-gebruikers. Vooral met tablets en smartphones met grotere schermen is het namelijk wel zo handig om meerdere apps tegelijk in beeld te krijgen. Sommige fabrikanten vonden de functie zo essentieel dat ze hem al jaren geleden zelf aan Android toegevoegd hebben. De Samsung Galaxy Note-serie beschikt bijvoorbeeld al sinds 2012 over een zogenaamde ‘Multi Window’-optie.

Met Android Nougat voegt Google de functie eindelijk zelf toe, en dat pakt gelijk goed uit. Hou je de multitask-knop die in de menubalk staat enkele seconden ingedrukt, dan zal je primaire app het scherm delen met een zelfgekozen tweede app. Beide apps zijn tegelijkertijd actief en werken vloeiend. Zo kun je een mail doorlezen terwijl je een website bekijkt, of tijdens een WhatsApp-gesprek door Google Maps bladeren.

Wel moet opgemerkt worden dat de splitscreenmodus enkel tot zijn recht komt op grotere schermen. Zelfs op het relatief grote 5,7 inch-scherm van de Nexus 6P waren er maar een paar regels te zien in de twee openstaande apps. Op een wat kleiner toestel, zoals de Sony Xperia Z5 Compact, zijn de individuele vensters wat te klein om bruikbaar te zijn.

Ook andere aspecten van multitasken met Android zijn aangepast. Scroll je helemaal naar boven in de kaartenbak met al je applicaties, dan staat daar nu een ‘Alles Wissen’-knop. Daarmee worden vrijwel alle applicaties die op de achtergrond actief waren uitgezet. Door twee keer snel op de multitaskknop te drukken, wissel je tussen de twee apps die je het laatst open hebt gehad.

Vernieuwde notificaties

Dat productiviteit centraal staat bij Android Nougat laten ook de vernieuwde notificaties zien. Binnenkomende berichten van dezelfde app worden standaard gegroepeerd, waarmee ze lekker compact zijn. Met een veeg klapt alles uit en zie je meer details over bijvoorbeeld de vijftien WhatsApp-berichten die je hebt ontvangen.

android nougat review

Bovendien kun je nu direct vanuit de notificaties een antwoord sturen. Krijg je een bericht van bijvoorbeeld WhatsApp, Telegram of Facebook Messenger, dan kun je vanuit het notificatie-overzicht reageren zonder dat je de app hoeft te openen. Snel en handig, waardoor het jammer is dat bijvoorbeeld apps als Gmail de functie nog niet ondersteunen.

Met Android 6.0 (Marshmallow) introduceerde Google de Doze-functie, die je accuverbruik beperkt als je toestel langere tijd op standby stond. Tijdens het ‘slapen’ worden vrijwel alle achtergrondprocessen uitgeschakeld, zodat je geen stroom verbruikt als je het toestel toch niet nodig hebt.

Doze on the Go

Android Nougat verbetert die functie met ‘Doze on the Go’. Daarmee wordt de accubesparing ook ingeschakeld als je onderweg bent. Enkele seconden tot minuten nadat je je toestel op standby zet, worden de meeste verbindingen uitgeschakeld en apps op de achtergrond tijdelijk gepauzeerd. Op gezette tijden zal je toestel verbinding maken met het internet om te kijken voor updates of notificaties, maar verder wordt er vrijwel geen stroom verbruikt.

android nougat review

Doze on the Go is vooral handig als je je toestel vaak langere tijd niet gebruikt. Laat je je telefoon of tablet een paar uur links liggen, dan zul je merken dat er vrijwel geen accuduur verloren is gegaan. Onze Nexus 6P ging er per dag hooguit een half uurtje aan accuduur op vooruit, maar het toestel werd dan ook veel gebruikt.

Data besparen met Android Nougat

Android heeft nu ook een ingebouwde Databesparing-optie, die je kunt vinden bij de instellingen. Schakel je deze in, dan kunnen apps geen data gebruiken op de achtergrond. Apps op de voorgrond zullen daarnaast zuiniger met je mobiele data omgaan. Eventueel kun je instellen dat bepaalde apps zelfs met de modus ingeschakeld onbeperkt data mogen verbruiken.

android nougat review

Net als de splitscreenfunctie is dit een optie die veel fabrikanten al geruime tijd aanbieden in hun versies van Android. Toch is het goed dat Google deze functies nu inbouwt in Android. Niet alleen omdat de opties dan straks op elk toestel terug te vinden zijn, maar ook omdat Googles implementatie vaak net wat beter is dan die van andere fabrikanten.

Updates op de achtergrond downloaden

Ook op de achtergrond is er veel verbeterd om Android sneller en gemakkelijker te maken. Bij het downloaden van een nieuwe app was Android vaak veel tijd kwijt aan het installeren: nadat je het bestand binnen had, had je toestel geruime tijd nodig om dat bestand uit te pakken. Met Nougat introduceert Google een nieuwe compiler, een manier waarop die data wordt uitgepakt en omgezet. Het komt er op neer dat apps met Nougat ruim twee keer zo snel geïnstalleerd kunnen worden vanuit de Play Store.

Daarnaast kunnen nieuwe versies van Android op de achtergrond gedownload én geïnstalleerd worden. Zodra Google een update uitbrengt, wordt de nieuwe software op een kleine partitie geplaatst en klaargemaakt. Als dat proces voltooid is, hoef je je toestel alleen nog maar opnieuw op te starten om de update af te ronden. Voorheen was je toestel soms wel een half uur of langer onbruikbaar tijdens het updateproces, nu ben je hooguit een minuut of twee kwijt.

Het updaten gaat in Android Nougat veel sneller

Daydream en de nachtmodus

Helaas zijn de spannendste features van Android 7.0 voorlopig nog niet beschikbaar. Nougat voegt namelijk ook ondersteuning voor Daydream toe, Googles virtual reality-platform. De eerste vr-brillen voor Daydream en de bijbehorende apps worden echter pas later dit jaar gelanceerd.

Een groot aantal apps van Google, waaronder Play Movies en Chrome, zullen ondersteuning bieden voor Daydream. Daarnaast maakt Google het voor ontwikkelaars zo makkelijk mogelijk om een vr-modus te implementeren. Als Daydream later dit jaar uitrolt, zul je als het goed is dus een groot aantal apps in virtual reality kunnen proberen. Zonder headset is het op dit moment echter lastig testen hoe Daydream in de praktijk bevalt.

Google-Daydream-testen

Vroege versies van Nougat beschikten nog over een nachtmodus en ondersteuning voor Force Touch-schermen. Beide functies hebben de eindstreep helaas niet gehaald, maar worden mogelijk op een later moment alsnog toegevoegd.

Met een nachtmodus worden alle witte achtergronden in menu’s omgezet naar zwart, wat ‘s nachts een stuk rustiger is voor je ogen. Ontwikkelaars bij Google hebben aangegeven dat ze de functie graag zouden implementeren, maar dat het veel werk kost en vooralsnog geen hoge prioriteit heeft.

De nachtmodus heeft voorlopig geen hoge prioriteit

Force Touch zou ondersteuning voor drukgevoelige schermen aan Android toevoegen. Druk bijvoorbeeld wat harder in Google Maps om direct navigatie naar een specifieke plek te starten. Vorig jaar leken drukgevoelige schermen nog de grote nieuwe feature van veel smartphones te worden, vooral nadat Apple de iPhone 6S voorzag van ‘3D Touch’.

Ontwikkelaars implementeren de functie echter nauwelijks en consumenten lijken er weinig interesse in te hebben. Sporen voor ondersteuning van Force Touch doken op in een voorlopige versie van Android, maar het lijkt erop dat Google deze feature snel geschrapt heeft zodra bleek dat er weinig vraag naar was.

Veel kleine verbeteringen

Tot slot zijn er nog een groot aantal kleine, maar zeker relevante verbeteringen. Nougat maakt het makkelijker om nummers te blokkeren. Geblokkeerde nummers worden nu gesynchroniseerd met je Google-account, zodat je op een nieuw toestel niet opeens lastig gevallen wordt door oude spammers en stalkers. Je lijst van geblokkeerde nummers wordt bovendien gedeeld met andere apps, zodat vervelende contacten niet opeens via WhatsApp of Telegram kunnen bellen.

De instellingen zijn iets overzichtelijker gemaakt en in het overzicht wordt nu direct veel relevante informatie getoond. Zo zie je direct hoeveel apps op je toestel staan, hoeveel geheugen en opslagruimte er gebruikt wordt en hoeveel mobiele data je al hebt verbruikt. Vanuit de verschillende submenu’s kun je bovendien naar rechts swipen om direct het hoofdmenu weer in beeld te krijgen. Handig!

Met Nougat introduceerde Google ook een bètaprogramma. Voor het eerst kon iedereen met een Nexus-toestel gemakkelijk aan de slag met voorlopige versies van Android N. Waar je voorheen handmatig updates moest installeren en downloaden, was het nu een simpel aanmeldproces. Toekomstige Android Nougat-updates, die regelmatig zullen verschijnen, worden daarmee ook een stuk makkelijker te testen.

android n emoji

Android 7.0 voorziet je verder van honderden nieuwe en aangepaste emoji. Zo zijn er nu emoji voor kreeftensoep, avocado’s of verkouden zijn. Voor veel bestaande emoji kun je nu kiezen tussen verschillende huidskleuren of genders.

Tot slot heeft Google nog vele verbeteringen op de achtergrond doorgevoerd die ervoor moeten zorgen dat Android soepeler loopt en beter presteert. Als onderdeel van Googles ‘Project Svelte’-optimalisaties zullen apps nu minder werkgeheugen gebruiken op de achtergrond. Ondersteuning van de Vulkan-api zorgt ervoor dat 3D-games en -applicaties slimmer gebruikmaken van de grafische chip, waardoor ze een minder grote impact hebben op je processor en dus soepeler lopen.

Conclusie Android Nougat review

Met Android 7.0 Nougat is het mobiele besturingssysteem van Google weer klaar voor de toekomst. Veelgevraagde features uit het verleden, zoals een splitscreenmodus, zijn eindelijk toegevoegd terwijl veelbelovende technologieën als virtual reality nu ook ondersteund worden. Sommige verbeteringen en functies hebben aardig lang op zich laten wachten, maar het moet gezegd worden dat Googles implementatie ervan uiteindelijk wel nagenoeg perfect is. Dat maakt het wachten de moeite waard.

Google heeft met Nougat de focus gelegd op productiviteit, waardoor veelvoorkomende taken nog sneller en makkelijker gaan. Met de verfijnde notificaties, snellere installaties en verbeterde prestaties is Nougat meer een evolutie dan een revolutie, maar daar kunnen we absoluut mee leven.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu