De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Android 8.0 review: Oreo focust op veiligheid en productiviteit

Thomas Haenen
4 september 2017, 16:02
10 min leestijd
Android 8.0 review: Oreo focust op veiligheid en productiviteit

Reviewscore

8

Google heeft eindelijk de definitieve versie van Android 8.0 vrijgegeven. In deze Android Oreo review ontdek je alle nieuwe features en of de update het wachten waard is.

Lees verder na de advertentie.

Check de Android Oreo review

Bijna precies een jaar na de introductie van Android 7.0 is Google terug met een grote update. Het aantal smartphones met Android Nougat mag dan beperkt zijn, Google laat zich door niemand tegenhouden. De definitieve versie van Android 8.0 (Oreo) is nu beschikbaar voor fabrikanten, en wordt op moment van schrijven uitgerold naar de eerste smartphones.

Android Oreo review

Maar waar heeft Google het afgelopen jaar eigenlijk allemaal aan gewerkt? Wat zijn de belangrijkste nieuwe features van Android 8.0? Oreo introduceert geen grote vernieuwingen, maar verbetert de sterkste punten van Android. Denk aan productiviteit (meer doen met je apps in minder tijd), veiligheid en verbeteringen op de achtergrond voor snellere, zuinigere hardware zijn de drie pijlers die centraal lijken te staan. We hebben Oreo inmiddels een tijdje draaien en in deze review bespreken we onze bevindingen.

Productiviteit: notificaties worden nog slimmer

Notificaties zijn altijd al één van de sterkste punten van Android geweest. Het besturingssysteem weet als geen ander al je binnenkomende berichten overzichtelijk te houden. Vorig jaar werden binnenkomende berichten van dezelfde app bijvoorbeeld automatisch gegroepeerd, en werd er een quick reply-optie toegevoegd voor chat-apps. Ook dit jaar heeft Google weer wat aanpassingen doorgevoerd.

De meest in het oog springende verandering is de kleur. Was eerst zwart de achtergrondkleur van je snelle instellingen, nu is het wit. Vooral ‘s nachts oogt dat helaas soms wat fel, maar het is wel een stuk consistenter met de witte notificaties eronder. Audio-apps hebben een frisse nieuwe look, met een kleur die zich aanpast aan het album of de podcast die je op dat moment luistert. Tot slot is onderaan je notificaties nu een permanent overzicht te vinden van apps die op de achtergrond lopen, zoals LastPass of Spotify. Dat kan (helaas) niet worden weggeveegd of uitgeschakeld.

Ook nieuw zijn notificatiekanalen. Hou je een notificatie kort ingedrukt, dan kun je naar een menu waar je meer controle hebt over de notificaties. Zo kun je precies aangeven wat voor berichten je van een app wil ontvangen. Gmail laat je bijvoorbeeld kiezen alleen notificaties te ontvangen voor mailtjes met bijlage. Bij een nieuws-app kun je kiezen om wel het entertainmentnieuws, maar niet sportnieuws te ontvangen.

Op het moment van schrijven zijn er helaas nog maar nauwelijks apps die de feature gebruiken. Begrijpelijk, omdat Android 8.0 gloednieuw is. We kunnen echter pas een definitief oordeel vellen over het nut zodra meer ontwikkelaars er mee aan de slag gaan.

Autofill en picture-in-picture

Een van onze favoriete nieuwe features is autofill. Als je veel apps gebruikt, is overstappen naar een nieuwe smartphone vaak een behoorlijk gedoe, omdat je overal opnieuw moet inloggen. Wachtwoordbeheerders als LastPass en 1Password hielpen je met het invullen van alle lastige wachtwoorden, maar worden nu in Android geïntegreerd. Het besturingssysteem kan voortaan automatisch al je wachtwoorden voor je invullen zodra je een app opent. Je kunt de wachtwoorden laten opslaan door Android, of je bestaande wachtwoordbeheerder aan je smartphone koppelen.

Android Oreo review

Vorig jaar maakte Google multitasken een stuk makkelijker met de splitscreenmodus. Daarmee kon je op elke smartphone twee apps tegelijk in beeld brengen. Android 8.0 (Oreo) gaat een stapje verder met een picture-in-picture-modus. Zo kun je in een klein vierkantje video’s blijven kijken terwijl andere apps open staan. Het werkt niet alleen met traditionele video-apps als YouTube, ook kun je bijvoorbeeld je gesprekspartner in een videochat-app als Google Duo of Skype in beeld houden.

Knippen en plakken is ook een stukje slimmer gemaakt. Selecteer je nu een stuk tekst of een afbeelding, dan geeft Google direct een suggestie voor een app. Detecteert Android dat het om een adres gaat, dan wordt gevraagd of je het in Google Maps wil openen. Een naam stuurt je door naar de contactenlijst, terwijl rare begrippen een definitie in Google bieden.

Veiligheid: Play Protect en andere bescherming

Van sterkste punt tot grootste kwetsbaarheid: Android staat onder sommigen al jaren bekend als een onveilig besturingssysteem. Niet helemaal eerlijk, want voor het overgrote deel van de gebruikers is Android meer dan veilig genoeg. Desalniettemin is het besturingssysteem relatief kwetsbaar voor aanvallen en dat pakt Google deels aan in Android Oreo.

Zo rolt het bedrijf een complete beveiligingssuite uit voor je smartphone, in de vorm van Play Protect. Het werd in mei groots aangekondigd, maar is vooral een bundeling van bestaande diensten die licht verbeterd en overzichtelijker zijn gemaakt. Overigens rollen deze verbeteringen ook uit naar de Play Store bij Android-smartphones met oudere software.

Android Oreo review

Google belooft dat het automatisch alle apps in de Play Store scant om kwaadaardige code te detecteren, iets wat eigenlijk al langer gebeurt. Ook apps op je toestel worden continu gescand op mogelijke malafide code. Die functie zat echter verstopt in de instellingen en was voor veel gebruikers nagenoeg onzichtbaar. Nu staat er in de Play Store prominent een Play Protect-logo als je een app update en installeert.

Ook is er betere bescherming tegen apps uit onbekende bronnen. Voorheen hoefde je slechts eenmalig toestemming te geven om die vervolgens altijd te kunnen downloaden. Nu moet je voor elke nieuwe installatiebron opnieuw toestemming geven. Zo ben je net iets beter beschermd als malafide websites apps proberen te installeren.

→ Lees ook: Zo voorkomt Android Oreo dat je gevaarlijke apps installeert

Oreo haalt meer accu en kracht uit dezelfde hardware

Met Oreo introduceert Google ‘background limits’, waarmee het accuverbruik van apps op de achtergrond wordt beperkt. Als Android merkt dat je een bepaalde app nog maar zelden gebruikt, dan wordt voorkomen dat deze op de achtergrond actief is. In het verleden kon vrijwel elke Android-app beperkt stroom verbruiken op de achtergrond. Het effect van één zo’n app is doorgaans minimaal, maar als je smartphone volstaat met apps kan het je accuduur flink beïnvloeden.

Daarom doorloopt Android verschillende stappen voor elke app die naar de achtergrond verdwijnt. Het besturingssysteem kijkt of de app op de achtergrond muziek afspeelt, verbonden is met apparaten, of voor functies als het toetsenbord of stembesturing zorgt. Ook wordt gecontroleerd of de applicatie verbonden is met andere apps en extra opties verzorgt. Zodra je Android-smartphone bepaalt dat al deze dingen niet het geval is, wordt de app op de achtergrond uitgeschakeld.

Background limits beperken stroomverbruik van apps op de achtergrond

Ook mogen apps minder aggressief reageren op ‘signalen’ van de buitenwereld, door het terugdringen van hoe ‘implicit broadcasts’ gebruikt worden. Als je de vliegtuigmodus van je smartphone uitschakelt, zullen nu vrijwel alle apps op de achtergrond dat excuus gebruiken om iets actiever te zijn. Dat is vaak helemaal niet nodig. Tot slot mogen apps niet meer zomaar continu je locatie proberen te bepalen op de achtergrond.

Daarnaast zijn er nog tal van andere kleine verbeteringen op de achtergrond die Android versnellen. Je merkt kleine verbeteringen bij het opstarten en gebruiken van apps. Vooral je complete telefoon opnieuw opstarten gaat nu een stuk sneller: volgens Google duurt het nu nog maar half zo lang.

Snellere updates komen eraan – maar nog niet nu

Trage of ontbrekende updates zijn Android-gebruikers al jaren een doorn in het oog. Zelfs als je een gloednieuwe smartphone koopt, is het onzeker of deze regelmatig updates krijgt. Met afgunst kijken gebruikers naar Apples iOS, waar zelfs de vier jaar oude iPhone 5S dit jaar nog iOS 11 krijgt.

Al jaren belooft Google verbetering met allerlei initiatieven, van Android One tot maandelijkse beveiligingsupdates. Het haalt echter niets uit. De verwachting is dat grote fabrikanten als Samsung, LG en Sony pas op z’n vroegst eind dit jaar de eerste updates uitrollen. De grootste oorzaak is waarschijnlijk de vele stappen die fabrikanten moeten doorlopen. Nadat Google een update vrijgeeft, moeten fabrikanten de software eerst aanpassen voor de eigen hardware. Vervolgens worden meegeleverde apps bijgewerkt en uitvoerig getest, en dan moeten providers nog een keer testen. Dat hele proces kost al gauw meerdere maanden en moet voor elk toestel en elke update opnieuw.

Het kan maanden duren voor we weten of Treble echt effect heeft

Daarom pakt Google het probleem dit keer bij de wortel aan, met ‘Project Treble’. Dat moet een aantal tijdrovende stappen wegnemen bij fabrikanten. Waar elke Android-update voorheen nieuwe drivers voor de hardware vereiste, is dat nu niet meer het geval. Elke Android-update werkt alleen het software-framework bij, en niet de hardware van bedrijven als Qualcomm of MediaTek. Onder andere Nokia, Huawei, Samsung en anderen zouden betrokken zijn bij het project om hun updateproces te versnellen.

Project Treble kan daarmee hele grote veranderingen te weeg brengen. De nadruk ligt echter op kán. Alleen smartphones die lanceren met Android 8.0 kunnen van de nieuwe feature gebruikmaken. Bestaande toestellen profiteren dus niet. Ook is het maar de vraag of fabrikanten überhaupt bereid zijn tijd en geld te investeren in goedkopere smartphones die nu nog vergeten worden. Het kan maanden of zelfs jaren duren voor we weten of Treble effect heeft, of dat het de zoveelste mislukte poging is van Google.

→ Ontdek wanneer jouw smartphone een Android 8.0-update krijgt in ons overzicht

Andere kleine verbeteringen

Tot slot zijn er nog tal van andere kleine verbeteringen doorgevoerd, zowel visueel als op de achtergrond. Zo biedt Oreo ondersteuning voor downloadbare lettertypes. Dat maakt het voor ontwikkelaars veel makkelijker om hun eigen font mee te leveren met een app. Ook nieuw zijn ‘adaptive icons’. Nu zijn alle app-icoontjes nog vierkant, maar ontwikkelaars kunnen straks ook rondere varianten meeleveren.

Android Oreo review

Google heeft afscheid genomen van de befaamde ‘blobmoji’. Het bedrijf schrapt de koddige icoontjes en vervangt ze door bijna tweeduizend nieuwe tekeningen. De nieuwe emoji moeten herkenbaarder zijn en bieden betere ondersteuning voor andere huidskleuren en genders. Ook zijn er zestig nieuwe emoji toegevoegd, van tovenaars tot de t-rex tot een vrouw met een hijab.

Daarnaast zet Google veel stappen op audiogebied. Oreo ondersteunt nu bluetooth 5.0. Dat zorgt voor stabielere verbindingen op langere afstand. Ook kan er een hogere kwaliteit audio draadloos worden verzonden. Het toestel zelf moet wel over de technologie beschikken, maar de verwachting is dat dat vanaf 2018 bij de meeste smartphones is. Er staan meer bluetooth-updates op de planning (eindelijk een accu-indicator!), maar die zien we waarschijnlijk pas in Android 8.1.

→ Lees ook: Met deze verbeteringen wordt bluetooth beter in Android 8.0

Conclusie Android Oreo review

In het verleden pakte Google jaarlijks uit met grootse updates die het hele design van Android omgooiden. Die tijd is alweer even voorbij, maar Android Oreo maakt goed duidelijk dat niet vernieuwing, maar verfijning nu centraal staat. Dat zien we terug op twee manieren.

Aan de ene kant maakt Oreo de sterke kanten van Android nog sterker. Multitasken is fijner met de picture-in-picture-modus, de notificaties voelen nog slimmer en de autofill-optie biedt betere bescherming voor je accounts met minder gedoe. Vrijwel alle verbeteringen hier zijn direct zichtbaar en pakken goed uit. Android voelt niet alleen sneller aan, maar is ook slimmer dan ooit.

Anderzijds kampt Android nog met genoeg pijnpunten waar Google zich steeds meer van bewust is. De Play Protect-beveiligingssuite voelt deels aan als oude wijn in nieuwe zakken, maar de gewone gebruiker ziet steeds meer wat Google doet om ze te beschermen. Hopelijk pakt het bedrijf nu ook daadwerkelijk door en blijft het Android veiliger maken. Dezelfde hoop hebben we voor Project Treble. Als Google zijn beloftes waarmaakt, zou het een grote stap zijn voor Android. Omdat we dit soort verhalen echter vaker hebben gehoord, is het vooralsnog een geval van ‘eerst zien, dan geloven’.

Android Oreo is daarmee een belangrijke stap in de evolutie van Android. Flitsende vernieuwingen ontbreken echter. Daarmee hoef je ook niet al teveel te balen als je voorlopig buiten de boot valt. Behoor jij tot de 99 procent van alle Android-gebruikers die lang moet wachten voor een update, dan kun je je troosten met de gedachte dat je weinig mist.

→ Lees meer over de nieuwe features op onze Android 8.0-versiepagina

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu