Archos is een Franse fabrikant van consumentenelektronica die in Nederland nog weinig bekend is. Sinds 2009 maakt het bedrijf voornamelijk Android-tablets en -smartphones die met een bescheiden prijskaartje in de winkel liggen. Dat is met de Archos 101 Titanium niet anders. Deze 10,1 inch-tablet heeft een adviesprijs van circa 200 euro, maar beschikt niettemin over een recente versie van Android. Qua design en onderscheidende functies wekt het apparaat weinig indruk, maar kan de 101 Titanium dat goed maken door zijn prestaties en gebruiksgemak? Lees het in onze Archos 101 Titanium Review.
Lees verder na de advertentie.
Design en scherm
Het ontwerp van de 101 Titanium zal geen prijzen winnen; hij ziet er praktisch hetzelfde uit als de oudere Galaxy Tabs van Samsung. Naast de 10,1 inch-versie zijn er ook varianten met 7 inch, 8 inch en 9,7 inch beschikbaar in de serie. Alle Titanium-tablets hebben hetzelfde design met een voorkant van glas en een achterzijde bestaande uit plastic en aluminium.
De Archos 101 Titanium is voorzien van het grootste scherm, dat 10,1 inch meet en een resolutie van 1280 bij 800 kent. Het ips-scherm is daarmee minder scherp dan tablets van vergelijkbare grootte, maar daar is de prijs dan ook naar. Voor een paar tientjes meer heb je echter al de Nexus 7, die beschikt over een full-hd-scherm dat wel iets kleiner is.
Qua kijkhoeken en helderheid voldoet het scherm van de 101 Titanium, al is het beeld slecht afleesbaar in direct zonlicht. Frappant is dat er een zichtbare afstand is tussen de touchscreen en het glas, waardoor het scherm dieper in de tablet lijkt te liggen. Storend is dat echter niet.
Wel vervelend is de plaatsing van de enkele speaker linksonder aan de achterkant van de tablet. Deze produceert sowieso weinig geluid en wordt al snel door je hand afgeschermd als je de 101 Titanium in landschapmodus vasthoudt. Een koptelefoon om comfortabel een video te bekijken of een game te spelen, is daarom aan te raden.
Hardware en camera
Aan de linker zijkant bevinden de volumetoetsen en powerknop van de 101 Titanium. Daarnaast zijn hier ook de ingangen voor een micro-sd-kaart, micro-hdmi, de adapter en koptelefoon te vinden. De tablet beschikt over slechts 8GB opslagruimte, waardoor het vrij essentieel is dat dit is uit te breiden met een micro-sd-kaartje.
De 101 Titanium wordt aangedreven door een 1,6GHz dualcore-processor en heeft 1GB werkgeheugen. Dat is wat karig, zeker als we de budgettablet wederom vergelijken met de Nexus 7. Dat toestel is immers voorzien van een quadcore-processor en het verschil is, vooral bij het spelen van games, merkbaar. Populaire games als Temple Run 2 draaien vloeiend op Archos` tablet, maar met een meer recent spel als Asphalt 8 Airborne heeft de 101 Titanium beduidend meer moeite. Video`s spelen wel vloeiend af, al kun je ze – door de lagere resolutie van het scherm – niet in full-hd bekijken.
De ingebouwde camera`s van de 101 Titanium zijn weinig bruikbaar. De camera aan de achterzijde schiet foto`s met 2 megapixel, maar die zijn vrijwel allemaal onscherp en flets. De lens kan niet of nauwelijks scherpstellen, wat ook in video`s goed merkbaar is. Deze zijn van lage kwaliteit, schokkerig en eigenlijk niet de moeite van het opnemen waard. De vga-camera aan de voorzijde schokt iets minder en is wel te gebruiken om – weliswaar met lage kwaliteit – te videobellen.
Software
Momenteel draait de 101 Titanium op Android 4.2.2 (Jelly Bean) en afgezien van een Archos Video-app, waarmee lokale- en netwerkvideo`s afgespeeld kunnen worden, is er weinig door de fabrikant ingegrepen.
De tablet beschikt dus over een vrijwel kale versie van Android, met alleen Google-apps als Gmail, YouTube, Hangouts en Chrome geïnstalleerd. Je kunt voor gebruik kiezen om het Archos-softwarepakket te installeren, maar dit bestaat uit apps als Office Suite, Zinio en Angry Birds die je ook los uit Google Play kunt halen.
Dat de 101 Titanium niet tjokvol vooraf geïnstalleerde apps zit, is prettig. Dit maakt de tablet lekker vlot in gebruik en voorkomt dat je lang bezig bent alle overbodige software te verwijderen. In het navigeren door het besturingssysteem en het downloaden en installeren van apps valt op dat de 101 Titanium het, ondanks de bescheiden specificaties, allemaal goed kan bijhouden. Het apparaat hapert nauwelijks, zelfs als er op de achtergrond meerdere apps draaien. Ook browsen door Chrome en video`s bekijken in bijvoorbeeld de Netflix-app verloopt probleemloos.
Conclusie
De Archos 101 Titanium is een budgettablet en dat vertaalt zich naar een weinig boeiend design, bescheiden hardware en een vrijwel kale versie van besturingssysteem Android. Hoewel het ontwerp met de enkele speaker aan de achterkant en de matige camera`s wat steekjes laat vallen, is de tablet in dagelijks gebruik vlot genoeg voor de meeste taken. Surfen, apps installeren en gebruiken en video`s bekijken, kan de 101 Titanium prima aan. Gebruikers die veel games spelen, zijn wellicht meer gebaat bij een scherper scherm en een snellere processor, maar voor de meesten zal deze Archos-tablet zeker voldoen.
Lees meer over Archos
- Archos komt met betaalbare 64-bits smartphone (23-10-2014)
- Archos onthult goedkope Android-toestellen met bescheiden specs (21-2-2014)
- Archos 50 Helium en 45 Helium geïntroduceerd: goedkope 4G-smartphones (13-1-2014)
- Archos 101 XS2 Review: budgettablet met keyboarddock stelt teleur (6-1-2014)
- Archos Titanium serie introduceert budgetsmartphones vanaf 99 euro (18-10-2013)