Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Archos 101 XS2 Review: budgettablet met keyboarddock stelt teleur

Gijs Ettes
6 januari 2014, 14:25
4 min leestijd
Archos 101 XS2 Review: budgettablet met keyboarddock stelt teleur

Reviewscore

6

De Archos 101 XS2 is het betaalbare antwoord van de Franse fabrikant op de Android-tablets met toetsenbord van bijvoorbeeld Asus. De XS2 is aanzienlijk goedkoper dan de Transformer Pad TF701, maar beschikt dan ook over een scherm met een lagere resolutie en specificaties die over de gehele linie bescheiden zijn. Op het eerste gezicht wekt het apparaat dan ook weinig indruk, maar is dat terecht? Lees de Archos 101 XS2 review en kom erachter.

Standaard design met keyboarddock

De afgelopen weken hebben we de Archos 101 XS2 uitvoerig aan de tand gevoeld. De tablet valt op door het toetsenbord dat is te koppelen en daarnaast kan worden gebruikt als case ter bescherming van het scherm. De koppeling wordt gemaakt door een plastic standaardje op het keyboard uit te klappen dat de tablet schuin op zijn plaats houdt.

Archos 101 XS2 kopen

Daarnaast zijn er kleine magneetjes die moeten voorkomen dat de tablet per ongeluk de koppeling met het toetsenbord verliest, maar we hadden liever gezien dat het apparaat stevig vastklikte. Het komt namelijk maar al te vaak voor dat de tablet losschiet wanneer je deze op een andere plek dan een tafel gebruikt. Tekstverwerken met de Archos 101 XS2 zit er sowieso niet in en zelfs plat op een tafel valt de verbinding tussen tablet en toetsenbord regelmatig weg. De toetsen van het keyboard zijn klein en staan weinig omhoog, waardoor je vaak toetsaanslagen mist of typefouten maakt. Deze recensie is volledig op de XS2 geschreven en dat was dan ook een behoorlijke klus.

Hardware: functioneel, maar niet meer dan dat

Qua design doet de XS2 ons vooral denken aan de eerdere generatie Samsung Galaxy Tabs, met veel plastic en een achterklep van aluminium. Het is vooral functioneel, maar niet meer dan dat. Wel opvallend is het hoge gewicht. Met het dock erbij weegt het apparaat maar liefst 836 gram; bijna evenveel als een moderne ultrabook. Aan de voorzijde bevinden zich twee speakers en uiteraard zijn ook een front- en backcamera van de partij. Deze identieke camera’s schieten plaatsen met maximaal 1,9 megapixel.

Verder is de Android-tablet voorzien van een 1,6GHz-quadcore-processor en 2GB aan werkgeheugen. De XS2 maakt gebruik van de relatief trage Rockchip RK3188 die er niettemin voor zorgt dat Android soepel draait. Met moderne 3D-games heeft de processor beduidend meer moeite. Het 10,1 inch-scherm maakt gebruik van ips-technologie voor goede kijkhoeken, maar de resolutie is met 1280 bij 800 laag voor een display met deze omvang. Op het moment van schrijven draait het apparaat op Android 4.2 (Jelly Bean); onduidelijk is of een update naar Android 4.4 in de planning staat.

Software: kaal en snel

Archos 101 XS2 keyboard

Op het gebied van software is de XS2 relatief kaal, maar dan vinden we in dit geval wel prettig. Alleen de bekende Google-apps staan geïnstalleerd op de tablet, wat ervoor zorgt dat hij lekker snel voelt tijdens het navigeren en waardoor slechts een klein gedeelte van de 16GB aan opslag is ingenomen wanneer je het apparaat voor de eerste keer aanzet. Voor beginnende gebruikers betekent dit echter wel dat ze even moeten zoeken naar bijvoorbeeld een goede office-app.

Wel fijn vinden we de toevoeging van Archos Video, waarmee je veel soorten bestandsformaten kunt afspelen, waaronder mkv, flv, mp4 en avi. Bovendien is het opslaggeheugen uit te breiden met een micro-sd-kaartje, dus het is geen probleem om je favoriete films onderweg mee te nemen.

Camera en accuduur

Over de twee camera’s van de Archos 101 XS2 kunnen we kort zijn: deze zijn eigenlijk alleen geschikt voor een incidentele selfie of om mee te videobellen. Een flitser ontbreekt, waardoor je in donkere omgevingen sowieso niet kunt fotograferen. In beter licht zijn gemaakte foto’s en video’s echter ook korrelig, flets en onscherp.

De accuduur van het Android-toestel is redelijk, al hebben we niet kunnen achterhalen wat voor capaciteit de accu heeft. Bij zwaar gebruik moet de XS2 in ieder geval aan het einde van de dag aan de lader. Doe je het rustiger aan, dan gaat de accu zo’n twee tot drie dagen mee.

Archos 101 XS2 review

Conclusie

De Archos 101 XS2 is een tablet met keyboarddock die de nodige steken laat vallen. Zo is het apparaat met 836 gram zwaar en is het keyboarddock lastig in gebruik door de kleine knoppen en het feit dat het niet stevig vastklikt. De interne hardware van de budgettablet is goed voor een toestel in deze prijsklasse, maar het software-aanbod is beperkt en de camera’s ronduit dramatisch. In het dagelijks gebruik voelt de XS2 vlot aan en hij kan met veel (video)formaten overweg. We kunnen deze Archos-tablet echter alleen aanrader zonder keyboarddock en met een (nog) lager prijskaartje.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Archos 101 XS2
Archos 101 XS2

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu