>Eind 2014 barst de strijd tussen de phablets écht los. De finalisten zijn de Ascend Mate 7 van Huawei, Galaxy Note 4 van Samsung en Nexus 6 van Google en Motorola. De eerste phablet die we bij Android Planet bespreken, is de 6 inch-smartphone van Huawei. Het toestel begint ijzersterk met een fraai robuust design van aluminium en spetterende accuduur, en is met een adviesprijs van 499 euro tevens de goedkoopste van de drie phablets.
Lees verder na de advertentie.
Design en scherm
Een 6 inch-scherm is echt het limiet van phablets. Dat blijkt met de Ascend Mate 7, die door zijn grote scherm alleen bij een specifieke groep consumenten in de smaak zal vallen. Toch lukt het Huawei om het grote scherm in een zo compact mogelijke behuizing (157 bij 81 bij 7,9 millimeter, 185 gram) te stoppen. Daarmee is de Ascend Mate 7 één van de meest handzame 6 inch-phablets, maar blijft het wel grotendeels noodzakelijk om de grote smartphone met twee handen vast houden en te besturen.
Het grote scherm heeft een full-hd-resolutie van 1920 bij 1080 pixels en biedt heldere kleuren en goede kijkhoeken. Hierdoor maakt het scherm niet alleen indruk met zijn formaat, maar ook met zijn beeldkwaliteit. Mocht je zo’n groot scherm niet erg vinden, dan zal het uiterlijk van de phablet je absoluut bekoren. De behuizing is gemaakt van stevig aluminium waardoor het toestel echt een premium uiterlijk heeft. De hoeken zijn licht afgerond, waardoor het toestel niet in de hand snijdt. De jackingang zit aan de bovenkant, aan de rechterkant zijn de powerknop en volumeknoppen te vinden en de linkerkant biedt plaats aan een micro-sd-kaart en simkaart.
Waar ik mij wel aan stoor (maar ik zal wel de enige zijn) is dat de micro-usb-ingang van de smartphone niet in het midden van de onderzijde zit. Hij zit een centimeter te veel naar links. Dat is niet alleen minder mooi, maar werkt ook verwarrend als je automatisch de micro-usb-stekker in het midden van de onderzijde wilt steken.
Aan de achterkant is een vingerafdrukscanner te vinden, onder de cameralens die een beetje uitsteekt. De vingerafdrukscanner is vierkant en biedt de ruimte om je vinger in te plaatsen. Daarnaast is de vingerafdrukscanner mooi in het design weggewerkt en werkt ‘ie snel en simpel. Je voegt jouw favoriete vingers toe en als je de vinger op de scanner legt, wordt het scherm direct geactiveerd. Je hoeft niet eens een knop in te drukken. En omdat velen hun wijsvinger tijdens het vasthouden van hun smartphone toch al vaak rond die plek houden, is het voor deze grote smartphone de ideale plaats.
Hardware en accuduur
De Ascend Mate 7 is voorzien van een octacore Kirin 925-chip met een kloksnelheid van 1,8 GHz. Deze wordt geproduceerd door Huawei en werkt vlot. In normaal gebruik merk je geen verschil tussen Huawei’s chip en populairdere chips als de Snapdragon 800 of 801, maar bij grafisch intensieve games kun je af en toe een kleine vertraging merken. Verder is er 2GB werkgeheugen bij het 16GB-model en 3GB werkgeheugen bij het 32GB-model aanwezig. Beide versies zijn uit te breiden via een micro-sd-kaart.
Al die hardware krijgt zijn energie van een grote accu van 4100 mAh. Dat is maar liefst 1000 mAh meer dan de meest phablet-concurrenten. Dat is kenmerkend voor Huawei, die liever een smartphone iets dikker maken en een grote accu erin stoppen. Dit betekent dat de accuduur van de Ascend Mate 7 gewoonweg uitstekend is. Zelfs met zeer intensief gebruik kun je gemakkelijk de dag doorkomen. Daarmee is de Huawei-phablet echt voor de powergebruiker die veel met zijn smartphone bezig is.
Software
De Ascend Mate 7 draait vanuit de doos op Android 4.4 KitKat en wordt regelmatig van Huawei van softwareupdates voorzien. De eerste keer dat je de phablet opstart, krijg je een donker design te zien met bruine app-iconen. Dit spuuglelijke design zal menigeen afschrikken om ĂĽberhaupt de smartphone aan te schaffen. Er is gelukkig een thema-app om het uiterlijk van de smartphone te vervangen door een iet neutralere variant. Echt blijft het nog steeds erg speels en kinderlijk, waarbij app-iconen worden vervangen door lelijke blokkerige iconen die van een achtergrondkleur worden voorzien.
Een andere vreemde actie van Huawei is het schrappen van de app-drawer. Deze zit niet in de Huawei-software ingebouwd. Alle apps zijn op het tweede scherm te vinden, waardoor de verschillende homescreens erg druk kunnen worden. Daar helpt ook het gebruik van drukke Huawei-widgets niet bij. Je merkt dat Huawei nog erg zoekende is naar een passend design, dat LG, HTC en Sony al bijvoorbeeld wel hebben gevonden.
Daarnaast merkte in tijdens gebruik dat het openen van het notificatiescherm met één hand erg moeilijk was. Gelukkig heeft Huawei de optie toegevoegd om de touchscreenknoppen aan te passen met een extra knop aan de rechterzijde die het notificatiescherm kan oproepen. Dit zorgde ervoor dat ik de smartphone veel gemakkelijk met één hand kon gebruiken. Het blijft echter wel vreemd aanvoelen om een knop te gebruiken omdat je ergens niet bij kunt.
We zijn tevens te spreken over enkele bijgeleverde apps, zoals de officiële update-app die fraai oogt en snel en gemakkelijk werkt. Ook de app Telefoonbeheer, waarmee je jouw smartphone kunt versnellen, stroom kunt besparen, dataverbruik in de gaten kunt houden en apps kunt vergrendelen, is een fijne uitgebreide app om je toestel mee te beheren. Zo kun je op de optimalisatieknop drukken om jouw smartphone te scannen en naar verbeteringen te zoeken. Handig voor degenen die niet zo veel van Android weten, maar wel hun smartphone snel willen houden.
Camera
De 13 megapixel-camera aan de achterzijde schiet goede foto’s en maakt eveneens goede video’s. De kleurweergave is goed en ook met iets minder zonlicht schiet de lens nog duidelijke foto’s. Een minpunt blijft wel dat de kwaliteit net wat minder is dan die van concurrenten als Samsung, Sony en LG. Zo treedt er sneller ruis op bij foto’s en zijn de prestaties in het donker slechter dan die van vergelijkbare andere Android-smartphones.
Huawei heeft selfies altijd al serieus genomen. Zo bracht Huawei niet alleen als eerste een heuse selfie-smartphone uit, de frontcamera van de Huawei-smartphones zijn veelal van hoge kwaliteit. Dat is bij de Ascend Mate 7 ook het geval. De 5 megapixel-camera presteert uitstekend voor een frontcamera en door de geinige toevoegingen van Huawei kun je jouw perfecte selfie maken. Zo is er een speciale schoonheidsmodus die je gezicht strak trekt en verschijnt er bij het maken van een selfie een extra schermpje aan de linkerbovenkant waardoor je recht in de cameralens kijkt.
Conclusie Huawei Ascend Mate 7 review
De Ascend Mate 7 is een smartphone van hoge kwaliteit met een vrij zachte prijs. Het design behoort tot één van de fraaiste in de wereld van Android-smartphones en ook het scherm en de accuduur zijn uitstekend. Hier en daar laat Huawei een steekje vallen, waarbij de software gewoonweg het grootste nadeel van de Ascend Mate 7 vormt. De interface van de Chinese fabrikant is te druk, speels en onoverzichtelijk voor Europeanen, maar kan door aanpassingen van de gebruiker wel sterk worden verbeterd. Maar dat zouden gebruikers eigenlijk niet behoren te doen. Het probleem voor Huawei is dat de fabrikant sterkte concurrentie krijgt van de phablet-koning Galaxy Note 4 en de nieuwkomer Nexus 6, die de bouwkwaliteit van Motorola combineert met het stock Android van Google. Echter is de Nexus-smartphone dit jaar net zo duur als een gemiddelde high-end-smartphone, waardoor de Ascend Mate 7 toch zo’n 100 euro goedkoper is dan zijn directe concurrenten. En dat kan potentiĂ«le kopers over de streep trekken. EĂ©n ding is wel duidelijk: met de Ascend Mate 7 in je broekzak heb je wel één van de mooiste Android-smartphones in je bezit.