Asus Transformer Pad TF103C review: goedkoop en geweldig functioneel

Redactie
22 juli 2014, 19:02
5 min leestijd

De Transformer Pad TF103C van Asus is het instapmodel binnen de tablet-met-toetsenbord-lijn. Een dikke twee jaar geleden testte ik één van de eerste Transformer-tablets: de Eee Pad Transformer Prime. En toen was ik al verkocht aan het idee van een convertible van een tablet en laptop. Het werkt namelijk echt. De nieuwe Transformer Pad brengt hetzelfde idee, alleen dan voor een prijs die heel schappelijk is. Lees meer in deze  Asus Transformer Pad TF103C review.

De Transformer Pad TF103C van Asus is het instapmodel binnen de tablet-met-toetsenbord-lijn. Een dikke twee jaar geleden testte ik één van de eerste Transformer-tablets: de Eee Pad Transformer Prime. En toen was ik al verkocht aan het idee van een convertible van een tablet en laptop. Het werkt namelijk echt. De nieuwe Transformer Pad brengt hetzelfde idee, alleen dan voor een prijs die heel schappelijk is.

Design & scherm

Het design van de Pad TF103C is een beetje ongeïnspireerd. Het design is al jaren hetzelfde. Dat werkt en is functioneel, maar de designs van oudere modellen springen interessant genoeg meer in het oog door het gebruik van andere materialen en kleuren. Mogelijk heeft Asus gekozen voor een simpel plastic design om de kosten te drukken. Het enige dat een beetje opvalt, is het design van het dock. Die is van plastic, maar lijkt van een afstandje van metaal te zijn gemaakt. Stevig is het echter wel en de verbinding tussen de tablet en het toetsenborddock voelt niet alsof het snel kapot kan gaan. Er is wel een klein beetje speling, maar niet genoeg om het instabiel aan te laten voelen.

1403092449

Het 10,1 inch-scherm van de Transformer Pad TF103C valt een beetje tegen. De resolutie van 1280 bij 800 pixels is geen full-hd, maar alleen hd. En dat zie je op zo’n groot scherm. Je neemt niet constant individuele pixels weer, maar het verschil tussen full-hd en hd is duidelijk te zien. De kijkhoeken en helderheid zijn verder oké. Daarmee blinkt het scherm nergens in uit, maar is het voldoende voor de meeste taken.

Hardware en accuduur

De Transformer Pad TF103C is verder voorzien van een Intel Z3745 1,33GHz quadcore-processor, 1GB aan werkgeheugen en 16GB aan interne opslagruimte dat met een micro-sd-kaart uitbreidbaar is. Foto’s kun je schieten met de 2 en 0,3 megapixel-camera en er is ook een ingang voor een micro-hdmi-kabel. Hiermee kun je de tablet bijvoorbeeld met een extern beeldscherm als een tv koppelen. De tablet meet 257,4×178,4×9,9 millimeter en als het dock is gekoppeld is het apparaat 19,8 millimeter dik. Met zijn gewicht van 1,1 kilo kan je ‘m trouwens gemakkelijk mee in de tas nemen.

1403092450

De accuduur van de Transformer Pad TF103C is in orde, maar blinkt niet uit. En dat is zonde, want zijn voorgangers blinken wel uit door een uitstekende accuduur. De Transformer Pad TF103C heeft als één van de weinige Transformer-tablets geen extra accu in het toetsenborddock. Dit zorgt ervoor dat de tablet een stuk lichter is, maar dat zowel de tablet als het dock energie slurpen van de accu van 5070 mAh. Dit is an sich genoeg voor een 10 inch-tablet met een hd-resolutie, maar het is zonde dat de mogelijkheden van het dock niet tot de volledige potentie worden benut. Gemiddeld kun je met de Transformer Pad zo’n acht uur halen.

Toetsenborddock en software

Het toetsenborddock van de Transformer Pad TF103C mag dan niet over een extra accu beschikken, handig is ‘ie zeker wel. Door de koppeling met het dock kun je de tablet eigenlijk gebruiken als een volwaardige Android-laptop. De muis wordt bestuurd met het touchpad op het dock en het toetsenbord is voorzien van speciale Android-toetsen, zoals speciale toetsen voor de zoekoptie, instellingen of optiefunctie van Android. Het werken met een toetsenbord is soms een verademing: van het schrijven van artikelen tot het spelen van een spelletje, maar ook als je gewoon een video kijkt. De dock houdt dan automatisch het scherm in de hoek die jij wilt. Geen geklooi meer met hoesjes die net niet de goede kijkhoek bieden om een serie in de trein te kijken.

1403092453

Vanuit de doos draait de Transformer Pad TF103C op Android 4.4 met Asus’ eigen schil eroverheen. Zo biedt Asus de mogelijkheid om via een app de kleuren van het scherm aan te passen (handig!) en een reeks andere handige apps. De quadcore-processor van Intel kan de taken goed verwerken en de tablet is ondanks de ietwat krappe 1GB RAM snel genoeg voor de dagelijkse taken, zoals tekstverwerking, casual gaming en video’s bekijken.

Conclusie

Er valt genoeg op de Transformer Pad TF103C aan te merken. Neem bijvoorbeeld de niet echt uitstekende accuduur. Of het scherm met enkel een hd-resolutie. Of het saaie en ongeïnspireerde design. Het zijn minpunten die bij de Transformer voor mij niet zo zwaar wegen. De combinatie van tablet en toetsenborddock is vrij uniek in de tablet-wereld en ik begrijp niet waarom dit is. Het is heerlijk om de mogelijkheid te hebben een tablet te gebruiken (op de bank, in bed of tijdens het lezen in de trein) en op andere momenten met een laptop te werken (in de trein en overal op je schoot).

De Transformer Pad TF103C heeft mij weer een beetje tablet-minded gemaakt. Hoewel ik een reeks tablets in de kast heb liggen die aan het verstoffen zijn, merkte ik de afgelopen periode dat de Transformer Pad TF103C toch erg vaak in mijn tas te vinden was. Als een vervanger voor mijn laptop, die ik eigenlijk alleen nodig heb voor specifieke taken – neem bijvoorbeeld Photoshop of videoverwerking. Maar voor die kleine andere taken – een document bewerken, surfen, video’s kijken of gewoon apps openen – was de Transformer Pad TF103C een zeer handige en veelzijdige keuze. En ik kon zelf bepalen hoe ik die keuze gebruikte. Ideaal. Nu graag een nieuwe Transformer met échte high-end specs.

De Transformer Pad TF103C is sinds 20 juni 2014 te koop voor een adviesprijs van 279 euro.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's