De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Asus Zenfone 4 review: degelijke telefoon in verkeerde prijsklasse

Declan van Schaik
17 november 2017, 20:28
6 min leestijd
Asus Zenfone 4 review: degelijke telefoon in verkeerde prijsklasse

Reviewscore

6,5

De opvolger van de Zenfone 3 is verkrijgbaar: de Asus Zenfone 4. Met een nieuw design, nieuwe camera en de slogan ‘we love photo’ waren wij erg benieuwd naar het toestel. Lees nu onze Asus Zenfone 4 review.

Lees verder na de advertentie.

Lees onze Asus Zenfone 4 review

Het wordt steeds moeilijker voor fabrikanten om zich te onderscheiden met een mobiele telefoon. Asus is nu gekomen met de opvolger van de Zenfone 3: de Zenfone 4. Met deze smartphone probeert het bedrijf uit Taiwan mee te gaan in het geweld van toptoestellen en zichzelf te onderscheiden met de camera’s.

Design: verbeterd maar erg glad

Asus heeft voor een achterkant van Gorilla Glass gekozen. Dit betekent dat ‘ie niet zomaar breekt. Hiermee volgt de Zenfone hetzelfde concept als de iPhone 8 en Galaxy S8: een glazen voor- én achterkant in een metalen frame. Door het glas voelt de smartphone luxe aan. Deze achterzijde is een goede keuze van Asus.

Waar de vingerafdrukscanner van de Zenfone 3 op de achterkant zit, is die ditmaal verplaatst naar de voorkant. De scanner fungeert als homeknop, en zit ook op de plek waar eerst de knop zat. Daarnaast zijn de camera’s mooi weggewerkt achter het glas, wat het toestel mooi egaal maakt. Helaas is ‘ie daardoor ook erg glad. De Zenfone 4 heeft een matige grip, en we raden niet aan om hem op de rand van een bank of stoel te leggen. Hij glijdt er geheid een keer van af. Met de bijgeleverde cover zijn deze problemen echter snel verholpen.

Asus Zenfone 4 review

Verder bevindt zich op de achterzijde een opvallend prisma dat ontstaat vanuit het Asus-logo. Datprisma is op het eerste gezicht even wennen, maar uiteindelijk een mooie toevoeging aan het design van de Zenfone 4. De power- en volumeknoppen voelen stevig aan, maar steken niet ver uit de telefoon. Als je een hoes met dikke zijkanten om de Zenfone hebt, dan kunnen de knoppen wat moeilijk bereikbaar zijn.

Scherm en hardware

De Zenfone 4 heeft een 5,5 inch lcd-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Dit zorgt voor een pixeldichtheid van 401 ppi, waardoor pixels met het blote oog vrijwel niet te onderscheiden zijn. Een QHD-scherm was geen overbodige luxe geweest, maar voor de meeste mensen is full-hd meer dan voldoende.

Het scherm werkt naar behoren en is erg scherp, maar de kleurreproductie had beter gekund. Felle kleuren ogen ietwat koel en dof, terwijl de wittinten juist weer erg helder worden afgebeeld. In de felle zon kun je het scherm niet altijd evengoed aflezen. In situaties bij normaal én weinig licht presteert het scherm van de Zenfone 4 wel uitstekend.

Asus Zenfone 4 review

De verplaatste vingerafdrukscanner werkt voldoende, maar niet zo goed als op sommige vlaggenschepen. Het scherm ontgrendelt razendsnel als de scanner je vinger herkent. Echter lukt dit regelmatig niet in één poging, omdat de knop je vinger niet goed leest als je hem slechts heel kort of schuin oplegt.

De Zenfone 4 beschikt 64GB aan intern geheugen, waarvan ruim 51GB over is voor de gebruiker. Met een micro-sd-kaart kun je het geheugen met maximaal 256GB uitbreiden. Verder beschikt het toestel over 4GB werkgeheugen en draait ‘ie op een Snapdragon 630-chip. Dit maakt de Zenfone 4 niet het meest krachtige toestel, maar in het dagelijks gebruik is het meer dan voldoende.

Software: overbodige ZenUI-skin

De Zenfone 4 werkt standaard op Android 7.0 (Nougat), waar Asus een eigen interface, genaamd ZenUI 4.0, overheen heeft gelegd. Vaak zijn deze skins van fabrikanten een onnodige toevoeging die er vooral voor zorgen dat het systeem een rommeltje lijkt. Bij ZenUI 4.0 blijft de schade beperkt, maar het blijft de vraag wat zo’n eigen skin nou werkelijk toevoegt aan een telefoon.

Zo plaatst ZenUI 4.0 witte half transparante vierkantjes achter de app-icoontjes. Dit is een overbodige toevoeging waardoor het scherm drukker oogt dan nodig is. Daarnaast zijn sommige symbolen in het instellingen-menu in een eerste oogopslag niet meteen duidelijk en heeft het standaard toetsenbord links onderin een onhandige instellingen-knop. Deze knop zit naast de button voor symbolen, waardoor je hier regelmatig op drukt terwijl je dat niet wilt. De skin zit degelijk in elkaar, maar Asus had de details beter kunnen afwerken. Een update naar Android 8.0 (Oreo) volgt overigens pas begin volgend jaar.

De hoeveelheid meegeleverde apps valt ons erg mee. In tegenstelling tot bij veel andere smartphones is er bij de Asus Zenfone 4 geen overdaad aan apps die je waarschijnlijk toch nooit gaat gebruiken. De nieuwe telefoon wordt geleverd met de standaard Google-apps, plus Selfie Master. Deze applicatie retoucheert oneffenheden op het gelaat en maakt je ‘mooier’. Als wij een foto maakten met Selfie Master leek het vooral alsof we een berg make-up op ons gezicht hadden.

Camera: hoge verwachtingen

De Zenfone 4 moet het vooral hebben van de camera, als we Asus moeten geloven. De fabrikant heeft zelfs de mooie slogan ‘we love photo’ aan het toestel gekoppeld, waarmee Asus hoge verwachtingen creëert. De Zenfone 4 is het eerste toestel van Asus dat achterop een dubbele camera heeft, een trend die we dit jaar bij meer fabrikanten hebben gezien

De dubbele camera bestaat uit een 12 megapixel- en 8 megapixel-camera. De primaire camera beschikt over een f/1,8 diafragma en optische beeldstabilisatie, waardoor je ook scherpe foto’s schiet met trillende handen. In praktijk moet je het toestel echter nog steeds goed stil houden om een scherpe foto te maken. Dit is nog meer het geval als je met de tweede camera een wide-angle-shot maakt. De ene keer schiet je scherpe foto’s, de andere keer zijn delen op de foto onscherp. In situaties met weinig licht zit er redelijk veel ruis in het beeld.

Tevens vervormen de foto’s met wijde kijkhoek enigszins op een fish-eye-achtige manier. Dit merk je vooral als je dergelijke foto’s van dichtbij maakt. In situaties met weinig licht kun je de optie beter helemaal niet gebruiken, waardoor wij over het algemeen een twijfelachtig vertrouwen hebben in de tweede camera. Voor de meest betrouwbare resultaten kun je beter enkel de hoofdcamera gebruiken. De frontcamera ondersteunt geen wide-angle-foto’s, de Asus Zenfone 4 Selfie of 4 Selfie Pro kunnen dat wel.

Asus Zenfone 4 review

Accuduur

In de smartphone zit een 3300 mAh-accu, wat voor 2017 gemiddeld is. Ben je een zware gebruiker van je mobiele telefoon, dan kan het gebeuren dat je de Zenfone 4 tussentijds even aan de stroom moet leggen. In andere gevallen haal je zonder problemen het einde van de dag op één accu. Middels snelladen kun je de accu bovendien in ongeveer een half uur een uur voor 50 procent opladen.

Conclusie Asus Zenfone 4 review

De Asus Zenfone 4 is een onopvallende grijze muis te midden het geweld van alle smartphones. Het toestel steekt niet boven de rest uit, maar is ook zeker niet slechter dan zijn concurrenten. Het design is aantrekkelijk en met het bijgeleverde hoesje ligt het toestel goed in de hand. De camera krijgt, mede door de wide-angle-optie, het voordeel van de twijfel en de accuduur is ruim voldoende voor normale gebruikers.

De adviesprijs van 500 euro wordt echter niet overtuigend gerechtvaardigd. Voor hetzelfde bedrag schaf je een recente smartphone in dezelfde prijsklasse of iets ouder high-end toestel aan, dat beter presteert. Zo heeft de camera ons niet volledig kunnen overtuigen en is de vingerafdrukscanner niet helemaal wat we hadden gehoopt. Ook heeft ZenUI 4.0 geen toegevoegde waarde. Al met al is de Asus Zenfone 4 een middelmatig toestel dat nergens echt in uitblinkt.

Asus Zenfone 4 kopen

Ben je na het lezen van deze review enthousiast geworden? In ons overzicht hieronder vind je de beste aanbiedingen voor een Asus Zenfone 4 met abonnement. Een losse Asus Zenfone 4 heeft een adviesprijs van 499 euro.

Asus Zenfone 4

Asus Zenfone 4 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Asus Zenfone 4 prijzen. Bekijk alle Asus smartphones.

Alle Asus smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Asus Zenfone 4
Asus Zenfone 4

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu