De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Asus ZenFone 5 preview: iPhone X-kloon maakt nauwelijks indruk

Wouter Nijsen
28 februari 2018, 13:44
4 min leestijd
Asus ZenFone 5 preview: iPhone X-kloon maakt nauwelijks indruk

Reviewscore

6,5

Met de ZenFone 5 probeert Asus een interessant alternatief neer te zetten voor toestellen van bijvoorbeeld Samsung, Huawei, Nokia en OnePlus. Daarin lijkt de fabrikant niet helemaal te slagen, zoals je in deze Asus ZenFone 5 preview kunt lezen.

Lees verder na de advertentie.

Gekopieerd design

Ook Asus stapt over op randloze schermen en vertelde tijdens de presentatie dat 90 procent van de voorkant wordt ingenomen door het display. Een knappe prestatie, want het zorgt ervoor dat de smartphone een 6,2 inch-scherm in de behuizing van een 5,5 inch-smartphone verpakt. Maar wat schetst de verbazing: Asus heeft voor het design van de ZenFone 5 rechtstreeks afgekeken bij Apples iPhone X. De gelijknissen zijn overduidelijk en zelfs de welbekende notch is aanwezig. Daarin zitten diverse sensoren en de frontcamera verwerkt, waarmee bijvoorbeeld gezichtsherkenning mogelijk is.

Asus ZenFone 5 preview

Het maakt de smartphone niet per se lelijk, want hij ziet er best goed uit, maar het is jammer dat Asus geen enkele moeite heeft gedaan om iets onderscheidends met het design te doen. De ZenFone 5 is een regelrechte iPhone X-kloon en is op het eerste gezicht nauwelijks van Apples smartphone te onderscheiden. Asus vertelde tijdens zijn event met trots dat de notch van de ZenFone 5 kleiner is dan die van de iPhone X, maar met dit soort uitspraken kunnen we verder weinig.

Verbeterde hardware en camera

Kijken we naar de specificaties van de ZenFone 5, dan worden we iets enthousiaster. Het 6,2 inch-scherm heeft een resolutie van 2246 bij 1080 pixels en de smartphone wordt aangedreven door de nieuwe Snapdragon 636-chip met 4GB RAM en 64GB opslag. De Snapdragon 636 is niet zo snel als de chips die we in Android-vlaggenschepen vinden, maar vlot genoeg voor dagelijks gebruik. Tijdens onze korte hands-on voelde de smartphone dan ook vloeiend aan. De processor is bovendien energiezuinig, wat de accuduur ten goede moet komen.

Asus ZenFone 5 preview

Aan de achterkant zit een vingerafdrukscanner, maar het is ook mogelijk om de telefoon te ontgrendelen via gezichtsherkenning. Dat lijkt redelijk goed te werken: mijn gezicht werd redelijk vlot vastgelegd en het ontgrendelen zelf ging prima. Het gaat echter niet zo rap als op bijvoorbeeld de OnePlus 5T.

De camera heeft enkele slimme features

Asus zet met de ZenFone 5 ook in op de camera. Het toestel heeft een dubbele camera, waarmee meer licht (voor foto’s in het donker) wordt opgevangen, maar ook een scherptediepte-effect wordt gecreëerd. Uniek zijn de AI-functies die Asus heeft toegevoegd. De ZenFone 5 kan bijvoorbeeld verschillende fotosituaties herkennen, en vervolgens de juiste instellingen inschakelen die doorgaans zorgen voor een betere foto. Dat klinkt handig, maar was tijdens onze previewsessie lastig te testen.

ZenUI is een kermis

Asus heeft de smartphone voorzien van Android 8.0 (Oreo) met ZenUI, een Android-skin die veel aanpassingen doet aan Googles mobiele besturingssysteem. Niet alleen qua functies, maar ook het uiterlijk gaat op de schop. Dat pakt niet zo goed uit, want ZenUI is een kermis van kleuren, met een kinderlijke interface en raar afgesneden icoontjes. Het geheel oogt druk, onoverzichtelijk en we snappen niet helemaal waarom Asus zoveel aan Android moet aanpassen.

Asus ZenFone 5 preview

Wel positief: de hoeveelheid dubbele apps en bloatware is flink verminderd. Asus levert alleen de Instagram- en Facebook-app mee, en heeft daarnaast een aantal van zijn eigen applicaties geschrapt. Bovendien kiest het bedrijf er in sommige gevallen (zoals het toetsenbord) de standaard app van Google mee te leveren. En dat is toch hoe we het graag zien.

In de software zitten wel een aantal handige foefjes verwerkt. Zo gaat de ZenFone 5 slimmer om met het opladen. Laad jij je telefoon vaak ‘s nachts op, dan blijft het accupercentage een aantal uren op 100 procent staan. Dat is ongunstig voor de levensduur van de batterij. De ZenFone 5 kijkt naar hoe laat je doorgaans uit bed gaat en laadt de accu een aantal uur voordat je wakker wordt tot 80 procent op. Vlak voordat je opstaat, wordt de resterende 20 procent bijgeladen. Handig, maar niet uniek: Sony-smartphones doen dit al langer.

Conclusie Asus ZenFone 5 preview

De Asus ZenFone 5 is waarschijnlijk geen slechte smartphone, maar het oogt simpelweg niet zo spannend. Het design is duidelijk afgekeken bij de iPhone X en ook op de software hebben we onze opmerkingen. Waar steeds meer fabrikanten (zoals Nokia en sinds kort ook Wiko) kiezen voor stock-Android, blijft Asus vasthouden aan zijn zware ZenUI-skin. De prestaties lijken echter in orde en ook het scherm ziet er prima uit. Over de camera en accuduur kunnen we nog weinig zeggen; dit gaat we voor de review uitgebreid testen.

Prijs en release

Het is nog onduidelijk of en wanneer de Asus ZenFone 5 naar de Benelux komt en wat het toestel gaat kosten. Wanneer hier meer over bekend is, dan lees je het op Android Planet.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Asus Zenfone 5
Asus Zenfone 5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu