De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Asus Zenfone 5 review: ZenUI blijft een zorgenkindje

Michel van 't Klaphek
4 juli 2018, 19:12
9 min leestijd
Asus Zenfone 5 review: ZenUI blijft een zorgenkindje

Reviewscore

6,5

Asus probeert met de Zenfone 5 zichzelf opnieuw uit te vinden, maar doet er verstandig aan eerst terug te gaan naar de basis. Wat we van het toestel vinden, lees je in deze uitgebreide review.

Lees verder na de advertentie.

Check de Asus Zenfone 5 review

“Heb je een iPhone X?” Het was de standaardreactie wanneer ik de Asus Zenfone 5 tevoorschijn haalde. Toegegeven, het ontwerp is duidelijk op het Apple-toestel geïnspireerd, maar daar houden de gelijkenissen ook wel op.

Asus speelt een bescheiden rol op de smartphonemarkt. De fabrikant probeert met de Zenfone 5 iets nieuws en introduceert onder meer een voorkantvullend scherm, en laat de fysieke thuisknop achterwege. Hoewel we dol zijn op vernieuwingen, zou Asus beter eerst een solide fundament moeten leggen.

Het probleem van de Zenfone 5 ligt namelijk niet bij de grootte van het scherm, of de dunne randen, maar bij de software. Het wil daarbij niet helpen dat de Zenfone 5 veel concurrentie heeft, onder meer van Nokia en Huawei.

Asus Zenfone 5 review

Design: geen thuisknop meer

Er is qua uiterlijk het nodige veranderd ten opzichte van de Asus Zenfone 4. Het toestel is gemaakt van glas en metaal, waardoor hij stevig en hoogwaardig aanvoelt. Met name de achterkant glimt behoorlijk, waardoor vetvlekken en vingerafdrukken onvermijdelijk zijn. Asus levert standaard een siliconen beschermhoes mee, zodat je het toestel hiertegen wapent.

De grootste verandering vinden we aan de voorkant. De Zenfone 5 heeft namelijk een voorkantvullend scherm, inclusief de door sommigen gehate notch. Het ontwerp is daarmee duidelijk afgekeken van de iPhone X. Door het grote schermoppervlak is de vingerafdrukscanner naar de achterkant verhuisd. Een prima locatie: je hoeft je vinger niet te overstrekken en de ligging voelt natuurlijk aan.

De scanner werkt overigens wisselvallig: de ene keer ontgrendelt het scherm vrijwel direct, terwijl je soms wel vijf pogingen nodig hebt. De Zenfone 5 past verder in vrijwel iedere broekzak, mede door de efficiënte schermindeling. Hij is namelijk iets dikker dan zijn voorganger, maar in de breedte en lengte juist kleiner.

De behuizing biedt ruimte aan de aan/uit-knop en volumeknoppen. Aan de onderkant zit een hoofdtelefoonaansluiting en usb-c-poort. De smartphone is gemakkelijk met één hand te bedienen, maar je ontkomt er niet aan om soms allebei je handen te gebruiken. De linkerbovenhoek haal je bijvoorbeeld niet met één hand.

Asus Zenfone 5 review

Een hele brede notch

De Zenfone 5 is een middenklasser en heeft logischerwijs een lcd-scherm. Dit is helemaal niet erg, omdat zijn concurrenten met dezelfde schermtechniek zijn uitgerust. Bovendien is een lcd-display zuiniger, waardoor de accu langer meegaat.

Het 6,2 inch-scherm is helder en beschikt over goede kijkhoeken. Hierdoor kun je teksten ook aflezen wanneer je het toestel niet recht voor je houdt. De kleurweergave is meestal goed, maar soms iets te verzadigd. Dit wordt met name duidelijk wanneer je een video met scherpe contrasten kijkt. Donkere kleuren ogen dan grijsachtig, terwijl kleuren als geel juist te fel zijn.

Met een resolutie van 2246 bij 1080 pixels is de Zenfone 5 net iets minder scherp dan concurrenten als de Huawei P20 Lite. Dit verschil is in de praktijk nauwelijks merkbaar. Wat overduidelijk wel opvalt, is de brede notch aan de bovenkant. De inkeping neemt een derde van de totale breedte in beslag, en is daarmee niet te missen.

Zenfone 5 heeft een hele brede inkeping

Er blijft zo geen ruimte over voor het tonen van notificaties. Hier heeft Asus echter iets op bedacht. Door de notificatiebalk eventjes ingedrukt te houden, verschijnen alle meldingen net onder de notch. Deze functie is leuk bedacht, maar heeft geen toegevoegde waarde. Je had immers net zo goed het venster direct helemaal naar beneden kunnen vegen.

Daarnaast valt op dat het scherm slecht is af te lezen in fel zonlicht. Tijdens de testperiode scheen het zonnetje flink en was het moeilijk om te kunnen zien wat op het display stond. Gelet op het Nederlandse klimaat is dit meestal geen probleem, maar onder de testomstandigheden was het een duidelijk minpunt.

Asus Zenfone 5 review

Hardware: niks te klagen

Over de hardware van de Asus Zenfone 5 kunnen we kort zijn: die is prima. Het toestel voelt lekker snel aan en hapert zelden. Apps starten rap op, zware programma’s als games spelen is geen probleem en ook wisselen tussen applicaties gaat in een handomdraai. De enige keer dat het toestel vastliep, was toen ik tegelijkertijd nummers aan het downloaden was met Spotify, iemand probeerde te bellen en zo’n 30 apps op de achtergrond geüpdatet werden.

Het toestel wordt aangestuurd door een Snapdragon 636-chip, 4GB werkgeheugen en 64GB opslag, dat valt uit te breiden met een micro-sd-kaart. In theorie is de Zenfone 5 daarom iets minder snel dan de Nokia 7 Plus en Huawei P20 Lite. Dit prestatieverschil is in de praktijk echter nauwelijks te merken.

Software: het grootste minpunt

Tot nog toe komt de Asus Zenfone 5 er behoorlijk goed vanaf. Helaas is de software een ware doorn in het oog. Asus levert haar telefoons sinds jaar en dag met de zware ZenUI-skin, en die voelt simpelweg geforceerd aan. Daarbij oogt de software goedkoop, bijvoorbeeld omdat de namen van instellingen in het snelmenu niet zijn uitgelijnd.

Het aantal vooraf geïnstalleerde apps valt mee, maar ze voegen niets toe. Het beste voorbeeld hiervan is Selfie Master. Deze app legt een filter over je zelfportretten heen, waardoor plekjes en oneffenheden in je huid verdwijnen. Deze functie zit echter ook in de ‘gewone’ camera-app, waardoor het nut van een losse applicatie ons ontgaat.

Verder wordt vaak gevraagd of je gebruik wil maken van Asus-apps, zoals Page Marker. Hiermee kun je webpagina’s in de Chrome-browser opslaan en later teruglezen, net zoals bij Pocket. Niet alleen is de opdringerige manier van promotie irritant, de app is ook minder goed dan bijvoorbeeld Pocket. De Zenfone 5 vroeg ook meerdere keren of ik lid wilde worden van de Asus Club en raadde het gebruik van WebStorage-app aan. Vervelend en totaal onnodig.

Kunstmatige intelligentie is een gimmick

Asus zet met de Zenfone 5 hoog in op kunstmatige intelligentie, oftewel AI. Je kunt er onder meer voor kiezen om de helderheid van het scherm automatisch aan te passen aan de hand van het tijdstip, en de hoeveelheid blauw licht beperken. In de praktijk werkt dit niet goed: het is vaak voorgekomen dat het scherm ’s avonds laat juist op zijn helderste stand stond.

Hetzelfde gaat op voor de ‘AI-Beltoon’-functie. De telefoon past zijn beltoonvolume automatisch aan naar de hardheid van het omgevingsgeluid. Wanneer je bijvoorbeeld rustig in je eentje aan het werk bent, is het geluid van je ringtone zacht. Dit verandert wanneer je in een drukke omgeving bent met veel geluid.

In praktijk werkte deze functie totaal niet: het belvolume bleef continu op ongeveer hetzelfde niveau. Verder werkt ook de gezichtsontgrendeling matig. Je moet vaak lang wachten voordat de frontcamera je herkent, als dit überhaupt al lukt. Het is meerdere keren voorgekomen dat ik alsnog de vingerafdrukscanner moest gebruiken.

Gezichtsherkenning werkt matig

De Zenfone 5 wordt geleverd met Android 8.0 (Oreo) en draaide op moment van testen een beveiligingsupdate van enkele maanden oud. Het is bovendien niet duidelijk hoeveel (grote) systeemupdates je nog mag verwachten. Nokia, Sony en zelfs Huawei hebben wat dat betreft hun zaakjes beter op orde en brengen regelmatig beveiligingspatches uit.

Al met al kunnen we concluderen dat Asus vooral aanvullende diensten probeert aan te bieden, die weinig tot niets toevoegen. Bovendien zijn apps vaak niet goed uitgedacht: hun ontwerp oogt bijvoorbeeld goedkoop of de werking is matig.

Asus Zenfone 5 review

Camera met kunstmatige intelligentie

De dubbele camera (12 + 8 megapixel) aan de achterkant schiet goede foto’s. Naast de hoofdcamera is ook een groothoeklens aanwezig, waardoor je bijvoorbeeld foto’s van brede landschappen kunt maken. De kleurweergave is fraai en foto’s bevatten veel details. Soms zijn de kleuren – net als bij het scherm – iets te verzadigd. Dit komt door de automatische nabewerking.

De kunstmatige intelligentie corrigeert foto’s namelijk direct na het schieten om ze nog mooier te maken. Meestal is het eindresultaat om over naar huis te schrijven, maar soms is het ‘filter’ iets te heftig. Kleuren ogen dan onnatuurlijk en te bewerkt.

Verder beschikt de camera-app over meer dan genoeg opties. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk switchen tussen de hoofd- en groothoeklens, de beeldverhouding wijzigen en instellingen aanpassen. Wat video betreft kun je filmen in 4K, waardoor beelden zeer scherp ogen. Wel moet je een vaste hand hebben, omdat het beeld anders snel schokkerig wordt.

De 8 megapixel-frontcamera is niet super en heeft moeite om de details van je gezicht te herkennen. Je ziet bijvoorbeeld weinig details in je kapsel. Dit is met name ‘s avonds het geval. Zowel de voorste als achterste camera’s hebben overigens sowieso moeite met foto’s maken onder slechte lichtomstandigheden. Plaatjes worden snel dof en bevatten weinig detail.

Voor de huis-tuin-en-keuken-fotograaf is de Zenfone 5 prima. Wie echter veel waarde hecht aan scherpe kiekjes in deze prijscategorie, is beter af bij de Huawei P20 Lite. Dit toestel beschikt namelijk over zowel een dubbele voor- als achtercamera en presteert iets beter in het donker.

Accuduur als verbeterpunt

Dankzij de 3300 mAh-accu gaat de Zenfone 5 ongeveer een dag mee bij intensief gebruik. Wanneer je veel appt, belt en foto’s deelt op Instagram is de telefoon rond 20:00 uur zo goed als leeg. Op de achtergrond sluit de AI-Boost automatisch apps die veel energie vergen, wat de accuduur oprekt. Ik heb echter geen verschil in accuduur gemerkt zodra ik de functie uitschakelde: AI-Boost lijkt daarom meer een gimmick dan toegevoegde waarde.

De accuduur stelt helaas teleur

Zodoende stelt de accuduur teleur. Gelukkig laadt het toestel wel snel op dankzij de BoostMaster-techniek. Hierdoor zit de accu binnen een halfuur voor ongeveer de helft vol. Bovendien kun je met kunstmatige intelligentie bepalen hoe snel de accu moet opladen. Wanneer je bijvoorbeeld weinig tijd hebt en enkele belangrijke telefoontjes moet plegen, laat de lader meer stroom door. Dit werkt in de praktijk aardig.

Asus Zenfone 5 review

Conclusie Asus Zenfone 5 review

Asus zet met de Zenfone 5 een degelijke telefoon neer, die nergens echt in uitblinkt. Het ontwerp doet denken aan dat van de iPhone X en de brede notch zal veel mensen tegen het verkeerde been stoten. Qua prestaties hebben we echter niets te klagen en ook de dubbele camera levert prima werk af. De frontcamera had wel iets beter gekund.

De Zenfone 5 gaat echter mank als het op software aankomt: ZenUI is veel te nadrukkelijk aanwezig. Bovendien zit de software onlogisch in elkaar, oogt het rommelig en voelt het opdringerig. Ook de kunstmatige intelligentie biedt weinig toegevoegde waarde: het is in de praktijk vooral een gimmick. Dit is jammer, omdat Asus voor de rest een prima telefoon aflevert, al is de accuduur ondermaats.

Concluderend is de Asus Zenfone 5 dan ook geen slechte telefoon, maar geen aanrader. Dit heeft vooral te maken met de concurrentie, die simpelweg beter is. Wij zouden de Zenfone 5 daarom ook alleen aanraden als je helemaal idolaat van het iPhone X-design bent. Is dit niet het geval, dan ben je waarschijnlijk beter af bij de Nokia 7 Plus of Huawei P20 Lite.

Asus Zenfone 5 kopen?

Wil je Asus’ smartphone zelf in huis halen? Via onze prijsvergelijker helpen we je de beste aanbiedingen te vinden. Zo heb je op moment van schrijven al een losse Zenfone 5 voor iets minder dan 400 euro. Ook is het toestel met abonnement verkrijgbaar bij vrijwel alle grote webwinkels.

Asus Zenfone 5

Asus Zenfone 5 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Asus Zenfone 5 prijzen. Bekijk alle Asus smartphones.

Alle Asus smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Asus Zenfone 5
Asus Zenfone 5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu