Als je als Android-gebruiker anno 2015 een smartwatch zoekt, dan heb je behoorlijk wat keuze. De Samsung Gear S2 en Asus ZenWatch 2 zijn ongetwijfeld het aantrekkelijkst en wij hebben ze vergeleken.
Lees verder na de advertentie.
Dit artikel is geschreven door Gijs Ettes en Anne Kregting.
Design
Qua design verschillen de Asus ZenWatch 2 en Samsung Gear S2 behoorlijk. Eerstgenoemde heeft een ietwat rechthoekig display dat met 1,63 inch wat groter en daardoor duidelijker afleesbaar is. Later dit jaar komt er ook een kleinere versie (1,45 inch) uit die wellicht geschikter is voor vrouwelijke polsen, al hebben we die niet kunnen testen. Het ‘grotere’ model heeft wat ons betreft ook al een prima formaat.
Ondanks dat de ZenWatch 2 met 169 euro stukken goedkoper is dan de Gear S2 (399 euro), is dat aan de afwerking en bouwkwaliteit van de smartwatch niet te merken. Het apparaatje is eveneens voorzien van een metalen behuizing, lederen polsbandje en een fysieke knop aan de zijkant. Die ontbrak bij de vorige ZenWatch en is handig om de smartwatch aan te zetten en terug te keren naar het homescreen. De hartslagmeter is verdwenen, al was die bij de eerste ZenWatch ietwat vreemd geĂŻmplementeerd en niet bepaald accuraat.
De Samsung Gear S2 heeft rond uurwerk met een klein, maar prettig te bedienen 1,2 inch-scherm en komt in twee verschillende smaken. Je kunt kiezen tussen ofwel een kunststoffen bandje (42,3 bij 49,8 bij 11,4 millimeter voor 349 euro) ofwel de classic met zwart, leren bandje (39,9 bij 43,6 bij 11,4 millimeter voor 399 euro). De bandjes zijn net als bij de ZenWatch 2 verwisselbaar, al betaal je voor het leren bandje dus nog 50 euro meer. De Gear S2 beschikt dan weer wel over een hartslagmeter, die zich aan de achterkant van het uurwerk bevindt en prima werkt.
Wij testten de classic en hoewel het klokje ietwat dik oogt, ziet het horloge er om de pols strak uit. Het is overduidelijk een verbetering ten opzichte van de Gear S, die lomp en groot was. De antracietkleurige kast moet je smaak zijn. Zo vinden wij het er mooi en stevig uitzien, maar vinden anderen hem lomp en kitscherig ogen. Aan de zijkant vind je twee fysieke knoppen: een terugknop en een homebutton. Ze steken niet, zoals bij de ZenWatch 2 uit, maar storend is dat niet.
Het blijft een smaakkwestie welke smartwatch je mooier vindt, al voelt de ZenWatch 2 ondanks de prijs absoluut niet goedkoper aan dan de Gear S2. Bovendien heeft de smartwatch van Asus net als die van Samsung een amoled-scherm, dat energiezuinig is en vrij goed afleesbaar in direct zonlicht. De schermresolutie van de Gear S2 is wel wat hoger (360 bij 360 pixels), maar veel merk je daar in de praktijk niet van.
Mogelijkheden
Op het gebied van software zijn er ook duidelijke verschillen tussen de smartwatches van Asus en Samsung. Eerstgenoemde draait op Android Wear, terwijl de Gear S2 gebruikmaakt van Samsungs eigen Tizen-platform. In de basis werkt de ZenWatch 2 hetzelfde als andere smartwatches die gebruikmaken van Googles besturingssysteem. Notificaties, Â updates van apps en bijvoorbeeld weersinformatie komen binnen als kaarten die je kunt wegswipen of opvolgen met het touchscreen of een stemcommando.
Asus heeft ook zelf een companion-app ontwikkeld, die iets meer aanpassingsopties heeft dan de standaard Android Wear-app, en een alternatieve muziek- en fitness-app. Interessanter vinden we echter Asus FaceDesigner, een optionele app die je klokjes laat ontwerpen. Daarbij kun je zelf achtergronden en thema’s kiezen en desgewenst tekst en foto’s toevoegen. De app is niet enorm uitgebreid, maar werkt wel goed.
De Gear S2 draait als gezegd op Tizen, dat van een forse make-over is voorzien. Samsung heeft het systeem opengesteld voor andere Android-telefoons, al ontbreekt iOS-ondersteuning nog steeds. Met de Gear-app kun je onder meer het uiterlijk veranderen, meldingen beheren, bestanden synchroniseren en apps downloaden. Het aanbod is nog relatief beperkt, helemaal in het Nederlands, hoewel van alle apps wel notificaties gepusht worden. Wat dit betreft heeft de ZenWatch 2 het met Android Wear beter voor elkaar.
Reageren op notificaties is net als bij Android Wear op verschillende manieren mogelijk. Zo kun je op een WhatsApp-bericht reageren met behulp van een snelle reactie, emoji, spraak of een T9-toetsenbord. Voor het laatste is het scherm eigenlijk te klein en de spraakbesturing werkt niet in het Nederlands. Samsung is wel een samenwerking aangegaan met onder meer Nike, NOS, Here en ook de eigen S Health is beschikbaar voor de smartwatch.
De apps hebben potentie, maar moeten nog worden doorontwikkeld om echt bruikbaar te worden. Wel zijn de beschikbare apps hoewel nog niet volledig, fijn in gebruik. Zo kun je telefoontjes aannemen, door de headlines scrollen, bijhouden hoe actief je bent en werkt de navigatie via Here eenvoudig.
Gebruikersgemak
Afgezien van het kroontje aan de zijkant, die als home- en powerknop fungeert, is de Asus ZenWatch 2 niet van knoppen voorzien. De bediening verloopt voornamelijk via het touchscreen en spraakbesturing. Fabrikanten kunnen weinig veranderingen aanbrengen aan Android Wear en in gebruik is de ZenWatch 2 dan ook vergelijkbaar met andere smartwatches. Dat betekent dat je met een polsbeweging het horloge laat ontwaken, waarna je met een tik of een spraakcommando apps en acties kunt starten.
Dat gaat in de meeste gevallen vlot en probleemloos, al voelt de interface van de Gear S2 in veel gevallen een stukje soepeler. Je kunt met de ZenWatch 2 op inkomende notificaties antwoorden, met Google Translate simpele zinnen vertalen, navigeren met Maps en snel het weer of agenda-afspraken checken. Standaard staan niet al te veel apps geĂŻnstalleerd, dus waarschijnlijk zul je al snel Google Play induiken voor meer Android Wear apps. Het aanbod is het afgelopen jaar flink gegroeid, waardoor de mogelijkheden van Android-smartwatches behoorlijk uitgebreid zijn.
Het aanbod apps voor Android Wear is aanzienlijk groter
De besturing van de Samsung Gear S2 verloopt door middel van de twee fysieke knoppen aan de zijkant en de draaibare ring rondom het uurwerk. Met de ring scrol je tussen apps, widgets en kun je langere notificaties lezen. De home- en terugbutton doen wat ze zeggen: ze brengen je ofwel terug naar het klokje, of ze zorgen dat je een stap teruggaat. Wat we hier missen is de optie om een app te selecteren met een knop. Dat moet nu nog door middel van touchscreen en met de kleine app-icoontjes gaat dit niet altijd even goed.
De smartwatch is verder heel gebruikersvriendelijk. Scrollen tussen apps en widgets gaat gemakkelijk, widgets instellen is zo gebeurd en alles werkt snel en zonder haperen. Leuke toevoeging is dat S Health zo is ingesteld dat je smartwatch elk uur een melding geeft als je te lang stil hebt gezeten (net als bij de Apple Watch). Het helpt echt bij de bewustwording en zet sneller aan tot een klein rondje (al is het maar naar de keuken voor een kop thee). Deze functie zit standaard niet op de ZenWatch 2, al zijn er wel apps beschikbaar waarmee dit mogelijk wordt.
Accuduur
De accu van de Asus ZenWatch 2 heeft een capaciteit van 400 mAh en gaat gemiddeld anderhalve dag mee. Je kunt de accuduur iets oprekken door gebruik te maken van de Theater Mode, al kun je dan alleen de tijd aflezen als je het scherm eerst aanraakt. Uiteraard hangt de accuduur sterk samen met hoeveel notificaties je ontvangt en wat je daar vervolgens mee doet. Een grote verbetering ten opzichte van de vorige ZenWatch is de manier waarop je oplaadt. Je hoeft het horloge niet meer in een onhandig dock te klikken, maar kunt gewoon de magnetische oplader op de achterkant klikken.
Samsung belooft dat de Gear S2 ondanks de relatief kleine 250 mAh-accu twee tot drie dagen meegaat, maar in de praktijk moet hij vaak al in de avond weer aan de oplader. Zelfs bij gemiddeld gebruik bedraagt de accuduur een krappe dag, ondanks dat de Gear S2 over een energiezuinig amoled-scherm beschikt. Op dit vlak scoort het horloge dan ook iets minder dan de ZenWatch 2 van Asus. Het dock, dat tevens dienstdoet als standaard, is dan wel weer een pluspunt.
Conclusie Asus ZenWatch 2 vs Samsung Gear S2
De Asus ZenWatch 2 en Samsung Gear S2 verschillen sterk, zowel qua prijs, design als mogelijkheden. De Samsung Gear S2 is een forse verbetering van de lompe Gear S. Het scherm is stijlvoller, Tizen OS heeft een forse upgrade gekregen en langzaam maar zeker komt er uitgebreidere ondersteuning voor Android-apps. De Gear S2 toont wat de mogelijkheden van een smartwatch in de toekomst kunnen zijn. Op dit moment is de smartwatch vooral handig bij het aflezen van notificaties, zo hoef je niet de hele tijd je smartphone tevoorschijn te toveren, en bij het bijhouden van je bewegingsactiviteiten. De vraag is echter of dat de hoge prijs van (minimaal) 349 euro rechtvaardigt. De Asus ZenWatch 2 biedt voor de helft van de prijs een vergelijkbare gebruikservaring en ziet er minstens zo mooi uit als de Gear S2. Bovendien zijn er veel meer apps voor het horloge beschikbaar en is er zelfs (zij het beperkte) ondersteuning voor iOS. Over het geheel genomen is de ZenWatch 2 wat ons betreft een betere deal.