Asus ZenWatch 3 review: stijlvolle smartwatch met bekende beperkingen

Wouter Nijsen
22 november 2016, 19:03
5 min leestijd
Asus ZenWatch 3 review: stijlvolle smartwatch met bekende beperkingen

Reviewscore

7,5

De Asus ZenWatch 3 is één van de weinige Android Wear-smartwatches die dit jaar worden uitgebracht. Het horloge is op papier flink verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, maar hoe bevalt dat in de praktijk? In deze Asus ZenWatch 3 review lees je onze bevindingen.

Lees verder na de advertentie.

Asus ZenWatch 3 review

Sinds de release van Android Wear in 2014 brengt Asus elk jaar een smartwatch uit en dit jaar is dat niet anders. De ZenWatch 3 is echter wat unieker dan zijn voorgangers. Niet alleen door de flinke verbeteringen, maar ook door het feit dat er nog maar amper Android Wear-smartwatches op de markt worden gebracht. Motorola en Huawei brengen geen nieuwe Moto 360 en Watch uit, terwijl Samsungs nieuwe Gear S3 op het eigen Tizen OS draait. Door de beperkte concurrentie en lage adviesprijs is het makkelijk om de ZenWatch 3 aan te raden voor iedereen die nog een smartwatch zelf. Zelfs zonder dat excuus is de ZenWatch 3 echter een prima apparaat.

Design en scherm

Wanneer je de ZenWatch 3 voor het eerst ziet, dan valt op dat het horloge flink is veranderd ten opzichte van de ZenWatch 2. Het rechthoekige design heeft plaatsgemaakt voor een rond display, waardoor het nieuwe model meer op een traditioneel horloge lijkt. De metalen behuizing oogt bovendien erg fraai en voelt stevig en duur aan.

Aan de rechterkant van zitten drie knopjes die vrij groot zijn maar wel bijdragen aan het luxe uiterlijk. De knop in het midden gebruik je om het horloge aan- of uit te zetten en terug te keren naar de wijzerplaat. Het bovenste knopje is standaard gekoppeld aan fitness-app ZenFit, maar kun je via de Knopinstelling-app aan iedere andere applicatie verbinden. Met het onderste knopje schakel je de eco-modus in.

asus zenwatch 3 review

Het amoled-scherm van de Asus ZenWatch 3 meet 1,39 inch en heeft een resolutie van 400 bij 400 pixels. De beeldkwaliteit en kijkhoeken zijn goed, ook kan de helderheid flink worden opgeschroefd. Hierdoor is het scherm goed afleesbaar in direct zonlicht. Houd er alleen rekening mee dat bij een donkere watchface je de helderheid iets sneller omhoog moet schroeven als je buiten bent.

Opvallend is dat de Asus ZenWatch 3 ook over een lichtsensor beschikt. Bij andere Android Wear-horloges, zoals de Moto 360, is deze verstopt in een lelijk zwart balkje aan de onderkant van het scherm, maar bij de ZenWatch 3 is dit niet het geval. Fijn, want hierdoor wordt de schermhelderheid automatisch geregeld, zonder dat dit ten koste gaat van het design.

asus zenwatch 3 review

De Asus ZenWatch 3 heeft een dikte van ongeveer 10 millimeter, en is daarmee iets dunner dan zijn voorganger, al is het verschil in de praktijk nauwelijks merkbaar. De behuizing heeft verder een glimmende afwerking, met aan de zijkanten en rondom het scherm een gouden rand. Verder levert Asus het apparaat standaard met een leren bandje, dat stevig aanvoelt en middels de randen aan de boven- en onderkant verwijderd kan worden. Ook is smartwatch standaard IP67-gecertificeerd. Dat garandeert waterdichtheid, zodat je ‘m voor het douchen niet af hoeft te doen.

Hardware en software

De smartwatch beschikt over de Snapdragon Wear 2100-chip, een nieuwe chip die speciaal is ontwikkeld voor wearables. De chip biedt betere prestaties dan de Snapdragon 400-chip van de ZenWatch 2, maar het verschil is niet groot. Android Wear draait soepel en apps worden lekker vlot opgestart. Bij het schakelen tussen apps is af en toe wat vertraging merkbaar, maar heel storend is dit niet.

asus zenwatch 3 review

De verwachting was dat deze smartwatch op Android Wear 2.0 zou draaien, maar die update werd een tijdje geleden uitgesteld naar 2017. Hierdoor blijven de mogelijkheden van het apparaatje beperkt en gebruik je ‘m vooral om notificaties te checken, op berichten te reageren en te navigeren met Google Maps. Google heeft niet bekend gemaakt wanneer Android Wear 2.0 precies beschikbaar komt, dus het is nog even afwachten of en wanneer de ZenWatch 3 de update krijgt.

Asus heeft enkele subtiele aanpassingen gedaan aan Android Wear. Zo heeft het applicatie-overzicht een donkere kleur en is ook het snelle instellingen-paneel van een ander tintje voorzien. Daarnaast levert Asus een aantal van zijn eigen apps mee, zoals de ZenFit-, SOS- en FoneHelper-app. De apps voegen weinig toe, maar gelukkig kun je ze gewoon negeren.

Net als bij andere smartwatches gebruik je de Android Wear-app op je telefoon om wat algemene instellingen te beheren. Met de ZenWatch Manager-app krijg je toegang tot meer opties en ongeveer 50 watchfaces. Die zijn lang niet even mooi en ogen nogal kitscherig, al kun je natuurlijk de Play Store checken voor een geschikte wijzerplaat.

Accuduur

De Snapdragon Wear 2100-chip van de ZenWatch 3 is zuiniger en zorgt voor een uitstekende accuduur. Tijdens onze testperiode ging het horloge bij normaal gebruik zo’n twee dagen mee, wat langer is dan veel andere Android Wear-horloges die tot op heden zijn verschenen. Doe je het rustiger aan en krijg je maar weinig notificaties, dan houdt de ZenWatch het nog een paar uurtjes langer vol.

asus zenwatch 3 review

Een andere fijne feature is HyperCharge, een techniek waarmee de Asus ZenWatch 3 enorm snel oplaadt. Klik je het horloge in de meegeleverde oplader, dan zit het na een kwartier al voor 60 procent vol. Handig, want hierdoor kun je de smartwatch nog snel even opladen voordat je de deur uit gaat.

Met de eco-modus, die je activeert door het onderste knopje in te drukken, schakel je een soort vliegtuigmodus in waarbij er verschillende functies worden uitgeschakeld. Dit zorgt voor een nog langere accuduur.

Conclusie Asus ZenWatch 3 review

De Asus ZenWatch 3 verbetert zijn voorganger op vrijwel alle punten. De smartwatch heeft een fraai rond design, stevige behuizing en mooi scherm. Daarnaast zorgt de vernieuwde hardware voor betere prestaties en een bovengemiddelde accuduur. De adviesprijs van 249 euro is aantrekkelijk en lager dan die van bijvoorbeeld de Gear S3, al blijft een Android-horloge op dit moment niets meer dan een leuke gadget. Daarvoor zijn de mogelijkheden van Android Wear nog te beperkt. Ben je desondanks op zoek naar een nieuwe smartwatch, dan is de ZenWatch 3 de beste keuze.

Asus ZenWatch 3 kopen

De Asus ZenWatch 3 is nu te koop in Nederland bij onder andere Coolblue. De adviesprijs bedraagt 249 euro.

Asus ZenWatch 3 (bruin) kopen bij Coolblue
Asus ZenWatch 3 (zilver) kopen bij Coolblue

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Asus ZenWatch 3
Asus ZenWatch 3

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu