Met alle aandacht voor de Apple Watch zou je bijna vergeten dat ook Asus deze maand een smartwatch uitbrengt. De ZenWatch verscheen eind vorig jaar in de VS en is nu ook in Nederland verkrijgbaar. Is dit de beste smartwatch met Android Wear?
Lees verder na de advertentie.
Design: groot, maar fraai
De Asus ZenWatch is zonder twijfel het mooiste horloge met Android Wear dat we tot nu toe hebben getest. De smartwatch heeft niet zo’n rond uurwerk als de Motorola Moto 360 of LG G Watch R, maar is ook weer niet zo rechthoekig als de eerste G Watch of Samsung Gear Live. De bouwkwaliteit is prima. De behuizing is van roestvrij staal en zilverkleurig, met een rand van roségoud die de ZenWatch een uniek uiterlijk geeft. Ook fraai is het verstelbare en verwisselbare lederen bandje, dat je met kliksluiting vastmaakt. Dat werkt een stuk eenvoudiger en prettiger dan het bandje waarmee je bijvoorbeeld de Apple Watch Sport vastmaakt.
Het design doet sterk denken aan de smartwatch van Apple, al is de ZenWatch een slag groter (51 bij 40 millimeter) en zwaarder (75 gram). Voor dunnere polsen is het horloge eigenlijk dan ook niet geschikt. We hadden liever gezien dat Asus de bezels rondom het scherm wat kleiner had gemaakt, of het display zelf wat groter. Wel mooi vinden we het krasbestendige en licht gebolde glas (Gorilla Glass 2,5D) over het scherm. Ondanks dat de achterkant van de behuizing geen curve heeft, is het draagcomfort van de ZenWatch hoog.
Scherm en hardware: meer van hetzelfde
De Asus ZenWatch heeft één van de grootste en scherpste displays die we tot nu toe op een Android Wear-smartwatch hebben gezien. Het display meet 1,63 inch en heeft een resolutie van 320 bij 320 pixels, waarmee de pixeldichtheid uitkomt op 278 ppi en alles lekker scherp oogt. Bovendien maakt de ZenWatch gebruik van een amoled-scherm dat lekker helder is en daarmee prima afleesbaar in de buitenlucht. Kleuren en interface-elementen komen perfect tot hun recht op het kleine scherm.
Het scherm is prettig in gebruik, reageert goed op aanrakingen en is ook in stand-by prima afleesbaar. Het voordeel is dat het amoled-scherm in deze modus nauwelijks energie verbruikt, omdat zwarte pixels worden uitgeschakeld. Wil je dat het scherm helemaal op zwart gaat als je het niet gebruikt, dan kun je de ‘Theater Mode’ inschakelen. Anderzijds heeft Android Wear ook een ‘Sunlight Mode’ voor als er veel omgevingslicht is en je scherm goed moet kunnen aflezen.
De hardware van de ZenWatch is vergelijkbaar met die van de meeste andere Android Wear-smartwatches. Er is een Snapdragon 400-chip met een 1,2GHz-processor aan boord, 512MB aan werkgeheugen en 4GB aan opslagruimte. Ook aanwezig is een hartslagmeter, die werkt in combinatie met Google Fit, JawBone Up of Asus’ eigen Welness-app (die in principe hetzelfde doen).
Het meten van je hartslag doe je door twee vingers op de zijkanten van het scherm te houden. Na een seconde of 15 wordt je hartslag weergegeven, al wisselt het aantal slagen per minuut tijdens onze tests sterk. Van 40 tot 70 slagen zittend op een stoel tot tussen de 50 en 150 bij actief gebruik. Ook het tellen van stappen is niet erg accuraat, met grote verschillen op dagen dat in de praktijk vrijwel evenveel stappen werden gezet. Als fitnesstracker lijkt de ZenWatch dan ook minder geschikt.
Een ander nadeel is het feit dat het horloge niet over een wifi-module beschikt. Sinds kort heeft Android Wear eindelijk wifi-ondersteuning, waardoor smartwatches zelfstandig data kunnen synchroniseren, ook als je smartphone niet in de buurt is. De ZenWatch kan dus niet gebruikmaken van deze functionaliteit en verliest al na een meter of zeven de verbinding met je smartphone. Concurrerende modellen als de Moto 360 en LG G Watch R kunnen wel met wifi verbinden en hebben hier minder last van.
Software en accuduur: voldoet prima
Fabrikanten kunnen weinig veranderingen aanbrengen aan Android Wear en in gebruik is de ZenWatch dan ook vergelijkbaar met andere smartwatches. Dat betekent dat je met een polsbeweging het horloge laat ontwaken, waarna je met een tik of een spraakcommando apps en acties kunt starten. Dat gaat in de meeste gevallen vlot en probleemloos, al heeft de ZenWatch soms moeite om spraakopdrachten juist te interpreteren. Het gevolg is dat je sms’jes op WhatsApp-berichten vaak opnieuw moet dicteren.
Asus heeft enkele apps meegeleverd die samenwerken met de ZenWatch en standaard-apps vervangen. Zo is er de ZenWatch Manager waarmee je de smartwatch instelt, voorziet van andere watchfaces en functies als de kompas en zaklamp instelt. Ook zijn er functies om je smartwatch terug te vinden of een alarm te laten klinken als je je telefoon vergeet. Soortgelijke apps zijn al langer beschikbaar in Google Play, maar worden in de Manager-app samengebracht.
Verder kun je er andere ZenWatch-apps mee vinden als een muziekspeler, een controller voor je smartphonecamera (om op afstand een foto te maken met een polsbeweging) en Wellness. Dit is Asus’ versie van Google Fit, waarmee je je activiteiten inzichtelijk maakt en doelen kunt stellen. Heel uitgebreid is de app echter niet en aangezien stappen (vooralsnog) niet accuraat worden gemeten, zien we er het nut niet zo van in.
De accuduur van de ZenWatch komt overeen met andere Android Wear-horloges. Bij gemiddeld gebruik kom je de dag door en doe je het wat rustiger aan (met ‘Theater Mode’ ingeschakeld) dan is anderhalve dag haalbaar. Tijdens onze testperiode hadden we aan het einde van de dag meestal nog een accupercentage van zo’n 35 procent over. Je zult de smartwatch dus vrijwel dagelijks moeten opladen. Hiervoor wordt helaas geen mooi dock meegeleverd, maar een ietwat onhandig plastic houdertje dat je op de achterkant klikt.
Conclusie Asus ZenWatch Review
De Asus ZenWatch is een fraai vormgegeven Android Wear-horloge met een goed scherm en enkele handige functies. De smartwatch werkt vlot en biedt een prettige gebruikservaring, al is die verre van foutloos. Zo worden je hartslag en stappen vaak niet accuraat gemeten, wat afbreuk doet aan het nut van de sportfuncties van het horloge. Ook mist ondersteuning voor wifi, waardoor je smartphone te allen tijde present moet zijn om meldingen en informatie te ontvangen. Kun je met die beperkingen leven, dan biedt de Asus ZenWatch niettemin een goede prijs-kwaliteitverhouding.
→ De Asus ZenWatch kopen kan onder meer via Coolblue (Meer info / Bestellen)