De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

BlackBerry KeyOne preview: zakelijk en stevig

Rick van der Veer
28 februari 2017, 15:38
4 min leestijd
BlackBerry KeyOne preview: zakelijk en stevig

Reviewscore

8

BlackBerry is terug van weggeweest en heeft smartphonemaker TCL de KeyOne uit laten brengen onder zijn naam. We mochten het toestel al even uitproberen. In onze BlackBerry KeyOne preview lees je onze eerste bevindingen.

Lees verder na de advertentie.

BlackBerry KeyOne preview

Het ging al een tijdje niet goed meer met BlackBerry. Om de verkopen weer een beetje op te krikken kwam het bedrijf vorig jaar met de BlackBerry Priv, het eerste toestel van het bedrijf dat op Android draaide. Later volgden de DTEK50 en DTEK60, twee toestellen die in samenwerking met Alcatel uitgebracht werden.

Nu heeft het bedrijf een overeenkomst gesloten met TCL, het Chinese moederbedrijf van onder meer Alcatel. Dat bedrijf gaat smartphones maken onder de BlackBerry-merknaam, waarbij het Canadese bedrijf de software voor zijn rekening neemt.

Uit deze samenwerking is de BlackBerry KeyOne voortgekomen, een Android-smartphone met een fysiek toetsenbord aan de voorkant. Het toestel is eigenlijk een soort hybride van hoe BlackBerry-smartphones er vroeger uitzagen en een moderne Android-smartphone. Waar de Priv nog een uitschuifbaar toetsenbord had, heeft TCL het toetsenbord onder het scherm geplaatst.

Design: zakelijk koud en solide

Als je naar de KeyOne kijkt, is het eigenlijk meteen duidelijk welke doelgroep TCL voor ogen heeft met het toestel. Je vindt hier geen stijlvol ontwerp, maar een zakelijk design dat vooral functioneel is.

Langs de zij- en bovenkanten loopt een metalen frame, waarin aan de voorkant ook de sensoren van de KeyOne verwerkt zitten. De achterkant bestaat uit een soort stroef kunststof, wat voor extra grip zorgt. Onder de balk aan de voorkant bevinden zich het scherm en het toetsenbord.

BlackBerry KeyOne preview

Op het eerste gezicht lijkt het alsof de KeyOne geen vingerafdrukscanner aan boord heeft, maar dat heeft hij wel. Met de spatiebalk op het toetsenbord kun je de smartphone ontgrendelen. Deze zit ongeveer op dezelfde locatie als de home-knop van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S7, wat het een prettige locatie maakt. We konden helaas niet testen hoe goed de scanner werkt.

Scherm: ongebruikelijk formaat

TCL heeft de KeyOne voorzien van een ips-lcd-scherm van 4,6 inch. De beeldverhouding en schermresolutie zijn ongebruikelijk: met 1620 bij 1080 pixels en een verhouding van 3 bij 2 heb je geen breedbeeldscherm meer. Voor het lezen en schrijven van documenten is de vierkante beeldverhouding juist prettig, maar bij het kijken van films en series krijg je zwarte balken langs de rand.

Over het scherm zelf hadden we tijdens onze test weinig te klagen. De gebruikte ips-lcd-techniek zorgde voor goede kijkhoeken en een gebalanceerde kleurweergave, precies wat je van een zakelijke smartphone wilt.

Toetsenbord: typisch BlackBerry

Het toetsenbord van de KeyOne is eigenlijk de belangrijkste feature van de telefoon: het zit immers in de naam. De toetsen voelen aan als ieder ander BlackBerry-toetsenbord: fans van de oude BlackBerry-telefoons kunnen hun hart ophalen.

Een deel van het toetsenbord bevindt zich niet fysiek op het toestel, maar op het scherm. Zodra je begint met typen verschijnt er een on-screen toetsenbord waar je speciale tekens en nummers op in kunt voeren. Ook zorgt deze app ervoor dat je autocorrect kunt gebruiken, ondanks dat je op fysieke toetsen aan het typen bent.

BlackBerry KeyOne preview

Ook de trackpad-functionaliteit keert weer terug. Door over het toetsenbord te vegen kun je op webpagina’s scrollen, terwijl je in tekstvelden door naar links en rechts te bewegen de cursor kunt verplaatsen.

Op de KeyOne zat er wel enige vertraging in deze acties: pas na een paar keer vegen pakte de smartphone het goed op. We hopen dan ook dat TCL dit probleem voor de release nog oplost, want het maakte de functie een stuk minder prettig om te gebruiken.

Software: stock-Android, maar niet helemaal

De software op de KeyOne wordt door BlackBerry verzorgd, en lijkt niet veel te verschillen van wat we op de Priv zagen. Dat betekent dat het toestel een vrijwel stockversie van Android draait, met extra apps van BlackBerry.

In de korte periode dat we het toestel mochten gebruiken, liepen apps op het eerste gezicht soepel. Na het openen van een aantal apps achter elkaar begon het toestel enigszins te haperen. Of dat aan de software ligt of aan de hardware is moeilijk te zeggen: de Snapdragon 625-chipset presteert in andere toestellen uitstekend. BlackBerry heeft in ieder geval nog even de tijd om aan de software te sleutelen voordat het toestel uit is.

BlackBerry KeyOne preview

Deze apps zijn hoofdzakelijk gericht op productiviteit en veiligheid. De DTEK-app controleert bijvoorbeeld de veiligheid van je smartphone op verschillende punten en geeft je tips om dit te verbeteren. Daarnaast keert ook de BlackBerry Hub terug, een app die al je communicatie op één plek bundelt.

Releasedatum en prijs

De BlackBerry KeyOne komt in april naar Nederland. Het toestel ligt vanaf die maand in de schappen met een adviesprijs van 599 euro.

Conclusie BlackBerry KeyOne preview

BlackBerry lijkt helemaal terug van weggeweest met de KeyOne. Het toestel combineert de kracht van Android met de zakelijke filosofie van BlackBerry. Het toestel heeft een duidelijke doelgroep, en is daar ook voor gebouwd. Dat betekent niet dat het toestel geen goede allround smartphone is, maar dat je wel moet weten wat je koopt. Bovendien zijn er behoorlijk veel alternatieven voor een prijs van 599 euro.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

BlackBerry KeyOne
BlackBerry KeyOne

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu