De BlackBerry Priv is de eerste Android-smartphone van de Canadese telefoonmaker, sterk gefocust op veiligheid en privacy en bovendien de eerste slidertelefoon in jaren. Scoort BlackBerry daarmee een hattrick?
Lees verder na de advertentie.
Het testmodel voor deze BlackBerry Priv review is ter beschikking gesteld door Coolblue.
Verstandige keuze
Toen we de eerste geruchten over een mogelijke overstap van BlackBerry op Android lazen, waren we eerlijk gezegd niet zo verrast. Na jaren van dominantie op de smartphonemarkt is er anno 2015 nog maar weinig meer over van het aandeel en de populariteit van BlackBerry. Zowel consumenten als zakelijke gebruikers zijn inmiddels geswitcht naar Android of iOS, aangezien die platforms een beduidend groter app-aanbod hebben en vanaf de start gericht zijn op touchscreengebruik. BlackBerry kwam in 2013 met zijn eerste touchscreen-besturingssysteem, maar eigenlijk was het toen al te laat.
Twee jaar na de release van BB10 brengt BlackBerry zijn eerste Android-smartphone uit. Hoewel het BB10 zal blijven ondersteunen, lijkt BlackBerry niet meer de mobiele markt te willen veroveren met een eigen besturingssysteem. Wat ons betreft een verstandige keuze, aangezien het bedrijf zich nu kan richten op datgene waar het goed in is: het ontwikkelen van hardware (gericht op productiviteit) en krachtige, beveiligde diensten. Het is niet voor niets dat Samsung de samenwerking met BlackBerry zocht om de beveiliging van zijn KNOX-diensten op te schroeven.
De komende tijd moet uitwijzen hoe de keuze van BlackBerry voor Android zich gaat uitbetalen. Door de keuze voor Googles besturingssysteem en de focus op veiligheid kan het bedrijf in potentie zowel (bezorgde) consumenten als zakelijke gebruikers naar zich toetrekken. Maar is het genoeg om weer een rol van betekenis te spelen op een overbevolkte smartphonemarkt waar de concurrentie moordend is? Om in business te blijven moet BlackBerry naar eigen zeggen vijf miljoen toestellen per jaar verkopen.
Zakelijk design
Het design van de BlackBerry Priv is in ieder geval onderscheidend genoeg om op te vallen. Met het toetsenbordje ingeklapt meet het toestel 147 bij 77 bij 9,4 millimeter, waarmee het grofweg dezelfde afmetingen heeft als de LG G4. Wel is de Priv een stuk dikker en zwaarder (192 gram) door de toevoeging van het uitschuifbare toetsenbord. Bediening met één hand is praktisch onmogelijk en ook de smartphone in een broekzak proppen is een hele klus. Het toestel past beter in de binnenzak van een colbert of jas – waar hij bij veel gebruikers ook vaak te vinden zal zijn.

De BlackBerry Priv heeft een zakelijke uitstraling met fraaie accenten, zoals het scherm dat aan beide kanten iets afloopt en wordt omgeven door een zilveren randje. Het toestel is weliswaar rechthoekig, maar voelt door de afgeronde zijkanten niet al te lomp aan. Onder het scherm bevindt zich een enkele speaker met een behoorlijk volume en aan de linker- en rechterzijkant respectievelijk de powerknop en volumetoetsen.
Tussen die toetsen bevindt zich nog een derde knopje dat het geluid zou moeten dempen, maar niet lijkt te werken. Het was slimmer geweest als BlackBerry de knop programmeerbaar had gemaakt, zodat je er zelf specifieke acties aan had kunnen koppelen. Het is overigens wel mogelijk om apps en functies aan de knoppen van het keyboard te koppelen.
De bouwkwaliteit van het toestel laat te wensen over
Afgezien van het metalen slidermechanisme bestaat de Priv grotendeels uit softtouch-plastic. De achterkant heeft een carbonlook, en is voorzien van het BlackBerry-logo en de camera. Dat ziet er strak uit en draagt bij aan de zakelijke uitstraling. Helaas is de bouwkwaliteit niet perfect. Zowel de achterkant als het scherm lijken iets mee te geven als ze worden ingedrukt. Dat is vooral voelbaar als je tikt op het scherm of het toestel in landschapmodus houdt om een spelletje te spelen. Dat is niet rampzalig, maar de Priv voelt niet zo stevig als je zou verwachten van een toestel van bijna 800 euro.
Toetsenbord: veel te priegelig
Velen zullen bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in de BlackBerry Priv vanwege zijn fysieke keyboard. De laatste Android-smartphone met een fysiek en uitschuifbaar toetsenbord, de HTC Desire 2010, dateert alweer uit 2010. Volgens BlackBerry zijn er echter nog steeds gebruikers die een écht keyboard prefereren. Dat kunnen we ons best voorstellen, al zijn virtuele toetsenborden de afgelopen jaren sterk verbeterd. Het is allang geen straf meer om op een touchscreen te tikken, mede dankzij prima tekstvoorspelling en -correctie en het feit dat smartphoneschermen de afgelopen jaren zijn gegroeid.
BlackBerry geeft je twee keuzes: je kunt het virtuele keyboard gebruiken, maar dat verdwijnt als je het scherm naar boven schuift om het fysieke toetsenbordje tevoorschijn te toveren. Het slidemechanisme voelt stevig aan en het keyboard is voorzien van vier rijen met alle letters van het alfabet, alsmede een spatiebalk, backspace, enter, twee shift-knoppen en alt-toets voor het invoeren van cijfers.
Tevens is er een microfoon-knop om een zoek- of spraakopdracht uit te voeren en een toets om een snelmenu met symbolen te tonen. De knoppen zijn aanraakgevoelig, zodat je kunt scrollen en kunt swipen tussen homescreens. Tijdens het tikken kun je daarnaast met veegbewegingen woordsuggesties gebruiken of woorden verwijderen. Dat wordt nergens uitgelegd, maar als je de functie hebt ontdekt, is het best handig.
Fysieke keyboards bieden geen meerwaarde meer
Het toetsenbord is completer dan dat van de BlackBerry Passport, maar veel lastiger te gebruiken omdat de knoppen kleiner zijn en tussenliggende ruimte ontbreekt. Toetsen kunnen ook niet diep ingedrukt worden, wat de type-evaring onprettig maakt. Het toetsenbord voelt niet intuïtief omdat je constant moet kijken waar je vingers zich bevinden. Ook na lang oefenen is het daardoor lastig om foutloze teksten op te stellen.
BlackBerry heeft weliswaar goede autocorrectie geïmplementeerd, maar dan nog haalt het fysieke keyboard het qua snelheid niet bij zijn virtuele variant. Het is gewoonweg te priegelig en met het keyboard uitgeschoven wordt de Priv topzwaar, waardoor het gevaar op de loer ligt dat het toestel uit je hand glipt. Wat ons betreft is de BlackBerry Priv hét bewijs dat fysieke keyboards op smartphones geen meerwaarde meer bieden.
Scherm en hardware
Het scherm is zonder twijfel de indrukwekkendste feature van de Priv. Het betreft een 5,4 inch-amoled-paneel met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels (QHD). De kleuren ogen wat koeler dan bij bijvoorbeeld de Galaxy S6 (Edge), dat eveneens een amoled-scherm met een QHD-resolutie heeft. Net als die smartphone heeft de Priv een ontzettend scherp display, met een ongekend contrast en uitstekende kijkhoeken. Hierdoor komen de interface, foto’s en video’s perfect tot hun recht.
Helaas zijn de prestaties van de Priv niet om over naar huis te schrijven. Zo heeft de interface last van frequente haperingen, waardoor niet alleen de browser, maar ook homescreens en menu’s vast blijven hangen. Ook reageert het touchscreen niet altijd even goed, wat al naar voren kwam toen BlackBerry-ceo John Chen een demo van het toestel gaf. De fabrikant beloofde de problemen met een software-update op te lossen, maar ook met de laatste firmware heeft de Priv prestatieproblemen.
De Priv heeft last van frequente haperingen
Dat is ook merkbaar bij het spelen van zware 3D-games en het afspelen van 2K-video’s, waarmee de Snapdragon 808-chip zichtbaar moeite heeft. Qua specs is de Priv vergelijkbaar met de LG G4, die begin dit jaar verscheen voor beduidend minder geld. Het is begrijpelijk dat BlackBerry niet voor de geplaagde Snapdragon 810 heeft gekozen, maar we hadden graag gezien dat het toestel een krachtigere chip had gekregen. Schakel je de encryptie van Android in, dan lopen de prestaties verder terug.
Software: Android, maar dan veiliger
BlackBerry is niet onbekend met Android. Naast het draaien van Android-apps op BlackBerry-toestellen maakt het bedrijf ook diensten voor andere platformen. Een voorbeeld hiervan is BES-12, dat door bedrijven wordt gebruikt om alle gekoppelde mobiele apparaten op één plek te beheren. Daarnaast werkt BES-12 momenteel al goed samen met Android Lollipop en Android for Work.
Op het eerste oog verschilt de Android-versie (5.1.1) waarop de BlackBerry Priv draait niet zo gek veel van de stockversie van Googles besturingssysteem. Onder de motorkap heeft de fabrikant echter gesleuteld om de beveiliging op te krikken en gebruikers meer privacy te geven. Zo heb je de mogelijkheid om bij het instellen van het systeem encryptie in te stellen en is er een speciale DTEK-app die informatie en advies geeft over de beveiliging van het toestel. Met de app zie je hoe(vaak) apps jouw data, zoals informatie over je contacten, gebruiken. Eventueel kun je een melding krijgen wanneer een app toegang tot bepaalde informatie probeert te krijgen, maar afzonderlijke app-permissies beheren zoals in Android 6.0 kan (nog) niet.
Naast Google-apps heeft BlackBerry de Priv ook voorzien van eigen applicaties, waaronder een zoekfunctie, chat-app BBM, Skype-concurrent BBM Meetings, wachtwoordkluis Passport Keeper en Yahoo Finance. Die kunnen niet verwijderd, maar wel uitgeschakeld worden. Gelukkig is er met 32GB opslag (dat uitbreidbaar is tot 200GB) voldoende ruimte over voor je favoriete apps en media. Standaard is er voor de gebruiker circa 24GB aan vrije ruimte beschikbaar.
Centraal in het app-aanbod van BlackBerry staat de Hub, een alles-in-een-messenger die al je sms’jes, mails, telefoonoproepen en berichten van social media samenbrengt. Dat klinkt op papier handig, al kan de Hub niet alles wat met de afzonderlijke apps wel mogelijk is. Denk aan het archiveren van Gmail-berichten en het opstellen van tweets; voor dat laatste word je doorgestuurd naar de Twitter-app. Het helpt niet dat de Hub traag werkt en berichten vaak onvolledig toont.
Gelukkig word je niet verplicht om de apps van BlackBerry te gebruiken; je kunt ze ook uitschakelen, waarna de Priv wat wegheeft van een Nexus-toestel. Het zijn vooral de kleine toevoegingen die daadwerkelijk nuttig zijn, zoals de app-drawer die overzichtelijk in tabbladen is ingedeeld en de app-kiezer die veelgebruikte apps groter weergeeft. Net als de Galaxy S6 Edge zit er aan de zijkant van het scherm een snelmenu dat je tevoorschijn kunt toveren. Hier zie je snel je agenda-afspraken, taken, ongelezen berichten en favoriete contacten.
Camerakwaliteit en mogelijkheden
BlackBerry’s staan van oudsher niet bekend om hun goede camera. De Priv is wat dat betreft een uitzondering, hoewel de 18 megapixel-camera niet foutloos is. Zo zit er een flinke vertraging tussen het drukken op de cameraknop en het vastleggen van de foto en is de camera-app beperkt. Je kunt bijvoorbeeld niet de resolutie van foto’s instellen en hebt alleen de keuze tussen een 1:1 en 4:3 beeldverhouding. De app heeft weliswaar fotofilters en een hdr-modus, maar het schieten van panorama’s en slowmotionvideo’s is onmogelijk. Ook werkt de optische beeldstabilisatie niet voor filmen in 4K.
Buitenshuis en met goede lichtinval weet de camera niettemin scherpe foto’s te schieten met een goede kleurweergave en veel detail, ook als je inzoomt. Selfies hebben een maximale resolutie van 2 megapixel, waardoor ze wat vaag ogen en minder bruikbaar zijn. Hetzelfde geldt voor foto’s geschoten in het donker, die er op het eerste oog scherp uitzien, maar bij nadere inspectie het nodige detail missen. De dubbele ledflitser kan uitkomst bieden, maar reikt niet ver genoeg om meer dan een gezicht te belichten.
Accuduur
BlackBerry claimt dat de 3410 mAh-accu in de Priv goed is voor `22,5 uur gemixt gebruik`. Gebruik je het toestel voornamelijk voor mailen, bellen en surfen over het web, dan kun je anderhalf tot twee dagen vooruit op één acculading. De scherm-aan-tijd bedraagt zo’n vijf uur. Bij intensiever gebruik (gamen en video`s screamen) komt het einde sneller in zicht, vooral vanwege het energievretende QHD-scherm. Het display ziet er prachtig uit, maar als BlackBerry had gekozen voor een 1080p-resolutie, had het toestel een langere accuduur gehad. Dat zal voor veel gebruikers waarschijnlijk zwaarder wegen.
Is de nood hoog dan heb je uiteraard de mogelijkheid om de bespaarmodus van Android in te schakelen. Daarmee worden de synchronisatie, helderheid en prestaties beperkt, wat helaas voor nog meer lag in de interface zorgt. Geinig detail is de gekleurde lijn die langs het scherm oploopt en het accuniveau weergeeft terwijl het toestel wordt opgeladen.
Conclusie BlackBerry Priv review
Op papier heeft de BlackBerry Priv met zijn fysieke keyboard en focus op veiligheid veel potentie, maar het toestel laat het op belangrijke fronten liggen. Zo zijn de prestaties ondermaats, met frequente haperingen en een touchscreen dat niet optimaal reageert. Ook over de bouwkwaliteit zijn we, zeker gezien het hoge prijskaartje, niet te spreken. Bovendien is de meest onderscheidende feature – het fysieke keyboard – te priegelig en daardoor trager en minder prettig in gebruik dan het virtuele toetsenbord. Toch heeft de Priv ook pluspunten. Zo heeft het toestel een prachtig scherm, een behoorlijke camera en enkele handige softwarematige toevoegingen. Met krachtigere hardware waren die wellicht beter uit de verf gekomen.

BlackBerry Priv prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen BlackBerry Priv prijzen. Bekijk alle BlackBerry smartphones.
Alle BlackBerry smartphones met prijzen