Chromecast Audio Review: geef oude speakers een tweede leven

Redactie
13 oktober 2015, 19:30
4 min leestijd
Chromecast Audio Review: geef oude speakers een tweede leven

Reviewscore

8

In plaats van een hdmi-kabel beschikt de  Chromecast Audio over een 3,5mm-jack. Zo kun je ‘m in speakers of versterkers stoppen en oude audioapparatuur weer nieuw leven inblazen.

Lees verder na de advertentie.

Heb jij ook nog zo’n oude speakerset op zolder staan? De boxen klinken nog prima, maar nadat je een Sonos-setje hebt gekocht staan ze daar toch maar te verstoffen. Het is een veelvoorkomend ‘probleem’ in het leven van de gadgetfan. Want in tegenstelling tot heel veel gadgets blijven boxen voor jaren dezelfde kwaliteit bieden. Zonde om ze weg te gooien! Dat is de filosofie achter de Chromecast en Chromecast Audio: voor een paar tientjes maak je een oude gadget weer helemaal van deze tijd.

Een kleinere puck

De Chromecast Audio oogt grotendeels als de normale Chromecast, met het grote verschil dat de puck iets kleiner is dan de hdmi-variant. In het doosje vind je naast de puck ook een vrij kort 3,5mm-kabeltje (15 centimeter) en oplader met een langere kabel (1,5 meter). De Chromecast Audio ondersteunt ook een rca- of optische kabel, maar die worden wel via de 3,5mm-ingang met het apparaatje verbonden. Zo heb je verschillende opties om speakersets, versterkers en settopboxen met de Chromecast Audio te verbinden.

chromecastaudio4

Zodra je de Chromecast Audio met het netstroom verbindt, zendt het apparaatje een wifi-signaal uit. Als je met je Android- of iOS-toestel  met het wifi-netwerk bent verbonden, start je de Chromecast-app om het apapraatje in te stellen. Dit stappenplan werkt snel en simpel: geef ‘m een naam en verbind ‘m met jouw wifi-netwerk.

Wanneer de Chromecast Audio met jouw wifi-netwerk is verbonden, kun je naar het apparaatje muziek casten. Ook is er een gastmodus aanwezig, waarmee je niet per se met hetzelfde wifi-netwerk verbonden hoeft te zijn om muziek naar de Chromecast Audio te casten.

Van Spotify tot Pocket Casts

Sinds Spotify ook de cast-functie van de Chromecast (Audio) ondersteunt, is het aanbod van apps vrij compleet. Naast Spotify bieden ook Tunein Radio, Play Music, Pocket Casts, Rdio en Deezer de Cast-feature aan. Zo kun je van alles via de Chromecast Audio luisteren: van muziek tot podcasts en live radio.

Het afspelen gaat middels het cast-knopje of door in het afspeel-menu de Chromecast Audio te selecteren. Laatstgenoemde is de methode bij Spotify. Binnen twee seconden wordt de muziek naar het geselecteerde apparaat gestreamd.

Audiokwaliteit is oké

De kwaliteit van de Chromecast Audio is best oké, maar niet meer dan dat. Audiofielen zullen direct het verschil merken. Dat komt niet alleen doordat de Chromecast Audio geen hoogwaardige DAC (Digital-to-Analog Converter) is, maar ook omdat apps veelal leunen op kleine gecomprimeerde mp3’tjes.

chromecastaudio3

Het kwaliteitsverschil tussen een DAC met flac-bestanden (de methode die ik gebruik voor mijn B&W-speakers) en de Chromecast Audio met Spotify is dan wel degelijk te merken. Voor velen zal de Chromecast Audio echter een goedkope en gemakkelijke manier krijgen om oude audio-apparaat met het internet te verbinden.

Samen afspeellijsten maken

Waar de Chromecast Audio echt in schittert, is de mogelijkheid om samen afspeellijsten samen te stellen. Iedereen kan met het apparaatje verbinden en eigen muziek via bijvoorbeeld Spotify aan de wachtrij toevoegen. Zo kun je de gasten op een feestje de afspeellijst laten crowdsourcen, waardoor je niet constant de muzieklijst in de gaten hoeft te houden. Daarnaast is het casten van audio veel fijner dan eerst via bluetooth met een box te verbinden, wat bij veel speakers het geval is. Bij een bluetooth-connectie hoor je ook nog alle notificatiegeluidjes, bij het casten wordt enkel de audio naar de speakers gestreamd. Daarnaast verbruikt een bluetooth-verbinding meer energie dan een cast-verbinding.

chromecastaudio5

Het grote nadeel van de Chromecast Audio is dat je opnieuw een stekker, kabel, apparaatje en nog een kabel nodig hebt om iets met het internet te verbinden. Op plekken waar de speaker goed zichtbaar is, bijvoorbeeld in de keuken, valt zo’n Chromecast Audio met zijn extra draden wel op. Het apparaatje zou het beste passen achter een versterker, waar het niet opvalt maar de versterker en speakers wel met het internet verbindt. Daarnaast komen er steeds vaker speakersets met ingebouwde cast-functionaliteit op de markt, dus de Chromecast Audio is vooral een apparaatje dat je moet gebruiken om oude speakers nieuw leven in te blazen.

Conclusie Chromecast Audio review

De Chromecast Audio werkt simpel en snel en biedt de mogelijkheid om audio-apparatuur op een laagdrempelige manier met het internet te verbinden. Met een prijs van 39 euro is de  gadget  ook een stuk goedkoper dan een Sonos-setje, dat eigenlijk hetzelfde biedt – speakers met een internetverbinding. Het casten van audio gaat echter wel een stuk beter dan het afspelen van muziek via de Sonos-app. Mocht je ergens op zolder nog een leuk speakersetje hebben die je een tweede leven wilt geven, is de Chromecast Audio een uistekende aankoop.

Chromecast Audio kopen: hier kun je terecht

De nieuwe Chromecast Audio via diverse partijen verkrijgbaar. Hieronder vind je de goedkoopste aanbieders op een rijtje.

WinkelVerzendingVanafprijs
CoolblueGratis (binnen 24u)€39,-Bekijken
MediaMarktGratis (binnen 24u)€39,-Bekijken
Google Play StoreGratis (1-2 werkdagen)€39,-Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Chromecast Audio
Google Chromecast Audio

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu