De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

T-Mobile G1 Review: voor- en nadelen van de eerste Android-telefoon

Redactie
11 januari 2009, 9:26
16 min leestijd
T-Mobile G1 Review: voor- en nadelen van de eerste Android-telefoon

Reviewscore

8

Met z’n dikte van 1,6 cm en gewicht van bijna 160 gram is de T-Mobile G1 niet bepaald de slankste. Maar een bijzonder toestel is het wel, door de gebogen vorm en rubberachtige coating waardoor het toestel niet snel uit je handen glipt. Lees onze T-Mobile G1 Review.

Lees verder na de advertentie.

Toestelfabrikant HTC heeft vaker toestellen zoals de G1 gemaakt, zoals de HTC TyTN die op Windows Mobile draait. Maar dergelijke grote toestellen met uitschuifbaar toetsenbord raken bij Windows Mobile-gebruikers wat uit de gratie. Het is daarom opmerkelijk dat HTC bij een nieuw platform als Android zo’n conservatieve keuze maakt. Tegelijk is de T-Mobile G1 in veel opzichten een tegenpool van de iPhone 3G: het toestel ziet er misschien wat minder sexy uit, maar de G1 heeft wel een volledig QWERTY-toetsenbordje en een aantal eigenschappen die de iPhone niet heeft zoals MMS-berichten, knippen en plakken en een betere camera.

Knoppen en aansluitingen van de T-Mobile G1

Onder het scherm zie je de menuknop, waarmee je in bijna alle applicaties een menu te zien krijgt. Daaronder zie je de bel- en ophangknop, die je vooral tijdens het bellen zult gebruiken. De ophangknop doet tevens dienst als aan/uitknop en als knop om het scherm te blokkeren. Verder naar het midden zie je een homeknop (huisje) en een terugknop (gebogen pijltje). We hadden verwacht de terugknop niet zo vaak nodig te hebben, maar het blijkt een onmisbaar hulpmiddel om van pop-upvensters af te komen en applicaties te sluiten.

Aan de linkerkant van het toestel vind je twee volumeknoppen en (vrijwel onopvallend) de uitbreidingssleuf voor microSD-kaartjes. Pas wanneer je het toetsenbordje open schuift lukt het om het geheugenkaartslot te openen (zie onze handleiding: geheugenkaartje plaatsen in de T-Mobile G1).

Aan de rechterkant vind je een cameraknop, die eigenlijk dubbelop is omdat je ook de trackball kunt gebruiken.

Aan de onderkant van het toestel vind je de microfoon en (achter een afdekklepje) een mini-usb-aansluiting om de G1 op te laden. Dit is tevens de aansluiting voor oordopjes. Voor mensen die de toestellen van HTC niet kennen is dat even schrikken: muziek luisteren via een usb-poort? Eerdere Windows Mobile-toestellen van HTC maken al langere tijd gebruik van een dergelijke aansluiting, tot ongenoegen van de gebruikers. Om een gewone 3,5 mm headset te kunnen gebruiken zul je een adaptertje moeten aanschaffen. Anders ben je aangewezen op de meegeleverde headset of een Bluetooth-headset. De G1 is geschikt voor elk type Bluetooth-headset, maar ondersteunt niet het A2DP-profiel, zodat je niet draadloos in stereo naar muziek kunt luisteren.

Aan de achterkant zie je tenslotte nog de camera met een spiegelend vlakje (niet te gebruiken voor zelfportretten) en de speaker.

Meegeleverde accessoires bij de T-Mobile G1

In de doos vind je behalve de telefoon zelf ook een reislader, een usb-kabel, een headset en een 1GB microSD-kaartje. De G1 kan geheugenkaartjes tot 8GB aan; sommige winkeliers leveren zelfs zo’n geheugenkaartje mee. Verder vind je in de verpakking nog een beschermend hoesje en een handleiding. Via telefoonwinkels kun je extra accessoires kopen, zoals betere hoesjes, autoladers, autohouders, screenprotectors en dergelijke.

Toetsenbord

Het toetsenbord komt tevoorschijn wanneer je het scherm opzij schuift. Het toetsenbord opent zich met een boogje; de gekozen constructie ziet er solide uit en lijkt bestand tegen eindeloos open- en dichtschuiven.

Het toetsenbord van de G1 heeft kleine knoppen, maar omdat ze op ruime afstand van elkaar zijn geplaatst zal het zelfs bij dikkere vingers geen probleem zijn om het toetsenbord te gebruiken.

Een minpunt is wel dat het toetsenbord aan de zijkanten is afgeschermd, waardoor je minder manoeuvreerruimte hebt. Vooral aan de rechterkant van het toetsenbord zit de verdikking van het toestel wat in de weg.

Amerikanen zien in het QWERTY-toetsenbordje een kloon van de Sidekick, een toestel dat nooit op de Europese markt is verschenen. De trackball werkt als een muis: het balletje rolt soepel en precies naar de gewenste locatie op het scherm. We kunnen alleen nu nog niet inschatten hoe gevoelig de trackball voor vuil en stof zal zijn. Gaat de trackball na verloop van tijd minder goed reageren?

Touchscreen van de T-Mobile G1

Het touchscreen van de G1 is in twee richtingen te gebruiken: portrait of landscape. Een verschil met de iPhone is dat het scherm niet meedraait als je de telefoon roteert. Pas wanneer je het toetsenbordje even open- of dichtschuift past het scherm zich aan.

Het scherm zelf is met 3,2 inch en een resolutie van 320 x 480 pixels groot genoeg om websites en applicaties goed te bekijken. Het scherm reageert onmiddellijk op een aanraking. Een stylus is niet meegeleverd en daar is een reden voor: scherm reageert alleen bij aanraking met de huid en is dus niet met handschoenen te bedienen. Toch zul je vaak ook de hardwareknoppen nodig hebben: met name de menuknop en de Back-knop om een stap terug te gaan. Android heeft vijf hardwareknoppen nodig om te kunnen bedienen (menu, back, home, bellen en ophangen) en ze zijn op de G1 allemaal aanwezig. De menuknop doet tevens dienst om het scherm te ontgrendelen als je de G1 aanzet.

Multitouch, zoals op de iPhone, is niet beschikbaar waardoor je niet met vingerbewegingen kunt inzoomen op een foto, plattegrond of website. In plaats daarvan gebruik je de aloude plus- en min-zoomknoppen. Wat wel kan, is met een vingerveeg door een lijst bladeren: geef een lijst een zetje met je vinger en je zult zien dat de lijst nog een tijdje doorscrollt.

Het gedrag van de schermoriëntatie vinden we niet in elk opzicht een vooruitgang: HTC gaat er vanuit dat je alleen applicaties in landschapsweergave wilt bekijken wanneer je het toetsenbordje hebt opengeschoven. Maar als gebruiker zit je toch regelmatig het toestel te ‘schudden’ in de hoop dat het scherm toch meedraait.

Het scherm van de G1 ondersteunt ook ‘haptic feedback’, een term die moeilijk vanuit het Engels te vertalen is, maar inhoudt dat je een voelbare trilling bemerkt als je bepaalde knoppen op het scherm aantikt. De functie werkt niet overal en je zult bij het gebruik even moeten zoeken om het voor de eerste keer te bemerken. Je merkt de trilling bijvoorbeeld wanneer je een object langere tijd ingedrukt houdt op het scherm. In bijna alle applicaties, maar bijvoorbeeld ook op het startscherm kun je op het scherm drukken om een menu zichtbaar te maken – een beetje vergelijkbaar met de rechtermuisknop. In veel applicaties zul je ook de Menu-knop (direct onder het scherm) moeten indrukken om meer opties te zien.

Bellen met de T-Mobile G1

De T-Mobile G1 is een quadband GSM-toestel waarmee je in principe wereldwijd kunt bellen. Er zitten standaard belfuncties op zoals speakerphone, conferentiegesprekken, voicedial en speeddial.

Het adresboek kun je handmatig vullen met adressen, maar handiger is om ze vanuit je computer te importeren. Dat lukt echter alleen via Google Contacts, het online adresboek van Google. Via Gmail krijg je toegang tot je contactpersonen. Het probleem zal voor veel mensen zijn, dat ze hun contacten in Outlook of een ander desktopprogramma hebben staan. Er zit niets anders op dan de gegevens van de desktop eerst in Gmail te importeren. Andere synchronisatiemogelijkheden zijn er namelijk niet en Google levert bij de T-Mobile G1 ook geen synchronisatiesoftware mee.

Het adresboek heeft gebruikelijke functies zoals meerdere telefoonnummers en e-mailadressen, chatadressen, thuis- en werkadres en de mogelijkheid om een foto toe te voegen, zodat deze als caller-ID op het scherm verschijnt als je gebeld wordt. Google levert ruim 30 polyfone beltonen mee.

De geluidskwaliteit van de G1 is uitstekend. Bellen via Bluetooth kan ook en is vooral handig in de auto, omdat de G1 niet makkelijk onder je kin te klemmen is (plus dat het wettelijk niet is toegestaan). Het koppelen met een Bluetooth-headset verliep zonder problemen. Eventueel kun je in de handleiding nalezen hoe dat moet.

Draadloze functies op de T-Mobile G1

Over Bluetooth hebben we het al twee keer gehad. Interessanter zijn eigenlijk de andere draadloze mogelijkheden, namelijk Wi-Fi en 3G. De G1 heeft ingebouwde Wi-Fi (b/g) om bijvoorbeeld YouTube-video’s draadloos te kunnen afspelen. De standaard aanwezige YouTube-applicatie kiest voor hoge resolutie als je met een Wi-Fi-netwerk verbonden bent en een lagere resolutie als je van het mobiele netwerk gebruik moet maken. Het verbinden met je mobiele netwerk thuis en hotspots onderweg verloopt op de gebruikelijke manier. De G1 ondersteunt WEP en WPA als beveiligingsmethode.

Via de instellingen kun je Wi-Fi in- en uitschakelen en verbinding maken met netwerken.

Standaard werkt de G1 op het 3G-netwerk, maar om de batterij te sparen kun je ook terug naar GPRS. Het is aan te raden om dat te doen als je toch niets hoeft te downloaden, omdat het behoorlijk in batterijduur scheelt. We hadden geen problemen met downloaden via het 3G-netwerk. T-Mobile levert via de standaard aangeraden Web’n’Walk Plus-bundel een snelheid tot 1 Mbps. Of je die snelheid ook haalt is afhankelijk van het aantal andere gebruikers op dezelfde 3G-mast en je locatie. In Amsterdam hadden we geen probleem om op 3G te werken, maar we hebben ook gemerkt dat je buiten de randstad regelmatig kunt terugvallen naar GPRS.

Gebruikersinterface van de T-Mobile G1

Wat ons opviel aan de HTC Dream (developertoestel) en de T-Mobile G1 die je in de winkel koopt, is dat beide voorzien zijn van een Engelstalige interface. Is de marktintroductie haastig gegaan zodat T-Mobile geen tijd meer had om een Nederlandse vertaling te laten maken? De interface ziet er in ieder geval uitnodigend en overzichtelijk uit. Vanuit het startscherm kun je met een vingerbeweging naar extra schermen links en rechts bladeren. Onderin het scherm bevindt zich een tab die je omhoog kunt trekken om alle geïnstalleerde applicaties te zien.

Het startscherm kun je naar eigen inzicht vullen met favoriete applicaties, widgets en snelkoppelingen. De bureaubladachtergrond (wallpaper) is natuurlijk ook wijzigbaar. Ongewenste iconen kun je naar de prullenbak slepen. Qua bediening is er eigenlijk weinig verschil met wat je in Windows of Mac OS X gewend bent: klikken, slepen, wissen, het werkt allemaal zoals je verwacht.

Bovenin beeld is een notificatiebalk te zien, waar je niet alleen tijdstip en batterijstatus ziet, maar ook gemiste gesprekken, downloads en nieuwe e-mailberichten.

Webbrowser van de T-Mobile G1

Google levert bij Android een webbrowser mee die op de WebKit-engine is gebaseerd, dezelfde die in MobileSafari op de iPhone wordt gebruikt. Deze browser toont websites zoals ze ook op de desktop worden getoond. Java wordt ondersteund, maar Flash niet. Het pinchen met de vingers om in- en uit te zoomen is niet mogelijk, omdat de G1 geen multitouch ondersteunt (dit heeft waarschijnlijk te maken met een patentkwestie). Wel kun je met een vingerbeweging door een website bladeren, maar je kunt dit ook met de trackball doen.

Door tweemaal op het scherm te tikken kun je een bepaalde tekstkolom schermvullend in beeld bekijken. De webbrowser ondersteunt tabbladen, maar heeft ook een aantal minder handige eigenschappen: zo zijn de knoppen Terug en Vooruit alleen via het menu te bedienen. Het was handiger geweest als ze ergens op het scherm stonden. Ook zou het handig zijn als je in gesloten toestand enige tekst zou kunnen intikken. Nu moet bij elke tekstinvoer eerst het toetsenbordje openschuiven en het toestel roteren.

Je kunt met de browser pop-up vensters blokkeren, het tonen van afbeeldingen uitschakelen, JavaScript en cookies uitschakelen, de geschiedenis wissen en de tekstgrootte wijzigen. In de toekomst zal de browser ook Google Gears ondersteunen. We zien al interessante mogelijkheden, omdat Google Docs op die manier ook offline te gebruiken zal zijn.

Software installeren op de T-Mobile G1

De T-Mobile G1 wordt geleverd met een vrij eenvoudige basisuitrusting aan applicaties. De early adopters, die dit toestel in eerste instantie zullen kopen, zullen staan te popelen om meer applicaties toe te voegen. Dat kan: via de Android Market, Google’s alternatief voor Apple’s App Store. De Android Market is als applicatie aanwezig op de G1. Applicaties staan verspreid over meerdere categorieën en zijn te bekijken op populariteit en datum. Je kunt via de zoekfunctie ook naar specifieke Android-applicaties zoeken.

De update van het besturingssysteem van de T-Mobile G1, die op 5 februari beschikbaar kwam voor bestaande gebruikers, heeft als bijzonderheid dat het voortaan ook kan waarschuwen wanneer er een update van een reeds geïnstalleerde applicatie beschikbaar is. Op dit moment zijn alle applicaties in de Android Market nog gratis, maar dat zal in de loop van het eerste kwartaal 2009 veranderen, wanneer Google ook betaalde applicaties toestaat.

Een groot probleem bij de Android Market is het commentaar van de bezoekers. Dit blijkt een groot probleem, maar er wordt bij Google aan gewerkt. In de nieuwste update van het besturingssysteem van de G1 is het mogelijk om ongewenst commentaar in de Android Market als spam te rapporteren.

Het installeren van applicaties is ‘a piece of cake’: je tikt een applicatie aan, geeft aan dat je wilt installeren en vervolgens zal de applicatie op de achtergrond worden geïnstalleerd. Accountgegevens of wachtwoorden invullen, zoals bij de Apple App Store, is niet nodig. Android Market werkt op dit moment nog zonder accounts. We zijn benieuwd hoe ze dit gaan aanpakken als er straks betaalde applicaties worden aangeboden. Eén van de betaalde applicaties waar we het meest naar uitkijken is de navigatiesoftware van CoPilot.

Bij het installeren van nieuwe applicaties zie je vooraf of de applicatie gebruik maakt van internet, GPS of persoonlijke gegevens. Ga je accoord, dan vind je de gekozen applicaties na een paar minuten terug in de applicatielijst. In werkelijkheid gaat het installeren iets sneller, maar omdat er al zoveel leuke dingen te vinden zijn word je al snel afgeleid door nieuwe ontdekkingen en tik je meerdere applicaties aan. Om zeker te weten dat het installeren goed is afgerond kun je daarom beter even een paar minuten wachten – vandaar de opmerking.

E-mail op de T-Mobile G1

Google levert op de G1 een e-mailapplicatie mee, die alle POP3- en IMAP4-accounts ondersteunt. Natuurlijk hoopt Google dat je Gmail (een Google-account heb je immers nodig om adressen en afspraken te kunnen synchroniseren). Het invullen van een willekeurig e-mailadres zoals Hotmail, Zonnet of XS4ALL is net zo makkelijk, al zul je in vrijwel alle gevallen de namen van de in- en uitgaande mailserver en eventueel ook de poortnummers moeten weten. Via je e-mailaanbieder kun je dat makkelijk achterhalen.

E-mailberichten worden in HTML-weergave getoond. Je kunt bijlagen in Word-, Excel-, PowerPoint- en PDF-formaat openen en bekijken maar je kunt deze documenten niet bewerken. Knippen en plakken van tekst werkt dan ook alleen in de e-mailberichten zelf, niet in de bijlagen.

Voor zakelijke gebruikers is het jammer dat de G1 geen ondersteuning voor Microsoft Exchange heeft. Hopelijk wordt dat in een volgend Android-toestel of via een firmware-update opgelost, want de G1 zou juist als zakelijk apparaat voor mensen die veel moeten e-mailen, erg geschikt zijn.

Chatten op de T-Mobile G1

Op de G1 krijg je een instant messaging-applicatie meegeleverd die (natuurlijk) Google Talk ondersteunt. Gelukkig is de applicatie ook geschikt voor MSN/Live Messenger, Yahoo Messenger en AIM – al zullen de twee laatstgenoemde voor Nederlandse gebruikers niet echt interessant zijn. Handig in vergelijking met de iPhone is dat je bij de G1 wel kunt chatten terwijl je ondertussen andere applicaties gebruikt. Android ondersteunt namelijk achtergrondprocessen.

Multimedia op de T-Mobile G1

Bij een toestel als de G1 denk je niet meteen aan muziek luisteren en video’s kijken. Toch levert Google een YouTube-applicatie mee en kun je met de meegeleverde audiospeler naar muziek luisteren. De audiospeler biedt standaardfuncties zoals bladeren door je muziekcollectie op basis van artiestennaam, album, muzieknummers en afspeellijsten.

Je kunt op de G1 nieuwe afspeellijsten aanmaken en ze afspelen. Daarbij krijg je ook albumhoesjes te zien, mits aanwezig. Je kunt muziek omzetten naar een ringtone en tijdens het afspelen kiezen voor functies zoals shuffle en repeat. Wat bestandsformaten betreft worden MP3, M4A, AMR, WMA, MIDI, WAV en Ogg Vorgis ondersteund. Het is aan te raden om de meegeleverde geheugenkaart te gebruiken voor het opslaan van muziek, want het interne geheugen van de G1 is hooguit voldoende voor één tot twee muziekalbums.

Het kopen van muziek via de Amazon MP3 Store is voor Nederlandse gebruikers niet interessant. Dit onderdeel zullen we dan ook niet bespreken.

Hou er wel rekening mee, dat je muziek zult moeten luisteren via de speaker of de meegeleverde, eenvoudige headset. Een eigen headset aansluiten is niet mogelijk vanwege de afwijkende mini-usb-aansluiting, zoals we al eerder hebben uitgelegd. Eventueel kun je een adapter aanschaffen zodat je alsnog je favoriete oordopjes kunt gebruiken, maar ideaal is anders.

De GPS in de T-Mobile G1

De G1 heeft een ingebouwde GPS-ontvanger die gebruik maakt van assisted GPS. Dit houdt in dat naast de satellieten nog aanvullende technologieën worden gebruikt om je locatie te bepalen, bijvoorbeeld aan de hand van Wi-Fi-netwerken of GSM-masten. Een voorbeeld van een applicatie die daar gebruik van maakt is Google Latitude, een dienst waarmee je de locatie van vrienden op een kaart kunt zien.

Google Latitude maakt gebruik van het kaartmateriaal van Google Maps, dat standaard op de G1 aanwezig is. Het kan ook niet anders, bij een besturingssysteem van Google. Je kunt de standaard kaarten en satellietweergave zien. In landen waar dat wordt ondersteund (bijvoorbeeld de VS) krijg je ook verkeersweergave en de Street View (straatweergave) te zien. Google Maps kan je helpen bij het zoeken naar bedrijven. Je kunt een route van A naar B laten bepalen, maar je krijgt geen gesproken aanwijzingen. Het enige wat je ziet is een route op de kaart of een lijstje met geschreven instructies wanneer je moet afslaan.

De GPS-ontvanger doet qua prestaties niet onder voor die in de iPhone. Beide toestellen hebben wel eens de neiging om te denken dat je in een andere straat of aan de andere kant van het water staat (bij een gracht of kanaal). De eerste keer duurt het even voordat de G1 je positie op de kaart kan vinden. Daarna gaat het sneller.

De camera van de T-Mobile G1

De G1 heeft een 3,2 megapixel camera en dat is net iets beter dan de 2,0 megapixel camera van de iPhone. Beide toestellen kunnen geen video opnemen en je kunt ook de instellingen van de foto niet beïnvloeden. De enige twee instellingen die je bij Settings vindt zijn: het kiezen van de locatie van de foto en de vraag of je na het maken van de foto een waarschuwing wilt zien.

Bij het maken van een foto buitenshuis kan een lichte kanteling van het toestel al betekenen dat je foto onder- of overbelicht wordt. Een zoom of flitser is niet aanwezig. Voor het maken van een foto kun je op de cameraknop (aan de zijkant) of op de trackball drukken. Eerlijk gezegd is het makkelijker om de trackball te gebruiken, want de cameraknop is op de tast lastig te vinden.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

HTC T-Mobile G1
HTC T-Mobile G1

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu