Dell Streak hands-on: is het een tablet? is het een smartphone?

Redactie
7 juli 2010, 16:26
11 min leestijd
Dell Streak hands-on: is het een tablet? is het een smartphone?

Nimrod Roemersma beloofde ons een paar dagen geleden een review van de Dell Streak. Graag natuurlijk, want er zullen weinig mensen zijn die dit Android-toestel van Dell al in handen hebben gehad. Het is een fors toestel met een gewicht van 220 gram en een 5 inch beeldscherm. Nimrod kocht de Dell Streak via O2 UK, maar Vodafone gaat dit toestel later dit jaar ook gewoon in Nederland verkopen.

In het vierde kwartaal van 2009 werd de ‘gadget-wereld’ opgeschrikt door een nieuw product van Dell. Bekend door computers was een uitstapje naar een ‘pad’ behoorlijk ‘out of character’ voor Dell. Bijna 9 maanden later is de Dell Streak, eerder al bekend als de mini5, eindelijk te koop. Maar wat krijg je nu precies voor je zuurverdiende centen? Is het de hype waard? Sterker nog, is het je geld waard? Ik nam de proef op de som, en kwam tot verrassende conclusies.

Dell Streak: hardware

De Dell Streak valt op door zijn uiterlijk. Waar de HTC HD2 al flink aan de maat was, is de Streak zo mogelijk nog forser! We hebben te maken met een toestel dat eigelijk op veel fronten nieuw spul voert. Nieuw, maar niet vernieuwend. Ik noem de (bijna standaard feature) 1 GHz Snapdragon-processor, 800×480 pixels, Android OS, Wi-Fi, Bluetooth 2.1, 3.5mm headphone-aansluiting, 5 megapixel-camera met dubbele led-flitser… Klinkt als een standaard (higher-end) telefoon, nietwaar? Het heeft flink wat pixels, het is behoorlijk zwaar (220 gram), dus wat is het dat dit toestel zo bijzonder maakt?

dell streak

Dell Streak: display

Dat is natuurlijk het 5 inch beelscherm! Het is geen vooruitstrevend (AM)OLED-scherm, geen led- of plasmascherm, maar een gewoon, standaard LCD-scherm. Maar wat voor één! Net zoals Apple heeft Dell de software getweaked om de kleuren nog mooier uit te laten komen. De interface werkt met een capacitief scherm. Sommigen vinden dat minder, omdat het minder precies is dan met een resistief scherm, maar de meesten vinden capacitief toch mooier. Het werkt vooral makkelijker, intuïtiever, soepeler… Dit toestel komt met multitouch voor pinch-and-zoom, wat in ieder geval in de foto-app en browser werkt. Ik ken geen andere apps die dat nodig hebben, of die er gebruik van maken, maar die zullen er vast zijn, en die zullen ook vast te gebruiken zijn op de Streak.

De kleuren zijn heel helder, heel vol. Blauw is mooi blauw, rood is rood, zonder rare zweempjes of strepen. Het scherm is goed leesbaar in de volle zon. Het grootste voordeel van AMOLED, naast het energiegebruik, is de prachtige kleurenweergave. Ik heb dit scherm vergeleken met de HTC Desire, en qua kleuren doen ze vrij weinig voor elkaar onder. De leesbaarheid van de Dell in zonlicht overtroeft de HTC, en het spaarzame energiegebruik van de HTC overtroeft de Dell, hoewel dat elkaar echt niet veel ontloopt.

Bellen, SMS’en en contacten

Voor zover ik weet, is dit een van de eerste, zo niet eerste telefoon van Dell die gemaakt is voor de ‘grote massa’. Je zou verwachten dat het bellen dus niet zo soepel zou gaan als bij telefoonfabrikanten die al jarenlang aan de weg timmeren, zoals Nokia en Motorola. Toch heeft Dell zich goed van zijn taak gekweten: bellen gaat goed! De proximity-sensor werkt netjes en naar behoren, het scherm flikkert niet raar, alsof de sensor het hoofd niet goed kan herkennen. De stem aan de andere kant is helder, zonder echo (iets waar ik bij de iPhone 3GS enorm veel last van had) en mijn stem komt ook helder over, zonder kraakjes of ruis. Dell, netjes gedaan! Het toestel ligt lekker in de hand, en ‘zoeken’ waar nu die speaker zit voor je oor, hoeft niet. Bij de HTC HD2 zit de speaker raar tegen de rand aan. Bij de Streak zit ‘ie wat lager en dat belt toch wat makkelijker.

Sms’en gaat ook makkelijk. Het is de standaard sms-applicatie van Android, maar dan met een leuke shell. Er zijn geen grote veranderingen aangebracht. Voor de een is dat wellicht een minpunt, maar het steekt mij niet zo heel erg.

De contacten-app is wel veranderd. Zoals HTC Friendstream heeft, waar contacten samen worden gevoegd, heeft Dell ook iets soortgelijks. Al je contacten van Gmail, handmatig ingevoerd, Facebook, Twitter en Flickr, kan je samenvoegen tot één ‘persoon’ in je contacten-app. Het gaat niet zo ver als bij Friendstream, maar het is er wel. Ik vind het zelf absoluut onbruikbaar, maar dat komt omdat ik niets doe met Facebook, Fwitter of Flickr.

dell streak facebook

Virtual keyboard

Omdat het scherm zo enorm is, heeft Dell de luxe om het keyboard allerlei features en extra knopjes te geven. Helaas word het daar veel te ondoorzichtig van. Het werkt en typt wel lekker hoor, maar het is niet zo intuïtief als het keyboard van de Droid X. Ik heb dat keyboard ook direct geport naar de Dell en dat is een openbaring. Alleen maar lettertjes, spatiebalk, backspace, caps en alt. Geen extra knopjes, geen toeters en bellen… Het laat zich raden, het Droid X-keyboard is mijn favoriet.

Leuk detail is het keyboard in landscape-mode. Dell heeft gekozen voor een losse nummerpad, zoals je bij grote laptops en ‘gewone’ toetsenborden voor desktops tegenkomt. Niet heel bruikbaar, omdat de letters wat meer naar links schuiven, dus niet lekker gecentreerd (denk aan het harde toetsenbord van de Motorola Milestone), maar dat is een kwestie van wennen. Het scherm reageert direct en soepel, zonder haperen.

Dell Streak: launcher

Een gewoon Android-toestel heeft 4×4 apps op het homescreen. Omdat de Streak zo enorm groot is, heeft Dell ervoor gekozen om het scherm wat efficiënter te benutten. Het rooster is letterlijk twee keer groter geworden, namelijk 8×4. Je kan dus nu veel meer apps, widgets, mappen, shortcuts en wat al niet op je homescreen plaatsen!

Er zijn in de Android Market genoeg vervangende launchers te vinden en ook een paar homescreen-rotators. Die zul je hard nodig hebben, want het homescreen blijft altijd in de landscape-modus staan. Waarom? Geen idee. Ik denk om de gebruiker nog meer te ‘dwingen’ de streak als tablet te gebruiken. Het wil niet zeggen dat de accelerometer defect is, of wellicht zelfs afwezig, want zodra je (in landscape) de browser aanzet, en je draait ‘m in portrait, staat de browser ook netjes in portrait.

Verder zijn er nog een paar leuke features die Dell zelf heeft toegevoegd.

Allereerst, de notification bar. Deze is in drie stukjes geknipt. Het meest linkerdeel doet vrij weinig, behalve aangeven welke provider je hebt. Het middendeel is de ‘standaard’ notification bar die we allemaal kennen en koesteren, en het meest rechterdeel is een dropdown menuutje voor snelle instellingen. Leuke feature, maar niet cruciaal. Leuk, omdat het werkt met zoveel ‘screen real estate’, maar geen zaak op leven of dood.

Verder: je hebt geen normale app drawer. Dat is een pijltje, die ook in je notification bar zit. Dat betekent dus dat je in al je homescreens naar je apps kunt gaan!

Dell heeft ook een dock gemaakt, waar je een stuk of 4 apps in kunt zetten. Beetje het idee van Launcher Pro, maar dan anders uitgevoerd. Dit is ook een optioneel ding, dus je kunt ‘m uitzetten, als je dat wilt.

Dell Streak: camera

De Streak heeft twee lenzen. Een 5 megapixel lens op de achterkant met een dubbele led-flitser en een vga-lens op de voorkant. De vga is leuk voor voice calls, of leuke snapshots van jou en je partner, of wellicht zelfs als opmaakspiegel, maar de kwaliteit is niet bijzonder goed. Gezichten herkennen gaat welliswaar moeiteloos, maar je gaat ‘m niet gebruiken voor echt mooie plaatjes.

De lens op de achterkant is al een heel stuk beter. In daglicht, en goed verlichtte kamers is het niet moeilijk leuke foto’s te trekken. Zodra echter de flits eraan te pas moet komen, kan je beter een stuk steen pakken en daarin het plaatje beitelen, want dat is nog duidelijker dan de fotos’ die de Streak maakt… Ik denk dat dat een software issue is, want de preview, vlak voordat de foto genomen is, laat vaak wel een mooie foto zien! Dell: aandachtspuntje!

Wat ik wel tof vind, is dat je direct na het maken van de foto, in een menuutje komt waarmee je de zojuist gemaakt foto kan bewerken, tot behoorlijk ingrijpende dingen. Ik ben geen geweldig fotograaf, en gebruik dit soort dingen ook nooit, maar het is leuk om mee te spelen.

Browser en internet

Hier kan ik heel kort over zijn: te gek! Op het enorme scherm zie je een hele webpagina in één keer. Je hoeft niet te zoomen, geweldig! Met de snelheid is het ook dik in orde, het gaat als een tierelier. Ik heb ‘m naast de HTC Desire gehouden en ze laden beiden ongeveer even snel. Ik ben vergeten een stopwatch erbij te houden, maar in mijn optiek is het zinvoller te vergelijken met een ander (reeds bekend) toestel, dan alleen de Dell zelf, omdat je dan alleen maar kijkt naar hoe snel het netwerk is…

Onder de motorkap

Dell heeft in 2009 al dit toestel aangekondigd en was sindsdien al bezig met dit toestel te maken, perfectioneren en wat al niet. Daarom draait ‘onder de motorkap’ ook Android 1.6, en niet 2.1 of 2.2. Dat is natuurlijk een gemis voor de numbercrunchers en gadget-lovers, maar wat merk je daar nu van in werkelijk gebruik? Nou, je hebt geen live wallpapers, maar verder? Ik heb niks gemist. Ik had graag een mooie live wallpaper gehad, maar een goed gemaakte foto als wallpaper is net zo tof. De Streak is iets ‘slakkeriger’ dan de Desire, maar bij lange na niet zo erg als de Motorola Milestone (die beide op 2.1 lopen!). Dell heeft al beloofd dat er een update gaat komen naar Froyo (2.2) voor het eind van het jaar, maar ik acht het niet noodzakelijk. Het toestel is al vlot genoeg van zichzelf.

De grootste reden om een update te willen van Dell is dat Froyo zuiniger omgaat met de batterij. Dell heeft een flinke batterij gegeven aan de Streak en dat is maar goed ook. Nee, het is geen zuipschuit, maar zo zuinig als mijn ouwe, getrouwe Nokia 3310 is ‘ie natuurlijk ook niet. Ik denk dat Dell die batterij gegeven heeft om de klachten bij voorbaat al uit de weg te ruimen. Ik heb meer ‘juice’ uit de batterij kunnen persen, dan uit de HTC Desire, met gelijk(waardig) gebruik. Ter vergelijking: als je begint met 100% batterijlading heeft de Desire bij mij na 4 uur internetten nog een procentje of 24 over. De Dell zit rond de 28-32 procent. Lijkt niet veel, maar het kan soms flink wat uitmaken.

RebelSim

Ik heb mijn exemplaar geïmporteerd uit Engeland. Helaas is de enige verkoper van de Streak aldaar (en officieel ook nog wereldwijd!) de provider O2. Wanneer je de Dell Streak aanzet, word je ook vriendelijk begroet door een plasje water, waaruit het O2-logo opstijgt… De Rebelsim, een apparaatje wat onder je sim zit, zou de simlock moeten opheffen. Dat bleek toch nog een flinke klus! Het kost je heel veel moeite en grijze haren omdat voor elkaar te krijgen en zelfs dan wil het niet echt lekker lopen. Voor dit review heb ik maar even een O2 kaartje in het toestel gedaan, om te kijken hoe alles werkt en loopt, maar het toestel is teruggegaan naar de verkoper en ik krijg nu een werkelijk simlockvrije variant. Vlak nadat ik mijn toestel daar kocht, kwam namelijk de echte simlockvrije variant uit! Dus de rebelsim is de deur, een simlockvrije Streak komt mijn kant uit, en een Brit die mijn toestel heeft gekocht gaat nu genieten van mijn Streak op het O2-netwerk.

Vormfactor

Maar voor wie is dit toestel nu gemaakt? Niet voor fotografen, dat moge duidelijk zijn. Nee, dit is gemaakt voor mensen die graag overal internet hebben, overal surfen, wat foto’s maken, wat muziek luisteren, maar vooral: browsen! Vind je je telefoon vooral een apparaat om mee te bellen en sms’en, en soms te internetten en mail checken, loop dan maar snel door. Internet je het liefst de hele dag door en is een gewoon toestel toch wat te klein, dan is de Dell Streak perfect voor je.

Ik val in die laatste categorie. Ik wil met één apparaat lekker internetten, maar ook kunnen bellen en sms’en. Een laptop of netbook is te groot en een telefoon is net wat te klein. Je moet het niet zien als een enorme telefoon of als miniatuur-tablet, maar juist als precies wat het is: een tussenmaatje. En met dat idee in je achterhoofd, is dit toestel meer dan geslaagd. De goede hardware, goede bouwkwaliteit, en de gekozen software zorgt ervoor dat je er nu plezier van gaat hebben, maar dat je er ook nog 1, 2, zo niet 3 updates van Android op kunt zetten (immers, dit toestel voldoet perfect aan de ‘suggested minimum Android 3.0 system requirements’!).

Conclusie

Kortom, de Dell is een verdraaid fijn toestel, met een aantal minpunten, maar niets onoverkomelijks. Voor de mensen die niet willen importeren: eind 2010 gaat Vodafone dit toestel leveren!

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's